Καραβάνια αμάχων εγκαταλείπουν το νότιο Λίβανο εν μέσω βομβαρδισμών καθώς το Ισραήλ κάλεσε όλους τους κατοίκους της περιοχής να φύγουν μακριά από κάθε ορμητήριο και οχυρό της Χεζμπολάχ, κοντολογίς από κάθε σπίτι και χωριό σε βάθος πολλών χιλιομέτρων από τη μεθόριο. «Φύγετε τώρα», τους είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «μην αφήνετε άλλο τη Χεζμπολάχ να σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, να βάζει πυραύλους μέσα στα καθιστικά των σπιτιών και στα γκαράζ σας για να χτυπά τις δικές μας πόλεις».
Η φρασεολογία του ισραηλινού τελεσιγράφου, οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, οι 500 νεκροί (ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά) και πάνω από 1.600 τραυματίες μέσα σε μια ημέρα, θυμίζουν τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όταν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «προλείαιναν» το έδαφος για την εισβολή που ακολούθησε μέσα σε λίγες ημέρες.
Στη Γάζα, πάνω από δυο εκατομμύρια άμαχοι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίστηκαν από το Ισραήλ ως εν δυνάμει «τρομοκράτες της Χαμάς». Το ίδιο συμβαίνει τώρα για ακόμα ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις λιβανέζικες περιφέρειες του Νότου και της Ναμπατίγιε, οι οποίες δέχονται τα περισσότερα πλήγματα, χωρίς να λογαριάζονται οι κάτοικοι της Μπεκάα και της πρωτεύουσας Βηρυτού. Είναι προφανές ότι όσοι μείνουν στα σπίτια τους θα αντιμετωπιστούν ως εν δυνάμει «τρομοκράτες της Χεζμπολάχ».
Η Γάζα, η άλλοτε μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, έχει μετατραπεί σε ένα οργωμένο από τις ερπύστριες νεκροταφείο με 42.000 νεκρούς και 100.000 τραυματίες μετά από έναν χρόνο πολέμου. Τι θα απογίνει ο Λίβανος, ο πιο αδύναμος κρίκος στη Μέση Ανατολή, αν εισβάλει και εκεί η πολεμική μηχανή του Ισραήλ; Και πως θα εξελιχθεί η σύρραξη εάν εμπλακεί άμεσα το Ιράν;
Η κυβέρνηση Νετανιάχου μιλά για «νέα φάση» του πολέμου που θα προσφέρει «ασφάλεια» σε 60.000 Ισραηλινούς ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά. Όμως αυτή η ασφάλεια μάλλον θα αργήσει. Οι πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ ξεπέρασαν ήδη τον άξονα Χάϊφας- Τιβεριάδας και μια ισραηλινή εισβολή φαίνεται αναπόφευκτη- ειδικά από τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό που δεν έχει ακόμα λογοδοτήσει για το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου.
Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την επιδρομή της Χαμάς και τη σφαγή στα κιμπούτζ του νότιου Ισραήλ, το εβραϊκό κράτος έχει εμπλακεί σε δεύτερο (ακόμα μεγαλύτερο μέτωπο) και ίσως βρεθεί αντιμέτωπο με τρίτο (Ιράν) έχοντας δαπανήσει σημαντικό κεφάλαιο- πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό.
Παρά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η σιιτική οργάνωση (χιλιάδες στελέχη της τέθηκαν εκτός μάχης από τους παγιδευμένους βομβητές και φορητούς ασυρμάτους) διαθέτει ακόμα πολλές χιλιάδες μαχητές και βαρύ οπλοστάσιο μπροστά στο οποίο οι ρουκέτες της Χαμάς ήταν …πυροτεχνήματα.
Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ εκτιμά ότι κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες πυραύλους της Χεζμπολάχ, ότι κατάφερε να απομονώσει τον ηγέτη της σεϊχη Νασράλα εξοντώνοντας πολλούς από τους επιτελείς τους και βγάζοντας εκτός λειτουργίας το σύστημα επικοινωνιών της οργάνωσης.
Ο πειρασμός για μια νέα εισβολή στο Λίβανο είναι μεγάλος, όσο και ο κίνδυνος μιας νέας μακροχρόνιας και εξαιρετικά επώδυνης κατοχής, όπως η προηγούμενη που διήρκεσε 18 ολόκληρα χρόνια (1982-2000). Ακόμα και αν ο ισραηλινός στρατός φτάσει εύκολα ως το φυσικό όριο του ποταμού Λιτάνι, σε βάθος 30 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, δεν διαφαίνεται ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, όπως δεν υπάρχει ακόμα ούτε για τη Γάζα. Παρά μόνο οι μεσσιανικές ψευδαισθήσεις των φανατικών εθνικιστών, που στηρίζουν τον Νετανιάχου, για ένα μεγάλο Ισραήλ από τη Μεσόγειο μέχρι τον ποταμό Ευφράτη.