Ο αθόρυβος τρόπος που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Πέμπτης, άφησε να εννοηθεί πως βρέθηκε μια «χρυσή τομή» μεταξύ των στρατοπέδων. Πως άπαντες εντός αίθουσας έριξαν λίγο νερό στο κρασί τους για να προχωρήσει, έστω, η διαδικασία. Άλλη αναβολή δεν χωρούσε.
Από τη μία δεν άλλαξαν, με αυξημένη πλειοψηφία, οι προτεινόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου και των εκλογών. Από την άλλη δεν υπήρξε επιμονή για εισήγηση προϋποθέσεων και όρων υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Ούτε μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες ούτε δολοπλοκίες, τορπιλισμοί ή εμπάργκο.
Έρχεται μετωπική σύγκρουση
Ως εδώ «όλα καλά όλα ανθηρά». Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν θα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα. Περισσότερο μια στρατηγική κίνηση μοιάζει η εκατέρωθεν υπαναχώρηση τη δεδομένη στιγμή πριν από την ολομέτωπη σύγκρουση που θ’ ακολουθήσει αναπόφευκτα προκειμένου να οδηγήσει στο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».
Υπό την αίρεση της εκτάκτως προγραμματισμένης Κεντρικής Επιτροπής, που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την εισήγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται, όπως όλα συνηγορούν, σε ένα δίμηνο ακραίας πόλωσης. Έπαθλο για τον νικητή που θα βγει αλώβητος από τον κυκεώνα είναι η ηγεσία του κόμματος. Πρώτη στάση το συνέδριο των μονομάχων (1-3 Νοεμβρίου) και τερματικός σταθμός η κάλπη (24/11 και 1/12).
Ο Κασσελάκης με τον αέρα του φαβορί
Φαινομενικά ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκ των ευνοημένων των όσων συμφωνήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία. Αφού δεν μεταβάλλεται η φόρμα συμμετοχής στην κούρσα, τις 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα τις βρει χωρίς ζόρι – σε αντίθεση με πέρυσι.
Το πόθεν έσχες και οι δανεισμοί αποτελούν μονάχα ηθικούς φραγμούς κι όχι πραγματικά εμπόδια. Δεν φρενάρουν μια υποψηφιότητα που, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την επικύρωση του οδικού χάρτη. Κατά πληροφορίες μάλιστα θα είναι αυτός που θα ανοίξει τον κύκλο της ευθείας αντιπαράθεσης με τα «συμφέροντα εντός κόμματος» που το οδηγούν με ακρίβεια σε ρευστοποίηση.
Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πως δεν διστάζει ν’ ανοίγει διαρκώς μέτωπα και θα συνεχίσει ανάλογα. Του το επιτρέπουν και οι μετρήσεις που δημοσιεύονται ανά τακτά διαστήματα.
Η πιο πρόσφατη, η χθεσινοβραδινή της MRB, τον εμφάνισε στην πρώτη θέση όλων των κατηγοριών των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτούς μάλιστα που δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν σίγουρα ή μάλλον στην εσωκομματική διαδικασία, ο Στ. Κασσελάκης κυριαρχεί με 40.5%.
Γνωρίζει επίσης ο 36χρονος πολιτικός πως ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι των νομαρχιακών, ενόσω δημοφιλή στελέχη/βουλευτές ή μέλη εξακολουθούν να τον στηρίζουν αναφανδόν. Είναι αυτά τα στοιχεία που τον έπεισαν να κυνηγήσει την ανάκτηση της αρχηγίας.
Αμφιταλαντευόταν, αλλά εγκατέλειψε τη σκέψη για κάτι άλλο από το μηδέν. Κάτι άλλο που και χρόνο θα ήθελε, οργάνωση δεν διαθέτει, ούτε κοινοβουλευτική δύναμη, και μεγάλο ρίσκο θα ήταν.
