Κανείς, ούτε απ’ την ελληνική ούτε απ’ την τουρκική πλευρά, περιμένει κάτι συγκλονιστικό από τη συνάντηση, αυτή την εβδομάδα, των Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Να σκεφτείτε ότι έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε κλειδώσει ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος της συνάντησης. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις τακτικές συναντήσεις δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο μείζον ζήτημα της οριοθέτησης.
Η χρησιμότητα της συνάντησης έγκειται στην προσπάθεια των δύο πλευρών να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να συντηρήσουν το κλίμα ύφεσης των τελευταίων μηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό που κυριάρχησε την τελευταία εβδομάδα στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στο οποίο η Τουρκία παίζει κρίσιμο ρόλο.
Άλλωστε, αν υπάρχει μια επιτυχία στα ελληνοτουρκικά το 2024, αυτή έχει να κάνει με το πρόγραμμα διευκόλυνσης χορήγησης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά τη συμφωνία Καιρίδη–Γιόχανσον, τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν οι Τούρκοι επισκέπτες, προς όφελος των τοπικών οικονομιών αλλά και της προσπάθειας προσέγγισης των δύο λαών.
Θα πρόσθετα στα θετικά και τον μηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά αυτές οι καθημερινές πτήσεις των τουρκικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων και drones στο FIR Αθηνών, έγιναν πλέον προκλητική ρουτίνα.
***
Όλο το παρασκήνιο για την προμήθεια τέταρτης Belh@rra
Αυτό συνέβη για πρώτη φορά. Να ανακοινώνει, δηλαδή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Λοριάν της Γαλλίας την προμήθεια και τέταρτης Belh@rra και μία ώρα αργότερα ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια να την επιβεβαιώνει την… είδηση ως εξής: Πρώτον ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων εξαρχής είχα προσωπικά εξαγγείλει» και δεύτερον ότι βρέθηκε επιτέλους ο δημοσιονομικός χώρος, χωρίς όμως να ανακοινωθεί ποιος είναι αυτός, ο οποίος, μεταξύ μας τώρα, επί μία διετία αναζητείτο.
Το μόνον που ειπώθηκε στην πρωθυπουργικό ανάρτηση είναι ότι η δαπάνη για την αγορά της τέταρτης Belh@rra «δεν θα διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια». Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μαθαίνω λοιπόν από ένα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν μονίμως στην οδό Ηρώδου Αττικού ότι είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση η αγορά και τέταρτης φρεγάτας, με τον Μητσοτάκη να εμφανίζεται υπέρμαχος της απόκτησης καινούργιων όπλων μέσω αναπροσαρμογής των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των παλαιότερων. Το timing της ανακοίνωσης από την Λοριάν, ήταν αυτό που επέσπευσε την πρωθυπουργική δήλωση.. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η πρωθυπουργική παρέμβαση για να μπουν όλα στη θέση τους.
***
Γιατί ναύτες της Λατινικής Αμερικής θέλουν να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα
Μετά την εξαγγελία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Δένδια, για την επικείμενη απόκτηση της 4ης Φρεγάτας FDI – Belh@rra, στο Λοριάν της Γαλλίας καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ και των αθόρυβων υποβρυχίων μας Τype 214, το Πολεμικό μας Ναυτικό αισθάνεται ικανοποιημένο.
Μαθαίνω όμως ότι προχωρά η συνεργασία του και με τα Πολεμικά Ναυτικά άλλων χωρών. Μάλιστα πληροφορούμαι ότι από κράτος της Λατινικής Αμερικής έχουν ζητήσει να εκπαιδευθούν από τους αξιωματικούς μας σε διάφορα αντικείμενα, πάνω σε ναυτικές επιχειρήσεις, εδώ στην Ελλάδα.
***
Μπαράζ συναντήσεων Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη
Δέκα αραβικές χώρες ζήτησαν οι υπουργοί των Εξωτερικών τους να συναντηθούν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ).
