Το Συνέδριο, ως το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, θα εγκρίνει ή θα απορρίψει εν τέλει όλες τις υποψηφιότητες για την προεδρία.
Αφότου η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε σε πρώτη φάση την τροπολογία Σπίρτζη με ψήφους 87 – 84 για την υποβολή και δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψηφίων προέδρων, προκλήθηκε μια τεράστια σύγχυση για το αν και κατά πόσο αποτελεί απαράβατο όρο συμμετοχής στη διαδικασία.
Από επίσημες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίστηκε πως δεν έχει χαρακτηριστεί ως ένα on/off κριτήριο. Αποτελεί απλώς εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για να είναι ένα από τα έγγραφα που θα συνοδεύουν τον φάκελο δήλωσης υποψηφιότητας. Δεν θα μεσολαβήσει, επίσης, κάποιος έλεγχος.
Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου.
Κατά τον εισηγητή της πρότασης, βέβαια, τον Χρ. Σπίρτζη, που είχε τη δική του ερμηνεία, η κατάθεση και κατόπιν η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες (περιουσιακά στοιχεία, δανεισμοί, οφειλές) στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει ένας υποψήφιος μέχρι το Συνέδριο. Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα τη συλλογή των 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ για να επιχειρηματολογήσει.
Γιατί προκλήθηκε ένταση, αποχωρήσεις και συνθήματα
Η τροπολογία του πόθεν έσχες αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής εντός κι εκτός συνεδρίασης. Αρκετά μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται στο μπλοκ Κασσελάκη διαφώνησαν κι αποχώρησαν, θεωρώντας παράτυπο να επιβληθεί κάτι τέτοιο.
Αντίστοιχα συνέβη με την πρόταση Χατζησωκράτη να διαχωριστεί η εκλογή προέδρου από αυτήν της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κόντρα στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για ταυτόχρονη όπως ορίζεται ούτως ή άλλως από το καταστατικό.
Ήταν μια πρόταση που αποσύρθηκε εκ των υστέρων κι αν ο ίδιος κρίνει, τότε θα την επαναφέρει προς συζήτηση και ψήφιση στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή της 5ης Οκτωβρίου.
Πολάκης: «Το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα»
Μιλώντας για όλα όσα διαδραματίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή, ο Παύλος Πολάκης σχολίασε: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία πολύ επώδυνη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις.
Η κεντρική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση που έκανα για επίσπευση των διαδικασιών και του συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνιών για τις εκλογές που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα.
Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη.
Είναι επώδυνο αυτό που έχουμε περάσει, καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε συντεταγμένες τις διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και κεντρικής επιτροπής και καταστατικού συνεδρίου και προγραμματικής ανασυγκρότησης. Είναι δύσκολη διαδρομή, αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές».
Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε ότι «στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν το θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια».
Νίνα Κασιμάτη: «Προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν σε καρέκλες»
«Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους» σχολίασε επί της διαδικασίας η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη δηλώνοντας την αντίθεσή της στην απόπειρα να μην διεξαχθούν ταυτόχρονα εκλογές προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.
Όπως θέλησε να διευκρινίσει «το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας».