Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη περιοχή να φαντάζει πλέον ορατό μετά και την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό με στόχο τα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ.
Κτίριο στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ισοπεδώθηκε, από δύο πυραύλους που εκτόξευσε μαχητικό F-35.
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι ο Ακίλ σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε μια συνεδρίαση με άλλους διοικητές της οργάνωσης.
Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιμπραχίμ Ακίλ και άλλων 10 διοικητών της οργάνωσης, με το Ισραήλ να διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει τις ενέργειές του.
«Η ακολουθία των ενεργειών μας στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», τόνισε ο Γκάλαντ με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Χ.
Ο αρχηγός του Ισραηλινού επιτελείου, Χερζί Χαλεβί δήλωσε στο στρατιωτικό Συμβούλιο ότι «οι διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώσαμε σήμερα, σχεδίαζαν την «7η Οκτωβρίου» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ για χρόνια. Τους φτάσαμε και θα φτάσουμε σε όποιον απειλεί την ασφάλεια των πολιτών του κράτους του Ισραήλ».
«Οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει ότι οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλούν από μόνες τους, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτήν την επιδρομή που προκάλεσε την κατάρρευση δύο κτιρίων σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.
Ο αριθμός των νεκρών «ανέρχεται σε 12 και οι τραυματίες σε 66, εκ των οποίων οι εννέα σε κρίσιμη κατάσταση», τόνισε το υπουργείο.
Ποιός ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ
Ο Ιμπραχίμ Ακίλ ήταν ηγέτης της δύναμης αλ-Ραντουάν, της επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο Ακίλ σκοτώθηκε μαζί με μέλη της επίλεκτης μονάδας, κατά τη διάρκεια συνάντησης.
O Aqil, γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.
«Ισραηλινή τρέλα που ξεπέρασε όλες τις γραμμές»
Η πρεσβεία του Ιράν στο Λίβανο καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγω για μια «ισραηλινή τρέλα που ξεπέρασε όλες τις γραμμές» στοχεύοντας κτίρια κατοικιών.
«Επαναλαμβάνουμε ότι τέτοια τρομοκρατικά εγκλήματα δεν θα υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα και την πίστη των Λιβανέζων. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των μαρτύρων και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει η πρεσβεία σε ανάρτησή της.
ندين بأشد العبارات الجنون الإسرائيلي والصلف الذي تجاوز كل الحدود باستهداف المناطق السكنية في الضاحية الجنوبية لبيروت، ما أسفر عن استشهاد وجرح العشرات، بينهم أطفال ونساء. نؤكد مجددًا أن مثل هذه الجرائم الإرهابية لن تنال من عزيمة وإيمان اللبنانيين. خالص العزاء لأهالي الشهداء،…
— السفارة الإيرانية- لبنان (@IranEmbassyLB) September 20, 2024
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν μίλησε για ένα «βάρβαρο και παράνομο» αεροπορικό πλήγμα «του σιωνιστικού καθεστώτος», το οποίο «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σιωνιστικό καθεστώς επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση και να διευρύνει τη γεωγραφία του πολέμου και της σύγκρουσης στην περιοχή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «μια τόσο παράνομη πολιτική συνιστά σαφή απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».
Έκκληση του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση
Ο ΟΗΕ, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για την κατάσταση στον Λίβανο μετά τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα αυτή, έκανε έκκληση για «αποκλιμάκωση» και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
«Ανησυχούμε πολύ για την αυξανόμενη κλιμάκωση γύρω από τη Γαλάζια Γραμμή, συμπεριλαμβανομένων και των φονικών πληγμάτων σήμερα στη Βηρυτό. Καλούμε όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση. Όλος ο κόσμος πρέπει να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση» τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο.
Οι αμοιβαίες επιθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
150 ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ
Νωρίτερα την Παρασκευή η Χεζμπολάχ προχώρησε στην εκτόξευση 150 ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ.
Το κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έρχεται ως απάντηση στους εντατικούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με στόχο εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ.
עשרות יירוטים כעת בשמי העיר צפת
קרדיט: חני אסולין pic.twitter.com/YoE5Ntv7e9— ישראל היום (@IsraelHayomHeb) September 20, 2024
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, παγιδευμένοι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ένα διπλό ισραηλινό χτύπημα άνευ προηγουμένου.
Από την έκρηξη των βομβητών και των φορητών ασυρμάτων της οργάνωσης σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000.