Τρία λεπτά πριν το ρολόι δείξει 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Μάριος Σαλμάς περνάει την πόρτα της Βουλής, ώστε να ανέβει στον 2ο όροφο του Μεγάρου. Στο γραφείο 253, τον περιμένουν τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Γιάννης Τραγάκης και οι Αθ. Δαβάκης, Αθ. Μπούρας, Θ. Καράογλου και ο γραμματέας της ΚΟ, Σταύρος Καλαφάτης. Η συνάντηση τους διήρκησε περίπου δύο λεπτά.
Ο βουλευτής εισήλθε και σύμφωνα με πληροφορίες, του ζητήθηκαν εξηγήσεις αφού του έδειξαν τα δύο άρθρα του καταστατικού του κόμματος που μιλούν για «αντισυναδελφική συμπεριφορά». Ο ίδιος ζήτησε διευκρινίσεις, όπως είπε, για ποιόν συνάδελφό του αφορά. Όμως, όπως υποστήριξε σε σύντομο διάλογο που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες δεν έλαβε καμία απάντηση. Τότε και αποχώρησε.
Οι αιχμές κατά Μητσοτάκη
Μπροστά από τις κάμερες, ο κ. Σαλμάς άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας: «Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης γιατί μίλησα για την προστασία των περιουσιών από τα κόκκινα δάνεια, αν με διαγράφει γιατί αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα, αν με διαγράφει γιατί του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, αν με διαγράφει γιατί του είπα ότι πρέπει να στηρίξουμε τους πολλούς, είναι τιμή μου».
Όμως, είπε, «αν με διαγράφει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, τότε είναι απαράδεκτο». «Αν με διαγράφει γιατί ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, με σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση σε εταιρεία, τότε να θυμίσω ότι ο έλεγχος των υπουργών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του βουλευτή», κατέληξε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του.
Λακωνική ήταν από την άλλη η δήλωση του Σταύρου Καλαφάτη. «Ο κύριος Σαλμάς με την εν γένει συμπεριφορά του έθεσε τον εαυτό του εκτός ΚΟ», σημείωσε. Μάλιστα, πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας, τόνιζαν με νόημα ότι ακόμα και η χθεσινή συμπεριφορά του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή είναι ενδεικτική. Παρότι του ζητήθηκαν εξηγήσεις, ο ίδιος επέλεξε να φύγει χωρίς να πει τίποτα.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαγραφή του κ. Σαλμά από την κοινοβουλευτική ομάδα ενώ μέχρι το απόγευμα, με απόφαση της γραμματέως της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Συρεγγέλα ο κ. Σαλμάς τέθηκε και εκτός κόμματος.
Το παρασκήνιο μιας διαγραφής
Η κατάληξη αυτή δεν ξάφνιασε κανέναν από όσους γνωρίζουν το κόμμα της Πειραιώς. Τον τελευταίο καιρό το κλίμα μεταξύ του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και του Μεγάρου Μαξίμου δεν ήταν καλό. Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τον Ιούνιο ήταν ενδεικτική. Τότε, ο βουλευτής παίρνοντας τον λόγο άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τους λίγους και όχι τους πολλούς, με τον πρωθυπουργό να σηκώνει το γάντι και να απαντά αμέσως, θέλοντας να μην αφήσει κανένα περιθώριο στον βουλευτή.
Τέλος Ιουνίου, ο βουλευτής ανοίγει νέο κύκλο αντιπαράθεσης καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για «φωτογραφικούς διαγωνισμούς», όπως υποστήριζε. Οι απαντήσεις της υπουργού μάλλον δεν τον έπεισαν με τον ίδιο να επανέρχεται στο θέμα, ξανά σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Ταυτόχρονα, μόλις πριν από λίγες μέρες, μαζί με άλλους 10 βουλευτές υπογράφει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια.
