Πανεπιστήμια στα αγοραία χέρια των B.C.Partenrs και του CVC

Θα είναι κρίμα αυτή η τόσο πολυδιαφημισμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να εξελιχθεί σε ευκαιρία στα αγοραία χέρια των B.C.Partenrs και του CVC Capital..

Η κυβέρνηση έδωσε σκληρή πολιτική μάχη προκειμένου να επιτύχει την ψήφιση του νόμου για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» που επιτρέπει τόσο την εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όσο και τις συνεργασίες, κυρίως μέσω μεταπτυχιακών σπουδών, επιφανών ιδρυμάτων του εξωτερικού με αντίστοιχα ελληνικά.Κατά την ψήφιση του νόμου οι αρμόδιοι ορκίζονταν ότι η αλλαγή θα προσφέρει ευκαιρίες αναβάθμισης και ενίσχυσης των εγχώριων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα αναδείξει τις δυνατότητες τους και θα δημιουργήσει περιβάλλον οικονομικής ανεξαρτησίας για αυτά.

Επίσης σε εκείνη τη φάση οι αρμόδιοι παράγοντες απέκλειαν το ενδεχόμενο να προσφερθούν δυνατότητες αναβάθμισης και μετεξέλιξης των υφιστάμενων ιδιωτικών ΙΕΚ σε ιδιωτικά, μη κρατικά σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, πανεπιστήμια. Ωστόσο εν αναμονή της έκδοσης των αποφάσεων του ΣτΕ για το συγκεκριμένο νομοθέτημα η εγχώρια εκπαιδευτική αγορά δείχνει εντόνως κινητική, φανερώνοντας τάσεις, διαθέσεις και προσδοκίες βεβαίως.

Ενώ τα κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα τελούν σε κατάσταση αναμονής και διερευνούν πιθανές συνεργασίες με διεθνούς εμβέλειας ξένα πανεπιστήμια, οι ιδιώτες σχολάρχες της τεχνικής κατά βάση εκπαίδευσης, προχωρούν σε πράξεις πώλησης πλειοψηφικών πακέτων των ΙΕΚ σε επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού ή προετοιμάζουν συστηματικά και οργανωμένα, πάλι μέσω fund, τη δημιουργία εξειδικευμένων πανεπιστημιακών σχολών.

Για παράδειγμα το επενδυτικό σχήμα B.C.Partenrs του πολυπράγμονος κ.Νικ.Σταθόπουλου προέβη προ ημερών στην εξαγορά του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Είχε προηγηθεί η εξαγορά του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του συνδεδεμένου με αυτό Μητροπολιτικό Κολέγιο έναντι 210 εκατ. ευρώ. Το ύψος της επένδυσης δηλοί ότι η B.C.Partenrs προσβλέπει σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ότι οι όμιλοι των τεχνικών σχολών ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΔΕΛΤΑ φανερώνουν. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι στη βάση αυτών θα μπορέσει να χτίσει ένα ιδιωτικό – μη κρατικό – πανεπιστήμιο και να σπάσει τις μέχρι σήμερα απαγορεύσεις.

Περίπου αντίστοιχη είναι η πρωτοβουλία και οι συνεργασίες που αναπτύσσει το επενδυτικό σχήμα CVC Capital, που ελέγχει τα μεγαλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τον όμιλο Υγεία, το Μετροπόλιταν και αλλά τέσσερα που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες στην περιφέρεια της χώρας. Το CVC έχει κλείσει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας για τη δημιουργία Ιατρικής σχολής στην Αθήνα, αξιοποιώντας το ιατρικό δυναμικό, καθώς και τις σύγχρονες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που διαθέτει.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η όλη κινητικότητα των διεθνών επενδυτικών σχημάτων δηλώνει βεβαιότητες για τη συνέχεια. Παρά τους προηγούμενους όρκους περί του αντιθέτου οι υπάρχουσες βάσεις τεχνικής εκπαίδευσης θα μετεξελιχθούν σε αμφιβόλου ποιότητας, κατά τα πρότυπα των ΙΕΚ, πανεπιστήμια, οι νέοι πολυεθνικοί ιδιοκτήτες νοσοκομειακών μονάδων θα στήσουν ιατρικές σχολές, σε επόμενη φάση οι μεγάλες κατασκευαστικές θα στήσουν τα δικά τους πολυτεχνεία και ούτω καθεξής…

Και έτσι η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση θα πάρει τον δρόμο της υποχωρούσας και σταθερά υποκαθιστάμενης από τα πανάκριβα ιδιωτικά θεραπευτήρια δημόσιας υγείας. Τα φαινόμενα αυτά δηλώνουν. Και θα είναι κρίμα αυτή η τόσο πολυδιαφημισμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να εξελιχθεί σε ευκαιρία στα αγοραία χέρια των B.C.Partenrs και του CVC Capital..

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.