Το Σούπερ Αγόρι του The Chase στο ΒΗΜΑ: «Συμφιλιώθηκα γρήγορα με τις ήττες»

Ο Νικόλας Παχής, το «Σούπερ Αγόρι», μιλάει για την εμπειρία του ως Chaser, για τη δύναμη της γνώσης και τα αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα στα οποία έδωσε τη θέση που τους αξίζει.

Ο Πάνος Δημάκης, το γνωστό σε όλους μας Γεράκι από το «The Chase», όταν είδε για πρώτη φορά τον Νικόλα Παχή απέναντί του τον παρομοίασε με τον Κλαρκ Κεντ. «Θα βγάλει το πουκάμισο και θα εμφανιστεί o Σούπερμαν», είχε πει, εν είδει μιας άτυπης προοικονομίας. Ο Σούπερμαν τελικά λίγο καιρό μετά μεταμορφώθηκε σε ένα «Σούπερ Αγόρι» που εντυπωσιάζει με τις γνώσεις του.

Σε ηλικία 23 ετών έγινε ο νεότερος Chaser παγκοσμίως και μπήκε στην οικογένεια του The Chase και των συναρπαστικών καταδιώξεων γνώσεων. Το «Σούπερ Αγόρι», λίγο πριν την έναρξη της τέταρτης σεζόν του πολυαγαπημένου παιχνιδιού του MEGA, μιλάει στο ΒΗΜΑ.

Θυμάται εκείνη τη δυνατή αγκαλιά που του έκανε η Μαρία Μπεκατώρου αλλά και τα λόγια του Πάνου Δημάκη μετά το τέλος του παιχνιδιού «αν υπήρχαν περισσότεροι νέοι σαν και σένα, αυτός ο τόπος θα έχει λαμπρό μέλλον».

Μιλάει για τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνό του και του έγινε η πρόταση αλλά και για τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα που εκουσίως αποφάσισε να αφήσει έξω από τη ζωή του.

Το «The Chase» κάνει πρεμιέρα στο MEGA τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 18:30 και δίνουμε ραντεβού για τις επόμενες, πάντα διαφορετικές και πάντα μοναδικές καταδιώξεις γνώσεων.

Το ρεκόρ του νεότερου Chaser παγκοσμίως συνεχίζουμε και το κρατάμε;

Από όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, το κρατάμε. Στα 23 μου έγινα ο νεότερος Chaser παγκοσμίως.

Στο «The Chase» πήγες αρχικά ως παίκτης και στον τελευταίο γύρο χάσατε από το Γεράκι. Του το έχεις συγχωρήσει;

Βέβαια. Δεν κρατάω κακία. Το συγχώρησα το Γεράκι (γέλια). Άλλωστε πηγαίνοντας να παίξω, είχα και κάτι να χάσω; Δεν είχα.

Και η πρόταση για να αλλάξεις πλευρά πότε έρχεται;

Περίπου δύο μήνες μετά την προβολή του επεισοδίου, χτύπησε το τηλέφωνό μου και άκουσα: «σε σκεφτόμαστε για πέμπτο Chaser, τι λες;»

Όταν έγινε αυτό ήμουν σίγουρος ότι κάποιος μου κάνει πλάκα. Δεν το περίμενα καθόλου. Πήγα, πέρασα από κάστινγκ και να ‘μαι.

Η σχέση με τη Μαρία Μπεκατώρου πώς είναι; Θυμάμαι όταν είχες πάει ως παίκτης σε είχε κάνει μια πολύ γερή αγκαλιά.

Δεν την ξεχνάω εκείνη την αγκαλιά. Αυτό που έζησα με τη Μαρία Μπεκατώρου δεν το αλλάζω με τίποτα. Όλοι οι Chasers έχουμε δημιουργήσει μια ιδιαίτερη και ωραία σχέση με τη Μαρία.

«Ποτέ μου δεν είχα την επιδίωξη να είμαι τέλειος».

Υπάρχει έντονη διάδραση κι αυτό είναι κομμάτι της επιτυχίας του παιχνιδιού. Το ζουν οι παίκτες, το ζούμε εμείς, το ζει και η Μαρία. Υπάρχουν στιγμές που πέφτουμε και οι δυο μας κάτω από τα γέλια.

