Τον 20ό αιώνα, αναπτύχθηκαν τα όπλα ABC (atomic, biological και chemical δηλαδή ατομικά, βιολογικά και χημικά). Τον 21ο αιώνα, αναπτύχθηκαν και τα D (digital, ψηφιακά). Είναι άραγε η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ με παγιδευμένους βομβητές η “Χιροσίμα” του 21ου αιώνα;
Πολλοί το πιστεύουν, με την έννοια ότι η πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ κατά της λιβανέζικης οργάνωσης θα έχει τις ίδιες παγκόσμιες επιπτώσεις που είχε η ρίψη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δηλαδή, τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην παγκόσμια τάξη μετά από αυτή την επίθεση.
Το συμπέρασμα από την ταυτόχρονη έκρηξη εκατοντάδων βομβητών και walkie-talkies στα χέρια των χρηστών τους είναι ότι όλοι μας είμαστε ευάλωτοι, από εκείνους που χρησιμοποιούν τους low tech βομβητές στη Βηρυτό ως εκείνους που χρησιμοποιούν τα high tech αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στο Σαν Φρανσίσκο. Η διεθνής αλυσίδα τροφοδοσίας για την κατασκευή οτιδήποτε λειτουργεί ψηφιακά μας κάνει ευάλωτους.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες (23/9) ότι θα απαγορεύσει στις ΗΠΑ την χρήση κινεζικού λογισμικού στα αυτοκίνητα που συνδέονται με το ίντερνετ. Η απαγόρευση αποσκοπεί στο να εμποδίσει τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες από το να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων για να αποκτήσουν πρόσβαση στα αμερικανικά δίκτυα. Το τάιμινγκ της ανακοίνωσης δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να κλείσει τις “τρύπες” της “κυβερνοευαλωτότητας” των ΗΠΑ κατασκευάζοντας ένα “ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα”, όπως ήδη αποκαλείται, ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα.
Η επίθεση της 17ης Σεπτεμβρίου με την παγίδευση των βομβητών με εκρηκτικά μέσω εταιρείας-βιτρίνα που προμήθευσε τους βομβητές στη Χεζμπολάχ δεν είναι η πρώτη του είδους. Το 1996, το Ισραήλ παγίδευσε το κινητό του Γιαχία Αγιάς, του επονομαζόμενου και “Μηχανικού” επειδή κατασκεύαζε βόμβες για τη Χαμάς. Όταν το κινητό χτύπησε και οι ισραηλινοί πράκτορες άκουσαν ότι το απάντησε ο Αγιάς, πυροδότησαν τα εκρηκτικά και τον σκότωσαν επί τόπου.
Η επίθεση με τους βομβητές που εξερράγησαν δεν είναι ούτε καν η πρώτη τόσο μαζική αυτού του είδους. Το 2018-21 το FBI δημιούργησε μια εταιρεία-βιτρίνα και πούλησε παγιδευμένα “ασφαλή” κινητά στα μέλη διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, όχι για να τους δολοφονήσει αλλά για να παρακολουθεί τις συνομιλίες τους.
Η Επιχείρηση Δούρεια Ασπίδα (από τον δούρειο ίππο) ξεκίνησε όταν ο άνθρωπος που ανέπτυξε την τελευταίας γενιάς λογισμικό για την ανταλλαγή μηνυμάτων που δεν υποκλέπτονται, το οποίο θα πουλούσε σε εγκληματικά δίκτυα, συνεργάστηκε με το FBI με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή. Μέσω αυτού του ανθρώπου, το FBI έστειλε το παγιδευμένο πλέον λογισμικό στην εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν οι εγκληματίες πιστεύοντας ότι είναι ασφαλές και τελικά συνέλαβε περισσότερους από 800 σε 16 χώρες.
Το καινούργιο στοιχείο της πρόσφατης επίθεσης με τους βομβητές ήταν ο σκοπός της: να σκοτώσει μαζικά. Παράλληλα, έστειλε ένα μήνυμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα: δεν αποκλείεται κάποιος να εισχωρήσει στα ψηφιακά μας συστήματα και να προκαλέσει πχ μαζικά δυστυχήματα των αυτοκινήτων που θα κινούνται στους δρόμους χωρίς οδηγό σε λίγα χρόνια. Όχι να εισχωρήσει μέσω κακόβουλου λογισμικού, αλλά το κακόβουλο λογισμικό να έχει ήδη “φυτευτεί” μέσα σε κάποιο εξάρτημά τους, όπως τα εκρηκτικά στους βομβητές της Χεζμπολάχ.
Τον 20ό αιώνα, η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ κατάφεραν να δημιουργήσουν ισορροπίες για τον έλεγχο των όπλων ABC. Θα καταφέρουν τον 21ο να δημιουργήσουν ισορροπίες για τον έλεγχο των όπλων D; Δυστυχώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, δεν αφήνει πολλές ελπίδες.