Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν ένα «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, με δύο πηγές ασφαλείας να δηλώνουν στο Reuters ότι ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στόχο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες από τον βομβαρδισμό, με το υπουργείο υγείας να επιβεβαιώνει -μέχρι στιγμής- τρεις νεκρούς και 17 τραυματίες.

Στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο Ibrahim Aqil, επικεφαλής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε.

O Aqil καταζητούνταν από τις ΗΠΑ για πολύνεκρη επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει αμοιβή 7 εκατομμυρίων ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του.

«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό», ανακοίνωσε ο στρατός, χωρίς να διευκρινιστεί η φύση αυτού του πλήγματος ή τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.

Πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters δείχνουν ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, δύο πολυκατοικίες κατέρρευσαν.

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Το χτύπημα ήρθε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση 150 ρουκετών από την Χεζμπολάχ.

Το κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έρχεται ως απάντηση στους εντατικούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με στόχο εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Αναβάλλει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου

Λόγω των εξελίξεων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβάλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Νετανιάχου «ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά μία ημέρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ», όπου ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αντί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.