Την περσινή τηλεοπτική χρονιά, ο Κώστας Τσουρός σύστησε στο τηλεοπτικό κοινό μια φρέσκια τηλεοπτική πρόταση, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση, σε απόλυτη ισορροπία με την ψυχαγωγία. Το «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» έγινε σημείο αναφοράς τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου και επιστρέφει ανανεωμένο για δεύτερη χρονιά στη συχνότητα του MEGA.

Στο πλευρό του θα έχει τη γνώριμη και δυναμική ομάδα της εκπομπής: Νόνη Δούνια, Ευρυδίκη Βαλαβάνη, Δέσποινα Τσόκου και Πάνο Κατσαρίδη, ενώ εφέτος θα προστεθεί στην στο πάνελ της εκπομπής ο Αλέξανδρος Πρίφτης.

Την ίδια ώρα, κάθε Κυριακή στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» θα παρεμβαίνει ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Ρεπορτάζ, αναλυτική ενημέρωση για όσα απασχολούν την καθημερινότητα των τηλεθεατών, αλλά και όλες οι ειδήσεις από τον λαμπερό κόσμο της σόουμπιζ δίνουν ραντεβού με το τηλεοπτικό κοινό από αυτό το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13.40 στο MEGA.

«Νομίζω ότι όντως ο καθένας με την άποψή του έφερνε μια πλουραλιστική άποψη στην εκπομπή»

Πρεμιέρα σε λίγες ημέρες για το «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και θέλω να μου πεις τι γεύση σου άφησε η περσινή χρονιά.

«Η γεύση που μου άφησε είναι πάρα πολύ γλυκιά. Ήταν ένα στοίχημα το οποίο νομίζω, ότι τουλάχιστον για τα δεδομένα της περσινής χρονιάς, το κέρδισα και είμαι ευγνώμων, γιατί αυτό που είχα στο μυαλό μου μπόρεσα να το δώσω στους τηλεθεατές.

Επειδή έχω λάβει πολύ καλό feedback από τους τηλεθεατές, κι αυτό είναι το κυριότερο, γι’ αυτό η γεύση που έχω είναι γλυκιά. Ότι υπήρχαν προβλήματα, φυσικά και υπήρχαν. Σε κάθε καινούργια προσπάθεια υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά σιγά σιγά τις αντιμετώπισα και νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό».

«Για τα Τέμπη περιμένουμε όλοι μας να δοθούν απαντήσεις»

Ποιες θεωρείς ότι ήταν κάποιες από τις μεγαλύτερες και πιο δυνατές στιγμές της περσινής χρονιάς;

«Αυτό που συνεχίζει να συγκλονίζει, τουλάχιστον προσωπικά εμένα, είναι ό,τι αφορά το δυστύχημα των Τεμπών. Επειδή οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν ακόμα απαντήσεις για το τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ και ταυτόχρονα κάνουν μια προσπάθεια για να τους απαντήσει κάποιος υπεύθυνα, νομίζω ότι αυτό παρέμεινε το κυρίαρχο θέμα την περσινή χρονιά. Επίσης βγήκαν τα πορίσματα, άρχισαν να βγαίνουν και οι συζητήσεις από την Επιτροπή της Βουλής προς τα έξω.

Οπότε νομίζω ότι αυτό, κι επειδή μας συγκλόνισε όλους ως χώρα, είναι ένα θέμα το οποίο μας αφορά και περιμένουμε όλοι μας να δοθούν απαντήσεις. Εμείς στην εκπομπή στηρίξαμε πάρα πολύ τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες. Θέλουμε και εμείς πάρα πολύ να βάλουμε, όπως μπορούμε τέλος πάντων, το δικό μας λιθαράκι ούτως ώστε να δοθούν απαντήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί πραγματικά δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν κάποιες απαντήσεις, τουλάχιστον για να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που έφυγαν».

«Σε κάθε καινούργια προσπάθεια υπάρχουν δυσκολίες»

Τα μέλη του πάνελ είναι άνθρωποι διαφορετικής καταβολής. Θεωρείς ότι αυτό κάνει πιο πλουραλιστική την εκπομπή ή λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάλυση των θεμάτων της επικαιρότητας;

«Κοίτα να δεις, εγώ στην εκπομπή έχω την εξής ιδιομορφία: Τα θέματα της επικαιρότητας, τα σχολιάζουμε εγώ και η Δέσποινα Τσόκου μαζί με τους συναδέλφους δημοσιογράφους και τα θέματα της lifestyle επικαιρότητας τα σχολιάζουμε με τα υπόλοιπα μέλη της εκπομπής που είναι η Νόνη Δούνια, η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Πάνος Κατσαρίδης. Εφέτος μάλιστα θα έχουμε και μια νέα προσθήκη στον πάνελ, τον Αλέξανδρο Πρίφτη.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα σχολιάζουν την αντίστοιχη θεματολογία. Επίσης, επειδή η Νόνη ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές, ήταν συνειδητή απόφαση να μην σχολιάζει θέματα επικαιρότητας και ενημέρωσης, για να μην υπάρξει καμία υπόνοια ότι υπάρχει κομματική τοποθέτηση στην εκπομπή.

