Στην έκτη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών προσέρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Πάγιες θέσεις και κόκκινες γραμμές
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με δεδομένες τις πάγιες θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα με την έμπρακτη διάθεση να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος και να προωθηθούν τα ζητήματα της λεγόμενης ήπιας διπλωματίας. Το χρονικό πλαίσιο της συνάντησης θα είναι σφιχτό και εντός του οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», αναφέρουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές.
Π. Μαρινάκης: Η χώρα δεν είναι αφελής
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «Επιδιώκουμε το διάλογο. Έχουμε αποτελέσματα από το διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Ο διάλογος δε σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, ούτε η χώρα είναι αφελής», υπογράμμισε.
ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Σε ερώτηση αν είμαστε πιο κοντά σε βαθύτερη στη συζήτηση την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, απάντησε πως αυτή είναι η μόνη μας διαφορά και για να συζητηθεί πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη στην ατζέντα. «Εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ σε κάτι άλλο πέρα από τη μία διαφορά που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (…) Η Ελλάδα δεν έχει χάσει από όλη αυτή τη διαδικασία ούτε καν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει» τόνισε.
Το Κυπριακό και οι χαμηλές προσδοκίες
Χωρίς το Κυπριακό να είναι το κεντρικό της ατζέντας των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα θέσει το ζήτημα και την ανάγκη επίλυσής του. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού. Υπάρχει, επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Βασικό θέμα της συζήτησης το μεταναστευτικό
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και το μεταναστευτικό, όπου οι εξελίξεις- τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή– καλούν τις δύο πλευρές σε εγρήγορση και συνεργασία.
Στο μεταναστευτικό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το επίπεδο συνεργασίας ως πολύ καλό, το οποίο έχει βοηθήσει να συγκρατηθούν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.
Οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν και με τις περιφερειακές εξελίξεις, με την Αθήνα να επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης εν μέσω των δύο συνεχιζόμενων πολέμων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναδεικνύει από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το μέλλον την ανάγκη προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο.