5 το πρωί: Οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ – Η νίκη των Σοσιαλιστών στο Βρανδεμβούργο – Η απάντηση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με την εκλογική αναμέτρηση να λαμβάνει χώρα στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, ενώ το συνέδριο θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου.

1

Ο «πόλεμος» για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

  • Το χρονοδιάγραμμα: Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε οι κάλπες για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στηθούν στις 24 Νοεμβρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί, θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Επίσης το έκτακτο συνέδριο του κόμματος (υποψηφιοτήτων και πολιτικών θέσεων) θα διεξαχθεί μεταξύ 1-3 Νοεμβρίου.
  • Το πόθεν έσχες: Παράλληλα, η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για κατάθεση και δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των διεκδικητών της κούρσας για την προεδρία εξελίχθηκε οριακά. Κέρδισε όμως με 87 υπέρ και 84 κατά.
  • Η υποψηφιότητα Κασσελάκη: Από την ώρα που δεν υπήρξε επιβολή άλλων προαπαιτούμενων προϋποθέσεων για την εκάστοτε υποψηφιότητα, πέραν των 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ και της κατάθεσης του πόθεν έσχες που εγκρίθηκε σε πρώτη φάση ως συνοδευτικό έγγραφο, ο Στέφανος Κασσελάκης προτίθεται να ενημερώσει επισήμως για την υποψηφιότητά του.
2

Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών στο Βρανδεμβούργο - Μεγάλη η άνοδος της ακροδεξιάς

  • Οριακή νίκη για τους Σοσιαλιστές στο Βρανδεμβούργο: Το SPD κατάφερε να κερδίσει με μία μονάδα διαφορά το ακροδεξιό AfD, με ποσοστά 31% και 30% αντίστοιχα, στις εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, παραδοσιακού προπυργίου των Σοσιαλιστών.
  • Χαμηλές πτήσεις για τα κυβερνητικά κόμματα: Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι Χριστινοδημοκράτες (CDU) με 12% και το νεότευκτο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνέχτ που απέσπασε το 12%, λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυσή του. Στο 5% είναι οι Πράσινοι που παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή. Αντίθετα, εκτός μένουν οι Φιλελεύθεροι, όπως και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).
  • Αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες:Η προσέλευση ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Ως τις 14:00 (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση. Πολλοί ψήφισαν επιστολικά, μεταξύ τους και ο καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμα την καταστροφή

  • Μήνυμα ενότητας Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσα από την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ επεσήμανε τη σημασία του οργανισμού και της συμμαχίας μεταξύ των κρατών, προκειμένου να αποφευχθούν οι απειλές που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ευκαιρία για την πρόληψη μίας επόμενης παγκόσμιας κρίσης. «Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμα την καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Ανησυχία Γκουτέρες για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και ειδικά στον Λίβανο, μετά από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, εξέφρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Αυτό που με ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο ο Λίβανος να μετατραπεί σε μία άλλη Γάζα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
  • Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Αναμένεται οι δύο ηγέτες να συναντηθούν και να θέσουν επί τάπητος μία ατζέντα με κρίσιμα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό αλλά και τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Από τη μεριά η Αθήνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την έκβαση των διμερών συζητήσεων.
4

Η Χεζμπολάχ απαντάει με πυραύλους στο Ισραήλ

  • Τι σημαίνει η επίθεση της Χεζμπολάχ; Η λιβανέζικη οργάνωση, στο πλαίσιο των «απαντήσεων» που είχε προαναγγείλει ο Χασάν Νασάρλα, εξαπέλυσε τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, μετά τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο. Ο βασικός στόχος τους ήταν η αεροπορική βάση στο Ραμάτ Νταβίντ έξω από την Χάιφα.
  • Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τώρα τη Χεζμπολάχ; Για την επιλογή της δεδομένης χρονικής στιγμής από το Ισραήλ για να επιτεθεί στη λιβανέζικη οργάνωση υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις συσκευές και έστειλε μερικές για έλεγχο στην Τεχεράνη, όμως οι Ισραηλινοί ενεργοποίησαν τα εκρηκτικά, ενώ μεταφέρονταν στο Ιράν, για να μη χάσουν το «ατού» της μυστικής επιχείρησης.
  • Ποια η θέση του Ισραήλ για την επίθεση με βομβητές στο Λίβανο; O πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, αρνείται τη σύνδεση της χώρας του με τα περιστατικά των εκρήξεων. Ο ίδιος επεσήμανε πως «υπάρχουν πολλοί εχθροί της Χεζμπολάχ. Έχουμε το δικαίωμα να αμυνθούμε και είναι το μόνο που κάνουμε. Όπως θα έκανε κάθε άλλο κράτος για να προστατεύσει τους πολίτες του».
5

Νίκη για τον Παναθηναϊκό - Απώλειες για Ολυμπιακό και ΑΕΚ

  • Η νίκη του Παναθηναϊκού: Οι «πράσινοι», αν και δυσκολεύτηκαν, επικράτησαν με 3-1 του Πανσερραϊκού στο ΟΑΚΑ, με τον Τζούρισις να έρχεται από τον πάγκο και να σκοράρει δύο φορές, δίνοντας τη λύση στους γηπεδούχους. Το σκορ είχε ανοίξει για τον Παναθηναϊκό ο Τετέ στο 10′ για να ισοφαρίσει στο 15′ ο Μπετανκόρ για τους Σερραίους.
  • Η «γκέλα» της ΑΕΚ: Παράλληλα, η ΑΕΚ έχασε δύο σημαντικούς βαθμούς απέναντι στην Καλλιθέα, με το παιχνίδι να μένει στο 0-0. Τόσο η Ένωση όσο και η γηπεδούχος ομάδα είχαν ευκαιρίες για να πάρουν το τρίποντο, ωστόσο καμία δεν τις εκμεταλλεύτηκε.
  • Η ήττα του Ολυμπιακού: Το Σάββατο ο Ολυμπιακός είχε γνωρίσει την ήττα με 2-1 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επικράτησε με 4-1 του Βόλου βρίσκεται πια μόνος του στην κορυφή της βαθμολογίας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.