Οπότε με αυτή την έννοια νομίζω ότι όντως ήταν πλουραλιστική η εκπομπή. Είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι βέβαια, μόνο η Νόνη δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά έχει και μια μακρά ιστορία στην τηλεόραση οπότε είναι σχετική με το αντικείμενο. Νομίζω ότι όντως ο καθένας με την άποψή του έφερνε μια πλουραλιστική άποψη στην εκπομπή».

«Ο Ανδρέας πιστεύω σχολιάζει τα πράγματα to the point»

Εφέτος θα υπάρξουν αλλαγές;

«Το μοτίβο θα είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο. Ανανεωτικές κινήσεις φυσικά θα υπάρχουν. Θα υπάρχουν νέες στήλες, αλλαγές στη σκαλέτα και στη δομή της εκπομπής. Το Σάββατο θα είναι περισσότερο ενημερωτικός ο χαρακτήρας της εκπομπής και την Κυριακή, που ο κόσμος θέλει να χαλαρώσει, θα είναι περισσότερο ψυχαγωγικός. Αλλά το μοτίβο παραμένει το ίδιο. Δηλαδή προσπαθούμε να αναλύουμε θέματα της επικαιρότητας από όλους τους χώρους, είτε αυτό έχει να κάνει με την ειδησεογραφία, είτε με την ψυχαγωγία και το lifestyle. Προσπαθούμε να έχουμε έτσι μια σφαιρική ενημέρωση προς τον κόσμο».

«Ο Ανδρέας είναι ένας άνθρωπος που εγώ προσωπικά τον εκτιμώ πάρα πολύ»

Στην εκπομπή θα εμφανίζεται κάθε Κυριακή και ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

«Ο Ανδρέας είναι ένας άνθρωπος που εγώ προσωπικά τον εκτιμώ πάρα πολύ. Όταν αρχίσαμε να στήνουμε τη φετινή εκπομπή, η πρότασή μου ήταν να προσεγγίσουμε τον Ανδρέα. Έτσι και έγινε. Αρχικά δέχτηκε με πολύ χαρά και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί δεν είναι και λίγο ένας άνθρωπος σαν τον Ανδρέα Μικρούτσικο να θέλει να συνεργαστεί με εμένα που είμαι καινούργιος παρουσιαστής. Έτσι λοιπόν θα τον έχουμε τελικά μία μέρα από τις δύο, όχι και τις δύο δυστυχώς, αλλά δεν πειράζει, για να σχολιάζει με τον δικό του τρόπο τα θέματα της επικαιρότητας».

«Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε νούμερα τηλεθέασης, γιατί αυτός είναι ο σκοπός»

Το σχόλιό του είναι πάντα καίριο και καυστικό.

«Ο Ανδρέας πιστεύω σχολιάζει τα πράγματα to the point. Δηλαδή λέει αυτό που πρέπει να ειπωθεί χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς να τα φιλτράρει ιδιαίτερα. Βέβαια πάντα πρέπει να βάζουμε ένα φίλτρο στην τηλεόραση, δεν μπορούμε να συζητάμε όπως συζητάμε μεταξύ μας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ο Ανδρέας έχει μία άποψη. Ακόμα και να διαφωνείς μαζί του τουλάχιστον του αναγνωρίζεις το δικαίωμά του να λέει την άποψή του όπως τη σκέφτεται».

«Προσπαθούμε να έχουμε μια σφαιρική ενημέρωση προς τον κόσμο»

Πιστεύεις ότι για λόγους εντυπωσιασμού, για τα νούμερα τηλεθέασης, για να υπάρξει αναπαραγωγή στα sites έχει χαθεί λίγο το μέτρο στην τηλεόραση; Βγαίνουν πλέον πολλά πράγματα αφιλτράριστα;

«Δεν ξέρω αν είναι για τα νούμερα τηλεθέασης ή όχι. Νομίζω ότι υπήρξαν κάποια χρόνια όπου το μοντέλο ήταν αυτό. Το ότι ο καθένας πρέπει να πει κάτι για να δημιουργήσει μεγαλύτερη εντύπωση. Υπάρχουν νομίζω περιπτώσεις όπου γίνεται επίτηδες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου δεν γίνεται επίτηδες, γιατί αυτή είναι η άποψη των ανθρώπων οι οποίοι σχολιάζουν.