Η Μαρία παθιάζεται, όπως και όλοι μας σε αυτό το παιχνίδι. Είναι απόλυτα αληθινό αυτό που βλέπει ο τηλεθεατής. Έχει ένταση, έχει ενέργεια.

Photo Credits: Σίσσυ Μόρφη

Όταν χάνεις ερωτήσεις εκνευρίζεσαι;

Δεν θα σου κρύψω ότι έχει γίνει αυτό, έχω νιώσει εκνευρισμό. Ειδικά όταν μου έρχεται μια ερώτηση της οποίας γνωρίζω την απάντηση και κολλάει το μυαλό. Είναι στιγμιαίο αυτό εννοείται.

Αμέσως μετά χαίρομαι για τους παίκτες που κερδίζουν και χαίρομαι και γιατί κάναμε ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι. Μας πιέζουν οι παίκτες, τους πιέζουμε κι εμείς με τη σειρά μας και γίνεται ένα ωραίο παιχνίδι.

Έβαλες κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο «Σούπερ Αγόρι»; Πώς το σκέφτηκες;

Απλά το άφησα να κυλήσει. Είπα «θα είσαι ο εαυτός σου». Δεν καθόρισα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχω ως «Σούπερ Αγόρι». Αποφάσισα να είμαι εγώ και πιστεύω απέδωσε σε μεγάλο βαθμό.

Η αγάπη σου για το διάβασμα και τη μάθηση πώς προέκυψε;

Παιδιόθεν την είχα. Μου άρεσε πολύ να διαβάζω ό,τι υπήρχε στο σπίτι. Εφημερίδα, περιοδικό, σχολικά και εξωσχολικά βιβλία.

Από την ηλικία των 3 ετών εγώ διάβαζα. Ως παιδί μέσα στο σπίτι είχα τέτοια ερεθίσματα από τους γονείς μου.

Photo Credits: Σίσσυ Μόρφη

Τι θα μου έλεγες ότι είναι η γνώση;

Δύσκολο το ερώτημα. Η γνώση είναι σαν την πυρηνική ενέργεια. Αν μπορείς να τη διαχειριστείς σωστά, μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα.

Αν την αξιοποιήσεις με τρόπο δόλιο, τότε μπορεί να οδηγήσει και σε καταστροφή. Η γνώση έχει και είναι δύναμη. Ο πολυτιμότερος θησαυρός μας.

Η γνώση είναι διαδικασία κοπιώδης.

Πρέπει να μοχθήσεις για τη γνώση. Πρέπει να αφοσιωθείς και να αφοσιωθείς και σε βάθος χρόνου. Απαιτεί έντονη και συνεχή προσπάθεια. Το έχω βιώσει από πρώτο χέρι.

Έχεις τελειώσει το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου. Η αθλητικογραφία όμως είναι αυτό με το οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά.

Η σχολή αυτή ήταν η πρώτη μου επιλογή, όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε το να γίνω αθλητικός δημοσιογράφος. Μου άρεσε και μου αρέσει.

Ξεκίνησε ως χόμπι αλλά στην πορεία κατάλαβα ότι θέλω να το ακολουθήσω και επαγγελματικά. Νομοτελειακά ξέρω ότι δεν θα είμαι για πάντα Chaser (γέλια).

Photo Credits: Σίσσυ Μόρφη

Κάνοντας μια δική μου ανάγνωση, το όνομα «Σούπερ Αγόρι» εμπεριέχει την έννοια της τελειότητας. Το ένιωσες αυτό ως βάρος κάποια στιγμή στη ζωή σου;

Δεν το ένιωσα ποτέ ως βάρος γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δεν είμαι ένας τέλειος άνθρωπος. Και ποιος είναι άλλωστε; Ποτέ μου δεν είχα την επιδίωξη να είμαι τέλειος. Θα κάνω και τα λάθη μου, θα φάω τα μούτρα μου και πάμε παρακάτω.

Αποδέχεσαι την ήττα.

Ποιος θέλει να χάνει; Ας είμαστε ειλικρινείς. Συμβαίνει όμως για αυτό και την αποδέχομαι. Έχω βιώσει και σκληρές ήττες στη ζωή μου, όμως με δυνάμωσαν και με πείσμωσαν.

