Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι ταυτοποίησαν ένα νέο είδος «καρχαρία φάντασμα», ένα ψάρι ικανό να πιάνει τη λεία του στα βαθέα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ψάρια αυτού του είδους χίμαιρας, όπως είναι αλλιώς γνωστός ο «καρχαρίας φάντασμα», του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, με στενή μύτη βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Τσάταμ του ωκεανού. Η περιοχή δε, εκτείνεται σε μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Την είδηση έκανε γνωστή με ανακοίνωσή της η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υδάτων και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (Niwa) του Ουέλινγκτον.

Ποιος είναι ο «καρχαρίας φάντασμα» που βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία

Οι «καρχαρίες φαντάσματα» συγγενεύουν με τους καρχαρίες και τα σαλάχια. Ο σκελετός τους είναι χόνδρινος. Θρέφονται με οστρακόδερμα που βρίσκουν σε βάθη, και που μπορούν να φτάσουν γύρω στα 2.600 μέτρα.

«Οι «καρχαρίες φαντάσματα», όπως αυτός, περιορίζονται κυρίως στα βάθη του ωκεανού», σημείωσε η Μπριτ Φινούτσι. Η ίδια έδωσε στο νέο είδος το όνομα «Χαριότα άβια» σε έναν φόρο τιμής στη γιαγιά της.

«Το ενδιαίτημά τους καθιστά δύσκολη τη μελέτη και παρατήρησή τους. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τον κύκλο ζωής τους, ή για το πού κατατάσσονται όσον αφορά τα απειλούμενα είδη. Αλλά αυτό συνιστά τις ανακαλύψεις όπως αυτή ακόμη πιο συναρπαστικές», δήλωσε.

Αυτός ο «καρχαρίας φάντασμα» θεωρείτο μέχρι πρότινος ότι ανήκε σε ένα και μοναδικό είδος παγκοσμίως. Προτού, οι ερευνητές ανακαλύψουν γενετικές και μορφολογικές διαφορές σε σχέση με συγγενικά του είδη.

Τι λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες λένε ότι το εύρημα εμβαθύνει την κατανόηση για τη νεανική φάση του είδους. Αποκαλώντας το «εξαιρετικό εύρημα», ο Δρ Μπριτ Φανούτσι, μέλος της ομάδας, είπε ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία.

«Τα είδη που βρίσκονται βαθιά στον ωκεανό είναι γενικά δύσκολο να βρεθούν, και όπως οι καρχαρίες-φάντασμα ειδικότερα, τείνουν να κρύβονται», είπε στο BBC. «Έτσι απλά δεν τα βλέπουμε πολύ συχνά».

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα πιστεύουν ότι το μωρό καρχαρίας είχε εκκολαφθεί πρόσφατα.