Η φρεγάτα «Ψαρά» κατέπλευσε, σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, το ναύσταθμο Σαλαμίνας καθώς ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, μετά τον κατάπλου της φρεγάτας στο ναύσταθμο, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας , επέβη στο πλοίο συνοδευόμενος από τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη και καλωσόρισαν τον κυβερνήτη καθώς και το πλήρωμα της φρεγάτας συγχαίροντας τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής.
Εντός Σεπτέμβριο αναμένεται να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES η φρεγάτα «Σπέτσαι».
Τι είναι το Hard και το Soft kill
Πώς όμως αυτό το σύστημα «σκοτώνει» τα εχθρικά drones και μάλιστα από μεγάλη απόσταση, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός;
Έχει μεγάλη εμβέλεια και μπορεί με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα να αποκόψει το drone από τον χειριστή του και αυτό χωρίς καθοδήγηση να πέσει στη θάλασσα. Αυτό στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ονομάζουν «soft kill», δηλαδή «μαλακός θάνατος». Εντόπισαν έγκαιρα το drone και το απενεργοποίησαν.
Έμειναν όμως άλλα τρία drones των Χούθι να έρχονται και να απειλούν φρεγάτα και εμπορικό πλοίο. Τότε, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, το πλήρωμα ενεργοποίησε το πυροβόλο της φρεγάτας. Αυτό που ρίχνει εκατοντάδες βήματα ανά λεπτό. Eντόπισε εγκαίρως το drone και το κατέρριψε προτού καν πλησιάσει την φρεγάτα. Αυτό στο Πολεμικό Ναυτικό ονομάζεται «Hard kill», δηλαδή «σκληρός θάνατος».
Τα άλλα δύο drones, φαίνεται πως οι Χούθι αντελήφθησαν πως δεν μπορούν να περάσουν και ότι εάν πλησιάσουν κι άλλο θα καταρριφθούν ή θα απενεργοποιηθούν και άλλαξαν κατεύθυνση.
Η φρεγάτα «Ψαρά», δεν είναι μια συνηθισμένη φρεγάτα. Είχε τιμηθεί από την πολιτεία για τις υπηρεσίες της, ενώ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο (όπως και οι άλλες φρεγάτες) στην φύλαξη των ναυτικών συνόρων της χώρας μας