Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και δεκαετίες, αλλά οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.
Οι θανατηφόρες επιθέσεις αυτής της εβδομάδας στο Λίβανο έφεραν και τις δύο πλευρές με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Χεζμπολάχ έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και δεδομένα ψάχνει τρόπο για να απαντήσει στα χτυπήματα που δέχτηκε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει ότι αρχίζει μια «νέα εποχή» πολέμου και ότι «το κέντρο βάρους μετακινείται προς τα βόρεια», αναφερόμενος στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ λέει ότι οι πρωτοφανείς επιθέσεις «ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές».
Πώς φτάσαμε εδώ
Η Χεζμπολάχ είναι μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας μαχητικών ομάδων υπό την ηγεσία του Ιράν που εκτείνεται στην Υεμένη, τη Συρία, τη Γάζα και το Ιράκ και η οποία έχει εμπλακεί σε αυξημένες συγκρούσεις με το Ισραήλ και τους συμμάχους του από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς.
Η συμμαχία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πλήττει ισραηλινούς στόχους όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, αναβαπτισμένη σε «υποστηρικτικό μέτωπο» για τους Παλαιστίνιους στη λωρίδα, όπως περιέγραψε ανώτερος ηγέτης της Χεζμπολάχ.
Η επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν και η δολοφονία του Σουκρ
Δολοφονία βασικού ηγέτη: Το περασμένο Ιούλιο η σχέση των δύο πλευρών πέρασε την κόκκινη γραμμή. Το Ισραήλ θεώρησε τον διοικητή, Φουάντ Σουκρ, υπεύθυνο για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 παιδιά. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με την επίθεση, κάτι όμως που δεν έπεισε το Ισραήλ.
Λίγες ημέρες αργότερα το Ισραήλ με πυραυλική επίθεση στη Βηρυτό σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ και μάλιστα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Σε αντίποινα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον στόχων στο Ισραήλ τον Αύγουστο. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι χτυπήθηκαν σημαντικοί στόχοι και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία που να διαψεύδουν την άρνηση αυτή.
Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι και στις δύο πλευρές των συνόρων
Η αύξηση των διασυνοριακών συγκρούσεων και οι πυραυλικές επιθέσεις από τις δύο πλευρές έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Άλλωστε, μόνο τυχαίος δεν ήταν ο στόχος που έθεσε το Ισραήλ.
Η επιστροφή χιλιάδων κατοίκων στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι πλέον θέμα τιμής για τους Ισραηλινούς. Αξιωματούχοι και κάτοικοι από τη βόρεια περιοχή άσκησαν αυξανόμενη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη επιστροφής.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.