Ο ίδιος, πάντως, σε συνομιλητές του πριν από λίγες μέρες φαινόταν βέβαιος ότι η κλεψύδρα έχει αναποδογυρίσει και ότι μετράει πλέον αντίστροφα ο χρόνος για την διαγραφή του. Όπως ξεκαθάριζε, θα συνέχιζε να πιέζει με ερωτήσεις γιατί όπως τόνιζε είχε 25 χρόνια παρουσίας στη Βουλή και έπρεπε να τιμά την ψήφο των πολιτών.
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου
Από την άλλη πλευρά, πολιτικοί αναλυτές, εξηγούν ότι η διαγραφή του εκπέμπει και ένα μήνυμα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Να υπενθυμίζει ότι καμία φορά χρειάζεται να επιβάλλει την τάξη, όταν οι βουλευτές «ξεφεύγουν». Την ίδια ώρα, όσο και αν θέλουν να υποβαθμίζουν το ζήτημα των 11 γαλάζιων ανταρτών από το Μέγαρο Μαξίμου, στην πραγματικότητα πιέστηκαν. Άλλωστε, στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται ότι είναι περισσότεροι από 11 οι βουλευτές και ενδέχεται να προχωρήσουν και σε νέα ερωτήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις αρχές του επόμενου μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει γαλάζιους βουλευτές.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατηγόρησε τον ανεξάρτητο βουλευτή ότι προσπαθεί να γίνει ο ήρωας των κόκκινων δανείων ενώ είπε ότι διασπείρει συκοφαντίες. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν συνδέεται η διαγραφή του με το ερώτημα των 11, στηρίζοντας το επιχείρημα του στο ότι δεν θα ήταν ο μόνος που θα διαγραφόταν. «Προφανώς καμία σχέση δεν έχει η παραπομπή του με το ότι υπέγραψε ή συνυπέγραψε μια κοινοβουλευτική ερώτηση μαζί με άλλους δέκα συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το καταλαβαίνουμε και είναι αυτονόητο, διότι αν ήταν αυτός ο λόγος της παραπομπής, δεν θα ήταν ο μόνος. Εξάλλου γι’ αυτό έχουμε μιλήσει εκτενώς και έχουμε πει ότι προφανώς οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να καταθέτουν ερωτήσεις και να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο» επισήμανε ο κ. Βορίδης.
Ο Θάνος Πλεύρης, αφού είπε ότι ορθώς έγινε η διαγραφή του βουλευτή, τόνισε ότι «δεν είναι ότι άσκησε πολιτική κριτική, αλλά ότι ουσιαστικά αμφισβήτησε κατά πόσο η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα τη διαφάνεια ή τη διαφθορά οπότε προφανώς εδώ είναι άλλης τάξεως θέμα. Αν κάνετε μια αναζήτηση των τελευταίων ετών να δείτε μια ομιλία του κ. Σαλμά στο ελληνικό κοινοβούλιο που να στηρίζει την κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ».
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Ενδιαφέρον, πάντως, είναι και το γεγονός ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο, η Βουλή αριθμεί 14 βουλευτές. Αρκετούς για να κάνει μια 10η κοινοβουλευτική ομάδα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, μοιάζει αδύνατον καθώς οι βουλευτές προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, σε κάποιες περιπτώσεις με εντελώς άλλες καταβολές. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας.
Ψίθυροι που ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής, λένε ότι καιρό τώρα ο Παύλος Σαράκης, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις προσπαθώντας να πείσει βουλευτές από όμορους χώρους για μια συμπόρευση. Ωστοσο, προς ώρας αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει κάπου. Άλλωστε, το μεγάλο ερώτημα ποιος θα ηγηθεί κάτι τέτοιο στα δεξιά της δεξιάς πολυκατοικίας είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί, προς ώρας.
Από την άλλη από τους ανεξάρτητους βουλευτές, εκτός από τους 7 βουλευτές που ήταν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, είναι οι δύο βουλευτές προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας Χουρδάκης – Παπαϊωάννου, ο Μπαρχάν Μπουράν από το ΠΑΣΟΚ, η Αθηνά Λινού από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αυγενάκης – Σαλμάς.