Mε ομιλία στην Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον, συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις και Άραβες ηγέτες ξεκινάει η πρώτη μέρα του προγράμματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον το διάστημα 13.00-13.30 (ώρες Νέας Υόρκης – 22:00-22:30 ώρες Ελλάδας), στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου ενώ στη διάρκεια της παραμονής του θα έχει επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινικής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Ωστόσο, γρίφος παραμένει, η συνάντησή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το ραντεβού θεωρείται βέβαιο, με πηγές να αναφέρουν πως πιθανότερη ημερομηνία είναι η 24η Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος, εγκαθιδρύοντας διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρη στάση και δεν δέχονται οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό που θα είναι εκτός του καθορισμένη πλαισίου από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμα να συναντηθεί και με άλλους αρχηγούς κρατών, με ομογενείς αλλά και επενδυτές.

Μικρό το καλάθι των προσδοκιών από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

O Περικλής Δημητρολόπουλος, διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για όσα απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα.  Το «Βήμα της Κυριακής» στο πρωτοσέλιδό του μιλά για την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διευθυντής της εφημερίδας, Περικλή Δημητρολόπουλο, σχολίασε: «Πολλά σε επίπεδο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν περιμένουμε, δεν είναι βαριά η ατζέντα της συνάντησης. Εντάσσεται όμως σε μία συναντίληψη – όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του ”Βήματος”- και των δύο πλευρών για να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε βάθος τριετίας σε ένα πακέτο λύσεων στις διαφορές.

Στην Νέα Υόρκη υπάρχει μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα για το Κυπριακό. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Και βέβαια και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στόχος της οποίας είναι να δρομολογηθεί μία τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον ΟΗΕ και στις δύο πλευρές».

Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα σχολίασε τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ”φως δεν βλέπω”. Οι ”87” φαίνεται να έχουν την πιο καθαρή ιδέα πώς θα πρέπει να λειτουργεί το κόμμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση λείπει το πρόσωπο».