«Οι ηγεσίες στην Αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις», υποστήριξε κατά πληροφορίες ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε, απευθυνόμενος στα μέλη, να «επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μία μέθοδο που ακουμπούν στα κοινά κεκτημένα» και να «μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια, έξω από απολυτότητες».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο και έφεραν μία συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφερειακές του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο».
«Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά;» αναρωτήθηκε ρητορικά κι απάντησε μεμιάς: «Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση».
Είπε επίσης με νόημα ο πρόεδρος της ΚΟ πως υπάρχει η υποχρέωση «να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό».
«Υπάρχουν εδώ σύντροφοι και συντρόφισσες που επί χούντας υπέφεραν»
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές».
Πάνω σε αυτό ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία, είναι πολύ βαριά η λέξη ‘χούντα’ και η λέξη ‘πραξικόπημα’. Υπάρχουν εδώ σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός κι όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση».
«Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχαμε μία συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προαναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο. Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη» κατέληξε σχετικώς ο κ. Παππάς στην τοποθέτησή του.