Δηλαδή όταν ένας άνθρωπος έχει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, μία άποψη και είναι καυστικό αυτό που λέει ούτως ή άλλως δημιουργεί μία αίσθηση. Δεν το κάνει επί τούτου. Εγώ ας πούμε, πάντα αυτά που έλεγα τα πίστευα. Δεν έλεγα κάτι για εντυπωσιασμό. Απλά θεωρούσα ότι η άποψή μου έπρεπε να ειπωθεί όπως τη σκέφτομαι. Εντάξει, υπάρχουν περιπτώσεις που γίνονται πολλά πράγματα για τα νούμερα της τηλεθέασης. Φυσικά και όλοι μας θέλουμε να κάνουμε νούμερα τηλεθέασης, γιατί αυτός είναι ο σκοπός, αλλά πρέπει να κρατάμε και το μέτρο».

«Δυστυχώς πέρυσι κυρίως ήταν μια χρονιά που χάθηκε πάρα πολύ το μέτρο»

Παρατηρείται τελευταία το φαινόμενο της ανακύκλωσης περιεχομένου, όπου οι τηλεοπτικές εκπομπές σχολιάζουν η μία το περιεχόμενο της άλλης; Παράλληλα είναι πολύ έντονο και το στοιχείο της αυτοαναφορικότητας. Πιστεύεις ότι αυτό προσφέρει αξία ή αποτρέπει και κουράζει το κοινό;

«Έχει πολλές ερμηνείες όλο αυτό. Η αυτοαναφορικότητα τις περισσότερες φορές είναι κουραστική. Οι άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά στις εκπομπές τους χρησιμοποιούν τον εαυτό τους ως θεματολογία νομίζω ότι δεν είναι στο σωστό δρόμο.  Ωστόσο, επειδή και τα προηγούμενα χρόνια ότι ο κόσμος έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτό καλώς ή καλώς – αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα – δυστυχώς κάποιοι πέφτουν στο τρυπάκι και το συνεχίζουν με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν η μοναδική θεματολογία της εκπομπής τους είτε να μιλάνε για τον εαυτό τους, είτε να απαντάνε σε απέναντι εκπομπές.

Είναι άλλο όμως να απαντάς από τον αέρα της εκπομπής σου, που εγώ το θεωρώ λάθος και διαφορετικό όταν έρχονται οι συνάδελφοι και σε ρωτάνε σε μια συνέντευξη… φυσικά εκεί θα απαντήσεις. Αυτό το βρίσκω λογικό, αλλά το να χρησιμοποιούμε τον αέρα της εκπομπής ο ένας με τον άλλον για να απαντάμε ο ένας στον άλλον, νομίζω ότι είναι λάθος. Από κει και πέρα όμως, επειδή στη lifestyle επικαιρότητα επικρατεί κυρίως αυτό κι επειδή είναι αγαπητά τα περισσότερα πρόσωπα της τηλεόρασης, ο κόσμος ενδιαφέρεται να ακούσει την άποψη τους. Αρκεί να μη χαθεί το μέτρο. Δυστυχώς πέρυσι κυρίως ήταν μια χρονιά που χάθηκε πάρα πολύ το μέτρο. Ας ελπίσουμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι λίγο διαφορετική».

«Ακόμη και η σιωπή είναι επιλογή πολλές φορές»

Έχεις βρεθεί στο σημείο να θες να απαντήσεις από τον αέρα σε κάτι που έχει ειπωθεί για εσένα;

«Πάντα υπάρχουν στιγμές που θες να πεις πράγματα και επιλέγεις αν θα τα πεις ή όχι. Ακόμη και η σιωπή είναι επιλογή πολλές φορές. Οπότε υπάρχουν στιγμές που έχω απαντήσει με τη σιωπή μου. Προσωπικά όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να χρησιμοποιώ τον αέρα της εκπομπής για να απαντάω για τα δικά μου θέματα. Αν χρειαστεί, μπορεί και εγώ κάποια στιγμή να το κάνω γιατί μπορεί να κρίνω ότι κάτι πρέπει να διευκρινιστεί, αλλά το αποφεύγω. Υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, συνάδελφοι που μου κάνουν συνεντεύξεις κι απαντάω τότε, αν με ρωτήσουν».

«Άλλο η δουλειά και άλλο η ζωή»

Κώστα είσαι πολύ ενεργός στα social media…

«Δεν θα το έλεγα να σου πω την αλήθεια. Μόνο Instagram έχω και το χρησιμοποιώ περισσότερο ως προσωπικό λογαριασμό, όχι επαγγελματικό. Το κάνω συνειδητά αυτό γιατί αν θέλω να τοποθετηθώ για κάτι, έχω το χώρο μέσα από την εκπομπή μου. Στα social media είναι η καθημερινότητά μου, είναι η ζωή μου, είναι οι φίλοι μου, είναι γενικότερα άλλο πράγμα. Θεωρώ λίγο κουραστικό και αυτό… οποιοσδήποτε να ανεβάζει την άποψή του στα social media σώνει και καλά για να ειπωθεί κάτι.

Οι περισσότεροι στα social media, κακά τα ψέματα, ανεβάζουν πράγματα μόνο και μόνο για τη δημοτικότητά τους, τη δημοφιλία τους και για να πάρουν like. Πολλές φορές, ας πούμε, εγώ βλέπω να ανεβάζουν μία τοποθέτηση για ένα πολύ σοβαρό θέμα και στη συνέχεια το επόμενο story να είναι, ας πούμε, στην παραλία να πίνουν καφέ και να παίζουν ρακέτες. Αυτό είναι λίγο γελοίο. Δηλαδή ή κάνε το ένα ή το άλλο, δεν μπορείς να τα κάνεις και τα δύο. Γι’ αυτό και εγώ έχω επιλέξει οι τοποθετήσεις μου να είναι μόνο μέσα από την εκπομπή και όχι από το Instagram».

«Στα social media είναι η καθημερινότητά μου»

Τα social media έχουν δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να λειτουργούν ως «δημοσιογράφοι», καταγράφοντας και μοιράζοντας ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο. Πιστεύεις ότι αυτό κάνει την ενημέρωση πιο δημοκρατική ή αυξάνει τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης;

«Γενικότερα τα social media νομίζω ότι όσο προχωράμε κιόλας, και τεχνολογικά, βοηθούν. Από κει και πέρα όμως υπάρχει και αυτός ο κίνδυνος. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι όταν βγάζει μια είδηση να τη διασταυρώνει. Τώρα μπορεί κάποιοι να μην το κάνουν, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η δουλειά του. Να διασταυρώνει τις ειδήσεις από πολλές πηγές και να δίνει το σωστό ρεπορτάζ. Όντως από τα social media πολλές φορές έχουν προκύψει πράγματα τα οποία ήταν λάθος και έχουν ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση.

Σε αυτό δεν φταίει ο κόσμος που το κάνει. Ο κόσμος καλά κάνει και το κάνει γιατί θέλει να είναι ενεργός και νομίζει ότι έτσι μπορεί να βοηθήσει κάπως. Το θέμα είναι οι δημοσιογράφοι που τα αναπαράγουν αυτά να φιλτράρουν αν κάτι είναι σωστό ή όχι. Γιατί πολλές φορές, επειδή έχουμε ξεχάσει τελικά τι σημαίνει ρεπορτάζ, μπορεί να δημοσιεύσουμε ένα story που ανέβασε κάποιος στο Instagram χωρίς να το διασταυρώσουμε και χωρίς να ξέρουμε αν είναι αλήθεια. Οπότε η ευθύνη στην προκειμένη περίπτωση πέφτει στους δημοσιογράφους και όχι στον κόσμο που το ανεβάζει και θέλει να συμμετέχει».

«Το κυριότερο μάθημα που έχω πάρει είναι να είμαι συγκρατημένος»

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχεις πάρει από την εμπειρία σου στην τηλεόραση μέχρι σήμερα;

«Πολλά είναι τα μαθήματα και σε προσωπικό επίπεδο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το κυριότερο μάθημα που έχω πάρει είναι να είμαι συγκρατημένος και να μην είμαι τόσο ονειροπόλος. Γιατί δυστυχώς πολλές φορές βλέπουμε τα πράγματα πιο καλοπροαίρετα από ότι είναι. Επειδή την έχω πατήσει πολλές φορές, το μάθημα που έχω πάρει είναι να μην βλέπω τόσο αθώα τα πράγματα».

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει;

«Επειδή ασχολούμαι σχεδόν καθημερινά με την εκπομπή, οπότε είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ημέρας μου, προσπαθώ να βρω και χρόνο για εμένα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Προσπαθώ να τα μοιράσω. Δεν θα σου έλεγα ότι η δουλειά μου τρώει όλη μου τη ζωή. Προσπαθώ να βρίσκω χρόνο και για την προσωπική μου ζωή. Γιατί άλλο η δουλειά και άλλο η ζωή. Εγώ γενικά δεν ζω μέσα από τη δουλειά, ζω από τα λεφτά που μου δίνει η δουλειά, οπότε προσπαθώ να έχω και προσωπικό χρόνο για να μπορώ και εγώ να είμαι πιο ισορροπημένος».