TIMELESS: Τρία αντικείμενα εξαιρετικού design που λένε και την ώρα

Όταν η δημιουργικότητα ξεπερνάει τη φαντασία, ένα ρολόι μπορεί να μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, ρέπλικα αγωνιστικού αυτοκινήτου ή ακόμα και αναπτήρα!

Δεν είναι τα πάντα θέμα κόστους. Τα αντικείμενα που διαθέτουν χαρακτήρα ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους, την ιστορία τους, την πρωτοτυπία τους. Πιο απλά: για όλα εκείνα που συνθέτουν την αισθητική τους πρόταση. Μπορεί να είναι ένα ζευγάρι γάντια, ένα ανοιχτήρι, Bluetooth ηχεία ή μια ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα που με την ίδια άνεση μπορεί να βρεθεί στους δρόμους ή στην αίθουσα μιας γκαλερί τέχνης.  Στο SIXTY επιλέγουμε αντικείμενα που εμπνέονται από σπουδαίες ιδέες και είναι προορισμένα να γεννούν ακόμα πιο σπουδαίες εμπειρίες. Οι σημερινές μας επιλογές είναι ρολόγια αλλά …αλλιώς.

L’ EPEE 1839 Time Fast II Chrome

Βραβευμένο στα τελευταία Όσκαρ της υψηλής ωρολογοποιίας GPHG (Grand Prix d’ Horlogerie de Genève), τον Δεκέμβριο του 2023, ως επιτραπέζιο ρολόι της χρονιάς, το Time Fast II από την L’ EPEE 1839 (Το Ξίφος 1839) είναι πράγματι συλλεκτικό και άκρως εντυπωσιακό δημιούργημα. Η απόδοση στη σχεδιαστική και κατασκευαστική λεπτομέρεια είναι μαγευτική. Χειροποίητες ζάντες και ελαστικά με τη σχεδίαση του αμαξώματος εμπνευσμένη από τη Ferrari Testarossa 250. Η κατασκευή από χυτό χρωμιωμένο μέταλλο. Όλος ο ορατός γραναζωτός μηχανισμός ένδειξης ώρας και λεπτών, στηριγμένος πάνω σε αυθεντικό αλουμινένιο σασί σχήματος Η όπως τα αυθεντικά της εποχής, είναι μια οπτική απόλαυση.

Το διάφανο δώμα, «κράνος του οδηγού» εσωκλείει τον οκτώ ημερών κουρδιστό μηχανισμό διαφυγής 2.5 Hz. Θα χρειαζόμουν πολύ χώρο για να περιγράψω όλες τις εμφανείς και κρυφές μηχανικές λειτουργίες του Time Fast 2. Για αυτό παρακαλώ μπείτε εδώ και ταξιδέψτε στον φανταστικό κόσμο της ωρολογιακής μηχανικής. Τιμή: 43.500 ελβετικά φράγκα, μόνο κατόπιν παραγγελίας (η τιμή δεν συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ).

Master Lighter FRANCK MULLER & S.T. DUPONT

Σαφώς υπάρχει πληθώρα χαρακτηριστικών και αναγνωρίσιμων ήχων όπως  ο ήχος  μιας 12κύλινδρης Ferrari, ο κινητήρας μιας κλασικής Harley-Davidson ή ο βρυχηθμός του λιονταριού της MGM. Δύο όμως είναι οι πιο κλασικοί ήχοι που μου έρχονται στο νου όταν σκεφτώ premium και high-end προϊόντα. Ο ήχος του κλεισίματος μιας πόρτας Rolls Royce και του καπακιού ενός αναπτήρα Dupont. Ήχοι αμίμητοι που εκπέμπουν κύρος και ποιότητα. Το πάλαι ποτέ, ακόμα και όταν σταμάτησα το κάπνισμα, κουβαλούσα πάντα τον Dupont μου για να προσφέρω φωτιά εκεί που έπρεπε και όταν γενάτο η ευκαιρία. Πάνε βέβαια εκείνες οι εποχές ανεπιστρεπτί και το κλασικό τσιγάρο πλέον έχει μόνο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία… Από την άλλη όμως τα πούρα συνεχίζουν ακλόνητα να βασιλεύουν από το 16ο αιώνα και φυσικά υπάρχουν οι ένθερμοι aficionados εκ πεποιθήσεως αλλά και μια πληθώρα «περαστικών»… Ορμώμενοι λοιπόν από την αιωνόβια χρήση τους, o οίκος υψηλής ωρολογοποιίας Franck Muller και η ιστορική χρυσοχοΐα της S.T. Dupont για πρώτη φορά παρουσίασαν στην έκθεση Watches & Wonders, μια εντυπωσιακή συνέργεια, το Master Lighter Franck Muller & S.T. Dupont και μάλιστα με διπλή ρυθμιζόμενη φλόγα. Ότι καλύτερο και κομψότερο μετά τα δύσχρηστα μακριά σπίρτα για τους true aficionados!

Επιλογή μου από τις τέσσερις εκδόσεις είναι η συγκεκριμένη με τις δυο όψεις, μια με την ένδειξη της ώρας στην κλασική πολύχρωμη αρίθμηση της Franck Muller και πίσω σε κοινή θεά ο πολύπλοκος μηχανισμός του ρολογιού, όπου κανείς αντιλαμβάνεται την ευρεσιτεχνία του άξονα των δεικτών που διαπερνά κεντρικά το δοχείο αερίου. Δυστυχώς πιστεύω ότι την ώρα που θα διαβάζετε την παρουσίαση και τα 88 κομμάτια θα έχουν εξαφανιστεί. Η προτεινόμενη τιμή για το συγκεκριμένο είναι €60.000 (Franck Muller Boutique).

 CODE41 Mecascape

Για να το βαφτίσουν συνδύασαν τις λέξεις «mechanical» και «landscape». Το Mecascape της Code41, της ελβετικής εταιρείας που ίδρυσε ο designer Claudio D’Amore, είναι ένα φορητό μηχανικό αντικείμενο με απροσδόκητη αρχιτεκτονική αντίληψη του χρόνου, του χώρου, του όγκου και του φωτός. Είναι μία απελευθέρωση από τα συμβατικά όρια της ωρολογοποιίας, ένας θρίαμβος της δημιουργικότητας, μία πρωτοποριακή ιδέα εκτός της πεπατημένης. Και όχι, δεν αποτελεί μεγέθυνση ενός ρολογιού χειρός ούτε την επίπεδη εκδοχή ενός επιτραπέζιου ρολογιού. Φτιαγμένο από τιτάνιο βαθμού 5, αυτό το «time object», όπως το αποκαλούν οι εμπνευστές του, απαρτίζεται από δεκάδες διαφορετικά σχήματα, ημικύκλια, καμπύλες, σφαίρες, εναλλαγές σατινέ και γυαλισμένων επιφανειών. Σχεδιασμένο σύμφωνα με την αρχή της χρυσής τομής 1,618 και της ακολουθίας Fibonacci, έχει πάχος μόλις 7 χιλιοστά, ώστε να μπαίνει εύκολα στην τσέπη ενός σακακιού ενώ μπορεί να τοποθετηθεί οριζοντίως πάνω σε ένα έπιπλο ή στο γραφείο.

Η ώρα, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα εμφανίζονται σε τρεις αντίστοιχους μετρητές στα αριστερά, ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένδειξη φόρτισης κουρδίσματος και δεύτερη ώρα με απεικόνιση του παγκόσμιου χάρτη στην καρδιά ενός δίσκου GMT. Δύο μικρές κορώνες, μία σε κάθε πλευρά, ρυθμίζουν την ώρα και κουρδίζουν τον μηχανισμό ενώ η ημερομηνία (με skeleton δίσκο στον μετρητή των λεπτών) ρυθμίζεται από ένα μικρό κουμπί στο πλάι της κάσας. Η πρόσοψη καλύπτεται από κρύσταλλο ζαφειριού ενώ η πλάτη είναι κλειστή, από τιτάνιο, με ένα στρογγυλό παράθυρο που αποκαλύπτει μέρος του περίπλοκου μηχανισμού.

Κάθε Mecascape συνοδεύεται από μία ειδική μεταλλική βάση στήριξης και από μία ταξιδιωτική δερμάτινη θήκη με επιπλέον θέση για τραπεζική ή επαγγελματική κάρτα. Η ζήτηση του ήταν ακαριαία με αποτέλεσμα να εξαντληθεί άμεσα όλη η περιορισμένη παραγωγή. Η τιμή το 2022 ήταν €9.995. Πέρυσι τέλη Νοεμβρίου ανακοινώθηκε νέα διαθέσιμη παρτίδα 30 κομμάτια αλλά πλέον με νέα τιμή €16.800 και τώρα που γράφω υπάρχει νέα παρτίδα, με δυνατότητα customization, και σε τιμές που ξεκινούν από €17.360! Θα το βρείτε εδώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.