Επιπλέον ζήτησαν συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σχεδόν όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης, θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κίνα, Αίγυπτο, Ινδία και άλλες χώρες και θα παρακαθήσει σε γεύμα που οργανώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
***
Η μπυραρία στο Βερολίνο και ο Γερμανός που προτιμούσε… αναψυκτικό
Όταν ο Γερμανός υφυπουργός Μετανάστευσης Μπερντ Κρέσερ (πρώην αστυνομικός) προσκάλεσε τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο σε μια… μπυραρία στο Βερολίνο για να συζητήσουν το μεταναστευτικό και κυρίως γιατί η Γερμανία θέσπισε αυστηρότερους νόμους που αναθεωρούσαν την Συνθήκη Σένγκεν, ουδείς από την ελληνική αντιπροσωπεία γνώριζε τι θα ακολουθούσε.
Στην αρχή ορισμένοι έκαναν κάποιους παραλληλισμούς, ενθυμούμενοι μια άλλη μπυραρία, στο… Μόναχο (μιας άλλης εποχής), αλλά γρήγορα ηρέμησαν, λέγοντας άλλο Μόναχο κι άλλο Βερολίνο. Η πρώτη έκπληξη ωστόσο ήρθε μέσα στην μπυραρία και δεν αφορούσε το μεταναστευτικό, αλλά την μπύρα.
Τους κάλεσε, βλέπετε, ο Γερμανός για μπύρα και συζήτηση, ο Παναγιωτόπουλος και οι συνεργάτες του ήπιαν δύο ποτήρια εξαίρετης βαρελίσιας μπύρας, αλλά πρόσεξαν ότι ο Γερμανός δεν έπινε μπύρα, αλλά μόνον… Κόκα-Κόλα. Αυτό να ξέρετε ότι προβλημάτισε την ελληνική αντιπροσωπεία, που διερωτήθηκε γιατί να το κάνει αυτό ο Γερμανός; Μήπως ήθελε να είναι απόλυτα νηφάλιος όταν συζητούσε το ενδεχόμενο επιστροφής προσφύγων στον πρώτη χώρα υποδοχής; Τον ρώτησαν γιατί δεν πίνει μπύρα, αλλά αυτός κάτι είπε που κανείς δεν κατάλαβε.
Πάντως πίνοντας μπύρες και αναψυκτικά η «δουλειά» έγινε, αφού συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι και ότι, όπως ειπώθηκε, να εξακολουθήσει να μην τίθεται θέμα ελέγχου στα αεροδρόμια της Ελλάδας και Γερμανίας.
***
Ο πόνος στη μέση και η πτήση με F-16
Δεν είναι μόνον τα εύσημα που απέμεινε στο Επιτελικό Κράτος και στους πρωταγωνιστές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε τα καλά λόγια για το πώς εξελίχθηκε. Η παρουσία του στην εκδήλωση για το Επιτελικό Κράτος στο Μέγαρο Μουσικής λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη φυσιοθεραπεία του στο πρόβλημα που το ταλαιπωρεί με τη μέση, φυσικοθεραπεία την οποία και ακύρωσε, μόνον και μόνον για να παραστεί στην εκδήλωση. Κι ας πετούσε σε λίγες ώρες, για τη Νέα Υόρκη καθισμένος για εννέα ώρες στο κάθισμα του αεροπλάνου.
Πάντως αυτό το πρόβλημα στη μέση που έχει αναβάλλει συνεχώς την επιθυμία του να πετάξει με μαχητικό, όπως είπε πρόσφατα στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Θέλει, να πετάξει, όπως πέταξε και ο πατέρας του ως πρωθυπουργός με ένα F-16 από την Αγχίαλο. Αλλά, όπως είπε, μόλις βελτιωθεί το πρόβλημα με τη μέση του.
***
Τι είπαν Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης
O πρώην και ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αλήθεια ότι είχαν καιρό να τα πούνε κατ’ ιδίαν. Κάποιες «σκιές» στη σχέση τους, κάποιες λανθασμένες κινήσεις και τα «λόγια» που βάζουν οι παρατρεχάμενοι, είχαν φέρει χάσμα μεταξύ των δύο πολιτικών. Αυτό το χάσμα επιχειρήθηκε να γεφυρωθεί στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής.
Μαθαίνω ότι ήταν μια συζήτηση εφ’ όλη της ύλης. Για τα χαρτοφυλάκια που πήραν οι χώρες στις Βρυξέλλες, γι’ αυτό που θα διαχειρίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, για τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και πώς αυτοί θα αξιοποιηθούν καλύτερα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι ψυχρές σχέσεις Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη, που προκλήθηκαν κι όταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν έγινε αντιπρόεδρος στο Λαϊκό Κόμμα.
Ο δε κ. Μητσοτάκης του εξέφρασε την εκτίμηση στο πρόσωπό του για τη διαχρονική δουλειά που έκανε και στην Ελλάδα αλλά και στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια. Τώρα αν με την εξήγηση λύθηκε και η παρεξήγηση θα το δούμε στην πορεία…
***
Τώρα θυμήθηκε την πολιτική των ίσων αποστάσεων
Τώρα που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αποχωρεί από τη θέση του θυμήθηκε την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Γιατί έως τώρα το είχε αποδείξει άλλωστε δεν κρατούσε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Αφήστε που πολλές φορές οι θέσεις του ευνοούσαν την Τουρκία.
Είπε λοιπόν στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι και σημαντικοί Σύμμαχοι, που συμβάλλουν στην κοινή άμυνα και ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, παίζουν και οι δύο σημαντικό ρόλο στο ΝΑΤΟ και είναι μέρος της λήψης αποφάσεων σε καθημερινή βάση». Και πρόσθεσε πως όταν υπάρχουν κάποιες διαφορές και προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις, το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να λύνεται με διμερή διάλογο.
***
Το Επιτελικό Κράτος σε όλο του το μεγαλείο
Αυτή η εκδήλωση (που σας ανέφερα πιο πάνω) για το Επιτελικό Κράτος ήταν θα έλεγε κανείς «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα» του Γιώργου Γεραπετρίτη, του πρώτου υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητες το επιτελικό κράτος. Ξεχώρισα ένα απόσπασμα για να δείτε πώς παρουσίασε το Επιτελικό Κράτος (ωσάν να είναι δικό του δημιούργημα):
«Ο νόμος 4622/2019 για το επιτελικό κράτος έφερε ένα νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης στη χώρα. Για πρώτη φορά, η χώρα απέκτησε ένα ενιαίο εγχειρίδιο διακυβέρνησης, το οποίο καθιέρωνε δομές, καθιέρωνε διαδικασίες, που πλέον δεν εξαρτώνται από πρόσωπα. Έκανε αποκάθαρση των αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμειξη αρμοδιοτήτων. Ξεχώρισε την πολιτική ηγεσία από τη διοίκηση. Απέδωσε στη διοίκηση τον μεγαλύτερο όγκο των αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε η διοίκηση να γίνει πιο αποτελεσματική και να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Ενίσχυσε το ρόλο της Βουλής. Ενίσχυσε το ρόλο του εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση. Έφτιαξε ένα υπόδειγμα, το οποίο αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα. Ένα υπόδειγμα διακυβέρνησης το οποίο είναι σταθερό, δομημένο και αποτελεσματικό”.
***
Ο δακρυσμένος από συγκίνηση εύζωνας
Η φωτογραφία του 24χρονου Γιώργου Τσιούλου να δακρύζει από συγκίνηση στην τελευταία του σκοπιά ως εύζωνας έγινε viral. Τον συνάντησε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντάς «αυτή την Ελλάδα θέλουμε». Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό», ο 24χρονος εξήγησε γιατί δάκρυσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του υπηρεσίας. Μια φωτογραφία που τράβηξε η αδελφή του και την ανέβασε στα σόσιαλ μίντια.
Όπως ανέφερε, τον συγκίνησε ιδιαίτερα η παρουσία της οικογένειας και των φίλων του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελευταία του υπηρεσία. «Είναι μοναδικό συναίσθημα να φοράς αυτή τη στολή που έχουν φορέσει και έχουν τιμήσει τόσοι άνθρωποι πριν από εσένα», τόνισε ο Τσιούλος, εκφράζοντας τη βαθιά του τιμή για τη συμμετοχή του στην προεδρική φρουρά.