Οι εξελίξεις στα στρατόπεδα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν επηρεάσει και τις παρουσίες στη Βουλή. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, εξηγούσε ότι τουλάχιστον για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ, δεν αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στη Βουλή.

Ούτε και από άποψη νομοθετικού ενδιαφέροντος αναμένεται κάποια έκπληξη ή κάποιο νομοσχέδιο το οποίο θα ενεργοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους βουλευτές. Όχι βέβαια ότι δεν θα υπάρχουν νομοσχέδια που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Αλλά οι απουσίες των βουλευτών τους τελευταίους μήνες είναι αρκετές. Τα κενά έδρανα είναι κάτι που σχολιάζεται εντόνως, με τους γαλάζιους βουλευτές να είναι αυτοί που λείπουν περισσότερο. Κάτι που συχνά πυκνά αναφέρει από το βήμα της Βουλής και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ακόμη όμως και σε μια υποτονική Βουλή, δεν λείπουν τα πηγαδάκια. Η εβδομάδα που πέρασε είχε έντονο ενδιαφέρον και στα 3 μεγάλα κόμματα. Τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαιτέρως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά έχει εξελίξεις σαν τηλεοπτικό ριάλιτι, ενδεχομένως επιβίωσης και το debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠαΣοΚ που οριστικοποιήθηκε για τη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, talk of the town, ήταν οι 11 γαλάζιοι αντάρτες με την ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια.

Η αντιπολίτευση… τους βγήκε από τα δεξιά

Εκείνοι προκάλεσαν τις μεγαλύτερες συζητήσεις στο εντευκτήριο της Βουλής και στο καφενείο. Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση στελεχών της κεντροαριστεράς που σχολίαζαν με χιούμορ ότι τους έβαλαν τα γυαλιά οι γαλάζιοι και πως τελικά η αντιπολίτευση… τους βγήκε από τα δεξιά. Μάλιστα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθόταν στο ίδιο τραπέζι με έναν από τους 11. Ενδεχομένως να ρωτούσε πώς μπορούν να βελτιωθούν κοινοβουλευτικά. Απέφευγε πάντως να καθίσει με τους δικούς του συντρόφους, καθώς ανήκουν και σε διαφορετική εσωκομματική πτέρυγα.

Βουλευτής του ΠαΣοΚ, σχολίαζε με ειρωνικό ύφος τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα η άγρια κόντρα δύο παλιών συντρόφων. Και οι δύο συνυπήρξαν στο ΠαΣοΚ, μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται πως τελικά πιο πολλά τους χωρίζουν παρά τους ενώνουν. Τα προσωπικά τους ξεκαθαρίσματα τα κάνουν πλέον και δημόσια. «Μακριά από εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, από τις συζητήσεις δεν έλειπαν και τα σχόλια για την αγορά χαλιών από το υπουργείο Τουρισμού. Την σκληρότερη κριτική, έκαναν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τέτοια πράγματα δυσκολεύουν κι άλλο την εικόνα όλων μας.

Σε ένα μικρότερο πηγαδάκι, η συζήτηση αφορούσε την επικείμενη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές. Αυτή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στο ΠαΣοΚ και έχει ενδιαφέρον αν θα βρίσκεται στο βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης ή άλλο πρόσωπο. Μιας και ακόμη δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο Νίκος Παππάς. Από μόνα τους αυτά τα δεδομένα προσελκύουν το ενδιαφέρον.