«Είναι απόλυτα αληθινό αυτό που βλέπει ο τηλεθεατής στο The Chase. Έχει ένταση, έχει ενέργεια».

Και για να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα για το The Chase, συμφιλιώθηκα γρήγορα με τις ήττες γιατί είναι κομμάτι του παιχνιδιού.

Η αχίλλειος πτέρνα σου σε γνωστικό πεδίο;

Θα έλεγα πιο πολύ ό,τι έχει να κάνει με τέχνη και ταινίες.

Και η μεγάλη σου αγάπη, πέρα από τα αθλητικά;

Η ιστορία. Τη λατρεύω. Όπως και τη γεωγραφία. Την αγάπη για την ιστορία την είχα από μικρός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Η ιστορία όπως διδάσκεται στα σχολεία μας όμως δεν ευνοεί τη μάθηση αλλά τη στείρα αποστήθιση.

Πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά. Στερεί από το παιδί τη δυνατότητα να ερμηνεύσει τα γεγονότα. Η ιστορία είναι μια επιστήμη η οποία πρέπει να διδάσκεται με τρόπο βιωματικό γιατί τη βιώνουμε.

Η παπαγαλία τον αποθαρρύνει τον άλλο από το να διαβάσει και να μάθει ιστορία μετά το τέλος του σχολείου.

Βλέπουμε βιντεάκια στο youtube που ρωτάνε τα παιδιά «τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου» και απαντούν το «ΟΧΙ». Κάτι μας δείχνει αυτό.

Η Μαρία Μπεκατώρου πολύ συχνά λέει πόσο χαίρεται όταν βλέπει νέα παιδιά με γνώσεις να έρχονται στο The Chase. Αυτή η εικόνα έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτό που μόλις μου περιέγραψες.

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα παιδιά που έρχονται είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Είναι άκρως ενθαρρυντικό, πιστεύω όμως ότι είναι η εξαίρεση. Πιστεύω όμως επίσης ότι όσοι άνθρωποι νεότερης ηλικίας έρχονται και παίζουν θα συμπαρασύρουν κι άλλους.

Θα δώσουν ένα ερέθισμα, θα γίνουν κρίκοι μιας αλυσίδας που όλο και θα μεγαλώνει. Και η δική μου παρουσία ως τέτοια θα ήθελα να λειτουργήσει.

Photo Credits: Σίσσυ Μόρφη

Τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα τα διαβάζεις;

Στην αρχή τα διάβαζα για να έχω μια εικόνα του πώς με βλέπουν οι τηλεθεατές. Κατά βάση ήταν αρνητικά, αλλά προϊόντος του χρόνου είπα αυτό δεν θέλω να το κάνω.

Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους. Δεν γίνεται να μας αρέσουν τα ίδια πράγματα.

Εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτό αυτό που ξέρω, αυτό για το οποίο με εμπιστεύτηκαν να κάνω και που μου αρέσει πολύ και από εκεί και πέρα σε όποιον αρέσει. Δεν μπήκα και δεν πρόκειται να μπω σε μια διαδικασία του τύπου τι γράφουν, γιατί το γράφουν.

Ο διαδικτυακός οχετός είναι εύκολος, ιδίως όταν είναι ανώνυμος.

Πιο εύκολος και από το να γεμίσεις ένα ποτήρι με νερό. Και για τα πάντα. Τοξικότητα στα social media με κάθε πιθανή αφορμή. Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος. Για να συνεχίζουμε ως έχουμε στο The Chase σημαίνει ότι κάτι έχουμε κάνει καλά, αυτό δεν αμφισβητείται.

Σε είχαν αποκαλέσει ποτέ «Σούπερ Αγόρι» πριν το The Chase; Είχε τύχει;

Όχι, αλλά έχω ακούσει το Βικιπαίδεια με δύο πόδια (γέλια).

Μπαίνω στον πειρασμό να σε ρωτήσω ποιος είναι ο αγαπημένος σου Chaser; Το αποκαλύπτεις;

Δεν το έχω κρύψει ποτέ, είναι το Γεράκι. Τα λόγια που μου είχε πει τότε που είχα πάει ως παίκτης στο παιχνίδι με σημάδεψαν.

*Η φωτογράφιση έγινε στο σκακιστικό καφενείο «Πανελλήνιον» (Μαυρομιχάλη 16).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.