Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα το απόγευμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Πηγές, προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, τόνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο επικεφαλής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, Ibrahim Aqil. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός.

Μαζί με τον Aqil «εξουδετερώθηκαν» και άλλοι 10 διοικητές της Χεζμπολάχ.

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Ομάδες διάσωσης αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια πολυκατοικιών που κατέρρευσαν από τον βομβαρδισμό.

Νεκρό υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Ο Ibrahim Aqil ήταν ηγέτης της δύναμης αλ-Ραντουάν, της επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο Aqil σκοτώθηκε μαζί με μέλη της επίλεκτης μονάδας, κατά τη διάρκεια συνάντησης.

O Aqil, γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει αμοιβή 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του.

Κλιμακώνεται η ένταση

Το ισραηλινό πλήγμα έγινε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση 150 ρουκετών από την Χεζμπολάχ.

Το κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έρχεται ως απάντηση στους εντατικούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, με στόχο εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, παγιδευμένοι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ένα διπλό ισραηλινό χτύπημα άνευ προηγουμένου.

Από την έκρηξη των βομβητών και των φορητών ασυρμάτων της οργάνωσης σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000.

Άγνοια δηλώνουν οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε κάποια ενημέρωση του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ πριν από τα σημερινά πλήγματα στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο ή να φύγουν από τη χώρα, εάν βρίσκονται ήδη εκεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κίρμπι είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα τελευταία πλήγματα αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση στην περιοχή.

Αναβάλλει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου

Λόγω των εξελίξεων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβάλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Νετανιάχου «ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά μία ημέρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ», όπου ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αντί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.