O Michael Jordan, η «στοιχειωμένη» έπαυλη και η αμύθητη περιουσία

Πάνω από δώδεκα χρόνια μεσολάβησαν έως ότου ο Michael Jordan απαλλαγεί από το ιστορικό σπίτι που πουλούσε έξω από το Σικάγο - Γιατί καθυστέρησε τόσο η πώληση - Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάστασή του.

Εκτός της συναισθηματικής, οτιδήποτε έχει συνδεθεί με τον Michael Jordan έχει ομολογουμένως και αγοραστική αξία. Φερ’ ειπείν τον Ιανουάριο του 2023 η φανέλα του από το Game 1 των Τελικών του NBA το 1998, της χρονιάς του Last Dance δηλαδή κόντρα στους Jazz, πουλήθηκε έναντι 10.1 εκατ. δολαρίων. Αποτελεί έως σήμερα το ακριβότερα κοστολογημένο αντικείμενο της «συλλογής» του.

Αυτό που επί δώδεκα χρόνια ο «Air» είχε αποτύχει να ξεφορτωθεί από το «book» του ήταν η ιδιόκτητη έπαυλη που διατηρούσε λίγο έξω από το Σικάγο και στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν. Ήταν το σπίτι που διέμενε ενόσω μεγαλουργούσε με τους Bulls κατακτώντας το ένα πρωτάθλημα πίσω από το άλλο – έξι στο σύνολο.

Γιατί κανείς δεν ήθελε το σπίτι του Jordan

Το 2012 ο Jordan πήρε την απόφαση να θέσει προς πώληση το πολυτελές οίκημα με το 23 στην κεντρική είσοδο. Μαζί συνοδευόταν και το πελώριο οικόπεδο που το φιλοξενούσε.

Η αρχική τιμή πώλησης που είχε απαιτήσει ήταν 29 εκατομμύρια δολάρια. Ένα χρόνο αργότερα το ακίνητο δημοπρατήθηκε με την εκκίνηση να έχει τοποθετηθεί στα 23.5 εκατομμύρια δολάρια. Επειδή όμως ουδείς ενδιαφέρθηκε να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό, ο πολυθρύλητος άσος μείωσε τις απαιτήσεις του στα μισά (14.9 εκατομμύρια). Έκτοτε ήταν υποχρεωμένος να περιμένει.

Ο αγοραστής βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν και διέρρευσε η συμφωνία με τον Jordan. Πάντως ούτε η ταυτότητά του ούτε το ακριβές ποσό της αγοραπωλησίας για το αρχοντικό των 9 υπνοδωματίων, των 19 μπάνιων, του -κανονικών διαστάσεων- γηπέδου μπάσκετ, του γηπέδου γκολφ, του γκαράζ 15 θέσεων και αίθουσα για πούρα έγιναν γνωστά. Τους πάντες τους απασχόλησε η είδηση καθεαυτή. Και το γιατί μέχρι τώρα δεν είχε βρεθεί ένας πραγματικός ενδιαφερόμενος.

Οι αιτίες που στοίχειωσαν την έπαυλη

Εικάζεται πως ο Jordan δεν ήταν διαλλακτικός με την τιμή και δεν διαπραγματευόταν για κάτι λιγότερο. Μόνο που για τους εκτιμητές η έπαυλη κουβαλούσε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, με συνέπεια να καταλήξει «στοιχειωμένη».

Πρώτον και κύριο, είχε χτιστεί σε μια περιοχή όχι θελκτική στους επενδυτές και στην οποία η αξία του τετραγωνικού μέτρου είχε πέσει κατακόρυφα. Δεν έφτανε συνεπώς στα επίπεδα των απαιτήσεων του Jordan. Τα 15 εκατ. δολάρια θα αρκούσαν σε κάποιον για να χτίσει κάτι από την αρχή και σίγουρα με πιο σύγχρονες, «έξυπνες» και οικονομικές προδιαγραφές.

Επίσης αυτός που θα αγόραζε την έπαυλη, θα έπρεπε να είναι φανατικός του MJ. Διότι όλο το σπίτι παρέπεμπε εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη του. Εφόσον κάποιος σκόπευε να το μετατρέψει, ανακαινίζοντάς του, και να το φέρει στα δικά του μέτρα ή γούστα, θα έπρεπε να επενδύσει ένα έξτρα ποσό – όχι ευκαταφρόνητο.

Συν τοις άλλοις, το κόστος συντήρησης ενός τέτοιου «παλατιού», όπως και ο φόρος ιδιοκτησίας, δεν θ’ αντιστοιχούσαν στα δεδομένα της εποχής. Πιθανόν δε κάποιες από τις εγκαταστάσεις του, που θα όφειλε ούτως ή άλλως να τις φροντίζει ο δυνητικός αγοραστής, θα ήταν εντελώς ανώφελες.

Τέλος, το γεγονός και μόνο πως πρόκειται για το πρώην σπίτι του Jordan προκαλεί αυτομάτως αίσθημα ανασφάλειας και έλλειψη ιδιωτικότητας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που από περιέργεια και ενδιαφέρον το επισκέπτονται ως σήμερα χαζεύοντας και βγάζοντας φωτογραφίες. Μέχρι και στόχος διαρρηκτών έχει γίνει στο παρελθόν για ευνόητους λόγους.

O Jordan ως δισεκατομμυριούχος

Ο Michael Jordan δεν βιάστηκε κι όταν πήρε όσα ήθελε το αποχωρίστηκε οριστικά. Ανάγκη τα χρήματα δεν είχε – με τα οποία χρήματα είχε ανέκαθεν άριστη σχέση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ανακηρύχθηκε δισεκατομμυριούχος αφότου σταμάτησε το μπάσκετ.

Τα χρήματα που κέρδισε από αμοιβές συμβολαίων ήταν μόλις 90 εκατομμύρια. Σήμερα παρόλα αυτά η περιουσία του εκτιμάται από το Forbes στα 3.2 δισ. δολάρια. Σε αυτό συνέβαλε αναμφίβολα η επιχειρηματική οξυδέρκειά του αρχής γενομένης από τη συμφωνία για την αυτόνομη πορεία της εταιρίας ένδυσης-υπόδησης Jordan που του «αυγάτισε» χρόνο με το χρόνο την περιουσία.

Το bing bang για τον Jordan προκλήθηκε αφότου έγινε μεγαλομέτοχος ομάδας του NBA. Αρχικά ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, μέσα σε μια τετραετία όμως κατάφερε να εξελιχθεί στον βασικό παίκτη. Το συνολικό μερίδιο που απέκτησε στους Hornets τού κόστισε 275 εκατομμύρια δολάρια. Τον Αύγουστο του 2023 οι μετοχές του παραχωρήθηκαν αντί 3 δισεκατομμυρίων!

Ενδιάμεσα ο Jordan είχε επενδύσει επίσης σε στοιχηματική εταιρία, ως λάτρης του τζόγου, αλλά και σε ομάδα του NASCAR. Επενδύσεις που του απέφεραν επίσης σημαντικά κέρδη.

Το ότι συμπεριλαμβάνεται πλέον στους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, έχοντας σε 9 χρόνια τριπλασιάσει τα εισοδήματά του, δεν λογίζεται ως έκπληξη. Κι ας χρειάστηκε μια τρία περισσότερα για να πουλήσει ένα σπίτι μόλις 15 εκατομμύριων δολαρίων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.