Πολλές φορές γνωρίζουμε μία μάρκα ρολογιών αλλά δεν έχουμε ιδέα πόσο παλιά είναι ή πόση ιστορία κουβαλάει. Και συχνά μας προκαλεί έκπληξη όταν μαθαίνουμε ότι ιδρύθηκε πριν από έναν, δύο ακόμη και περισσότερους αιώνες. Το 2024 λοιπόν έχουμε τέσσερις ωρολογοποιίες, όλες μεγάλα ονόματα, γνωστά σε όλους, οι οποίες γιορτάζουν τα γενέθλιά τους. Και δεν θα τους ευχηθεί κανείς να τα εκατοστήσουν, αφού το έχουν ήδη κάνει εδώ και καιρό! Μεταξύ 120 και 150 ετών είναι ηλικία τους! Γενέθλια όμως έχουν και κάποια σημαντικά μοντέλα ρολογιών καθώς και πρωτοποριακά μηχανικά συστήματα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Δέκα επέτειοι από τον κόσμο των ρολογιών λοιπόν. Ας τις γνωρίσουμε…

150 χρόνια Piaget

Διαφήμιση του 1969 με ρολόγια-κοσμήματα του οίκου Piaget τα οποία έχουν καντράν από χρωματιστούς ημιπολύτιμους λίθους.

Η ιστορία του οίκου Piaget ξεκινά στα ελβετικά βουνά Γιούρα το 1874. Στο μικρό χωριουδάκι La Côte-aux-Fées, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, ο 19χρονος Ζορζ Εντουάρ Πιαζέ έστησε το πρώτο του εργαστήρι ωρολογοποιίας. Πού; Στην οικογενειακή τους φάρμα!

140 χρόνια Breitling

Ο πρωτότυπος χρονογράφος Navitimer (1954) και τρία επετειακά συλλεκτικά μοντέλα Breitling 140th-anniversary

H Breitling ιδρύθηκε το 1880! Σε μία εποχή μεγάλης ύφεσης στην Ελβετία ο 24χρονος Λεόν Μπράιτλινγκ, άνοιξε το πρώτο του ατελιέ στο Σεντ Ιμιέ και δημιουργούσε όργανα μέτρησης του χρόνου. Ευθύνεται για πολλές καινοτομίες και πατέντες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της ωρολογοποιίας.

140 χρόνια Bulgari

Ο οίκος Bulgari γιορτάζει τα 140 χρόνια του με ένα βιβλίο που υμνεί τις δημιουργίες υψηλής κοσμηματοποιίας και ωρολογοποιίας του.

Το 1884 ο Ηπειρώτης αργυροχόος Σωτήριος Βούλγαρης άνοιξε στη Ρώμη το πρώτο του εργαστήριο με περίτεχνα ασημένια κοσμήματα που γίνονταν ανάρπαστα από τους τουρίστες που επισκέπτονταν την Αιώνια Πόλη. Το πρώτο εκείνο κατάστημα Bulgari στη Via Sistina ακολούθησαν και άλλα στη Via Condotti και σε άλλα τουριστικά σημεία. Όταν οι δύο γιοί του Σωτήριου μπήκαν στην οικογενειακή επιχείρηση στράφηκαν προς την υψηλή κοσμηματοποιία.

120 χρόνια Oris

Το ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί τα κεντρικά της Oris από το 1904. Αριστερά, ένα καταδυτικό μοντέλο Aquis, που αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελβετικής μάρκας σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν το 1904 στην ελβετική πόλη Hölstein, όταν οι Πολ Κατέν και Ζορζ Κριστιάν αγόρασαν το χρεωκοπημένο εργοστάσιο ωρολογοποιίας Lohner & Co., υπέγραψαν συμφωνία με τον τοπικό δήμαρχο και βάφτισαν τη νέα τους εταιρεία Oris, όπως ένα κοντινό… ποταμάκι.

100 χρόνια από το πρώτο Seiko

Το 1924, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της ρολόι χειρός με τη λέξη Seiko στο καντράν, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της μάρκας. Το πρωτότυπο ρολόι ήταν η πρώτη δημιουργία που βγήκε από τα εργαστήρια της Seiko, ύστερα από τον Μεγάλο Σεισμό του Καντό το 1923 που ισοπέδωσε το εργοστάσιο Seikosha.

85 χρόνια IWC Portugieser

Το 1939 δύο έμποροι από την Πορτογαλία παρήγγειλαν στην IWC μία σειρά ρολογιών χειρός μεγάλου μεγέθους με ακρίβεια ναυτικού χρονομέτρου. Οι ωρολογοποιοί στο Schaffhausen τοποθέτησαν τον μηχανισμό τσέπης 74 σε ένα ρολόι χειρός. Έτσι γεννήθηκε το Portugieser.

75 χρόνια HEUER Mareograph

To 1949 η Heuer παρουσίασε το Solunar, το πρώτο ρολόι χειρός με ένδειξη παλίρροιας υπό μορφή χρωματιστού δίσκου ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το Mareograph, ο πρώτος χρονογράφος χειρός με ένδειξη παλίρροιας και λειτουργίες χρονογράφου regatta για την ιστιοπλοΐα.

30 χρόνια A. LANGE & SÖHNE Lange 1

Το 1994 έκανε πρεμιέρα το εμβληματικό Lange 1. Αυτό το μινιμαλιστικό μοντέλο με τα δύο παράκεντρα υποκαντράν και τη μεγάλη ημερομηνία εγκαινίασε τη νέα εποχή της A. Lange & Söhne. Η σχεδιαστική ασυμμετρία στο καντράν του αποδείκνυε το πνεύμα καινοτομίας της μάρκας και το ξεχώρισε αμέσως από τα παραδοσιακά ρολόγια της εποχής.

25 χρόνια OMEGA Coaxial

To 1999 η Omega παρουσίασε το πρώτο πρακτικό σύστημα διαφυγής μετά από 250 χρόνια στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Το Co-Axial escapement, μία εφεύρεση του Άγγλου ωρολογοποιού Τζορτζ Ντάνιελς (1926-2011), χρησιμοποιεί μικρότερες επιφάνειες επαφής, παράγοντας λιγότερη τριβή και απαιτώντας λιγότερη λίπανση. Είναι συνεπώς πιο αξιόπιστο από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς.

20 χρόνια JAEGERLECOULTRE Gyrotourbillon

Το Gyrotourbillon ήταν ένα από τα πρώτα tourbillons που σχεδιάστηκαν ειδικά για ρολόγια χειρός. Η πρωτότυπη εφεύρεση του 1801 αντιστάθμιζε τις διακυμάνσεις του ρυθμού λόγω της βαρύτητας αλλά αφορούσε αποκλειστικά ρολόγια τσέπης. Η Jaeger-LeCoultre εξέλιξε το tourbillon, το έκανε σφαιρικό, με δύο κλωβούς και με το όργανο ρύθμισης να περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες αντί για έναν.

To Master Hybris Mechanica Calibre 177 που κυκλοφόρησε το 2004 ήταν το πρώτο μοντέλο της Jaeger-LeCoultre με gyrotourbillon.