5 το πρωί: Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Ώρα debate στο ΠαΣοΚ – Δήλωσε «παρών» ο Κασσελάκης

Σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώ το βράδυ είναι προγραμματισμένο το debate των υποψηφίων για την προεδρία του ΠαΣοΚ.

1

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν με μικρό καλάθι

2

Το debate των 6 στο ΠαΣοΚ

  • Η ώρα της τηλεμονομαχίας: Το βράδυ της Τρίτης (21.00, Ertnews) οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠαΣοΚ θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις θέσεις τους λίγες ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.
  • Οι έξι θεματικές: Οι συνυποψήφιοι έχουν αποφασίσει ήδη τις έξι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους οι οποίες είναι: Οικονομία ανάπτυξη, Κοινωνικό κράτος (νέα γενιά, δημογραφικό), Εξωτερική πολιτική (άμυνα, ΕΕ), Κράτος (Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση), Κλιματική κρίση (πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση) και ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα.
  • Οι ιδιαιτερότητες: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα πέντε φορές στη διάρκεια του debate να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο-α του και σε διαφορετική θεματική ενότητα. Η διαλογική συζήτηση θα διαρθρωθεί ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/ 30 δευτερόλεπτα απάντηση/ 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/ 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση.Το debate θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο

  • Οι επιδρομές: Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Λιβάνου έλαβαν χώρα καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 492 νεκρούς και 1.645 τραυματίες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή στον νότιο Λίβανο μετά τις επιθέσεις, δήλωσε στο Reuters ο Λιβανέζος υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Νάσερ Γιασίν.
  • Η απάντηση: Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυε επιθέσεις με ρουκέτες στο έδαφος του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περίπου 165 ρουκέτες. Οι περισσότερες από αυτές στόχευαν περιοχές βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χάιφας. Τουλάχιστον 10 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν προς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, πάνω από 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.
  • Το κάλεσμα: Από την πλευρά του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, συνέστησε στους Λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες». «Σας παρακαλώ, απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο τώρα. Όταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας» είπε στα αγγλικά, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.
4

Ο Κασσελάκης δήλωσε «παρών»

  • Θα είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης: Επαναλαμβάνοντας το «είμαι εδώ», που είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών σε κλειστές συζητήσεις με «συμμάχους», και προτάσσοντας πλέον το σύνθημα «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε ότι θα παλέψει για την ανάκτηση της ηγεσίας.
  • Τα επόμενα βήματα: Πλέον ο Στ. Κασσελάκης θα χρειαστεί να συλλέξει τις τριάντα υπογραφές από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και μαζί να καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες, που εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία ως συνοδευτικό έγγραφο κάθε υποψηφιότητας μετά από πρόταση του Χρ. Σπίρτζη, έως τις 24/10.
  • Η διευκρίνιση της Γεροβασίλη και η μεγάλη Κεντροαριστερά με Τσίπρα: Η Όλγα Γεροβασίλη σε δηλώσεις της αποκάλυψε ότι δε θα είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε τη σκέψη της για μια μεγάλη Κεντροαριστερά με τη συμμετοχή και του ΠαΣοΚ με τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλή.
5

Γερασμένα τα σπίτια στην Ελλάδα

  • Η βουτιά στην ιδιοκατοίκηση: Το 2005 η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας έφτανε σε ποσοστό 84,6%, ενώ το 2021 οι άνθρωποι που κατοικούν σε ιδιόκτητες κατοικίες ήταν το 70,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Ο λόγος: Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοικιών, 68% ή 4.485.795 σε σύνολο 6.596.758 κατασκευάστηκαν την περίοδο 1961- 2000 ενώ το 15,5% των κατοικιών ή 1.022.497 κατασκευάστηκαν πριν από το 1961. Μόλις το 16,5% έχει χτιστεί μετά το 2001, δηλαδή σχεδόν τα 16 στα 100 σπίτια είναι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών.
  • Το στοίχημα της Κυβέρνησης: Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021 σε συνδυασμό με αυτά που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν περίπου 600.000 κλειστά σπίτια. Αυτά θέλει να «ανοίξει» η Κυβέρνηση και να επιστρέψουν στην αγορά και τη μακροχρόνια μίσθωση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.