Ωρα ΠαΣοΚ: Το debate, τα γκάλοπ, οι αιχμές και η σκακιέρα της κάλπης

Η αναμέτρηση στο ΠαΣοΚ έχει μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες. Όχι γιατί η μάχη είναι απρόβλεπτη. Αλλά γιατί έχει αλλάξει η θέση του ΠαΣοΚ στο πολιτικό σύστημα.

Πόσοι θα δουν απόψε το βράδυ το debate για την ηγεσία του ΠαΣοΚ; Μπορεί η νέα εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή αρχηγού να λάβει, όπως εκτιμούν οι υποψήφιοι, εθνικά χαρακτηριστικά; Να ξεπεράσει σε συμμετοχή ακόμα και τις 280 χιλιάδες της κάλπης του 2021;

Η τηλεθέαση της αποψινής «κόντρας» θα είναι ένα σημάδι για τη συμμετοχή. Θα είναι και ένας σταθμός στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Θα υπάρξει, κατά τη διάρκεια της μάχης, το πρόσωπο που θα κάνει τη διαφορά;

Τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία των υποψηφίων κινούνται στο ρυθμό της αποψινής τηλεοπτικής αναμέτρησης. Εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια ερωτήσεων που μπορεί να τεθούν. Και, το κυριότερο, για τη μάχη των εντυπώσεων, αναζητάται εκείνη η ερώτηση ή η παρέμβαση που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο, να του προκαλέσει αμηχανία. Το γεγονός ότι το debate δεν θα είναι ένας αυστηρός μονόλογος αλλά θα επιτρέπεται, έστω περιορισμένα, ο απευθείας διάλογος μεταξύ των συνυποψηφίων, προσδίδει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αυτή η αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠαΣοΚ, έχει μια μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες. Όχι γιατί, όπως φαίνεται, η μάχη είναι απρόβλεπτη και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις ακόμα και ανατροπές. Αλλά γιατί έχει αλλάξει η θέση του ΠαΣοΚ στο πολιτικό σύστημα.

Μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να μην είδε τα ποσοστά της να εκτοξεύονται, ωστόσο το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, δίνει μια ακόμα ευκαιρία, ίσως την τελευταία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και το ΠαΣοΚ σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις καταγράφεται καθαρά δεύτερο κόμμα.

Αλλά, όπως λέγεται, «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Γιατί είναι άλλο να βρίσκεσαι στη δεύτερη θέση λόγω της κατάρρευσης του βασικού σου αντιπάλου και άλλο να την κατακτάς λόγω της δικής σου δυναμικής. Το ΠαΣοΚ, «τσιμπάει» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά απέχει πολύ από το να μεταδώσει την εικόνα ενός κόμματος συντεταγμένου, με καθαρή γραμμή και θέσεις, έτοιμου να κάνει το μεγάλο άλμα προς τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι ξεκάθαρο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ότι χρειάζεται και χρόνος και σκληρή δουλειά.

Μέχρι στιγμής προεκλογικός αγώνας κινείται, στη σφαίρα του πολιτικού πολιτισμού. Ωστόσο, από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν έχουμε γίνει σοφότεροι. Για παράδειγμα, οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας εμφανίζονται έτοιμοι να νικήσουν την Μητσοτάκη. Δεν έχουν, όμως παρουσιάσει, το σχέδιο, τον τρόπο. Όλοι οι υποψήφιοι, επίσης, λένε ότι θα μεγαλώσουν εκλογικά το ΠαΣοΚ. Κρατάνε όμως άμυνα και κλειστά χαρτιά όταν η συζήτηση πάει στις, αναπόφευκτες, διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

Το «Βήμα» με αφορμή το αποψινό debate ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα. Τι θα επιδιώξουν απόψε οι υποψήφιοι; Τι θα πουν; Ποιο είναι το προφίλ των διεκδικητών της προεδρίας του ΠαΣοΚ, όπως προκύπτει από τη δημόσια παρουσία τους; Ποιο θα είναι η επόμενη μέρα στο ΠαΣοΚ μετά το debate; Ποια είναι τελικά τα στοιχήματα της κάλπης;

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.