Οι 87 δεν θ’ αφήσουν τίποτα στην τύχη
Το ότι το «μπλοκ των 87» συναίνεσε στη διατήρηση του ίδιου πλαισίου για την υποβολή υποψηφιοτήτων δεν αναιρεί την «πολεμική» που θ’ αναπτύξει σταδιακά. Η πρώτη απόπειρα για επίδειξη δύναμης θα γίνει ακόμη κι εντός Κεντρικής Επιτροπής. Η ισχύς και η επιρροή της «αντικασσελικής» πτέρυγας είχαν διευρυνθεί από την προηγούμενη φορά και μολονότι δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί κάποιο σαρωτικό αποτέλεσμα όπως το 163-120, η τάση θα φανεί.
Κυκλοφορεί μάλιστα ευρέως πως πριν καν την ανάδειξη υποψηφίου, οργανώνεται πανελλαδικά μηχανισμός στήριξης του προσώπου που θα βγει μπροστά ως αντίπαλο δέος έτσι ώστε ν’ αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων. Τα λάθη του 2023 δεν σκοπεύουν να τα επαναλάβουν, αφήνοντας αφύλακτο το πεδίο για «άλωση».
Είναι βέβαιο, συν τοις άλλοις, πως σε όλη αυτή τη διαδρομή των 60 ημερών, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να προβληθεί ο πολιτικός λόγος, έναντι του μεταπολιτικού, και να υπερτονιστούν οι μεγάλες διαφορές κατεύθυνσης. Ιδίως στο τριήμερο συνέδριο, θα είναι μια ευκαιρία να αντιπαρατεθούν θέσεις και προγράμματα. Είναι ένας τομέας που οι «παλαιοπροεδρικοί» θεωρούν πως υπερτερούν ξεκάθαρα και μπορούν να το υπηρετήσουν με επάρκεια.
Ο Πολάκης δεν είναι αμελητέος αντίπαλος
Ουδεμία πιθανότητα υπάρχει να αφαιρεθεί από την εξίσωση αυτή των τριών ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος -έχοντας ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος- στις δημοσκοπήσεις μετριέται πολύ ψηλά. Στην ανάρτηση που έκανε λίγο μετά το τέλος της ΠΓ φανέρωσε τις προθέσεις του. Ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον.
Ο δρόμος του είναι εντελώς αυτόνομος. Σκληρό κι επικριτικό θα είναι το ύφος του, όπως πάντα. Κι ας έχει λίγο μαλακώσει. «Δεν με ενδιαφέρει ένας μικρός ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δομές με προσωποκεντρική λειτουργία που θα ασχολείται με τα δικαιώματα μόνο ή ένας μικρός ΣΥΡΙΖΑ που θα ψάχνει να «κολλήσει» σε άλλους» έγραψε.
Θεωρεί ούτως ή άλλως πως «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάει αλλού». Άρα υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρωθεί ξανά. Γι’ αυτό και, κατά τον ίδιο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το 6-7% που αποδίδεται στο κόμμα από τους δημοσκόπους.
Άνθρωποί του δουλεύουν κιόλας για επέκταση των δυνάμεών του ανά την επικράτεια. Συγκριτικά δε με τον Στ. Κασσελάκη ο άνθρωπος που τον βοήθησε όσο κανείς άλλος να εκλεγεί έχει ένα αβαντάζ. Εφόσον είναι μεταξύ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα έχει τη στήριξη όσων θα μείνουν εκτός.
Οι «87» δεν θέλουν, σε καμία περίπτωση, η ηγεσία να περάσει εκ νέου στα χέρια του πρώην. Σ’ αυτήν την εκδοχή η αποχώρησή τους θα είναι η μοναδική διέξοδος. Και γι’ αυτό ουδείς θα μπει στη διαδικασία να δεσμευτεί για το μέλλον του, όσο κι αν γι’ αυτό ο Πολάκης ασκεί πιέσεις σε όλες τις πλευρές.
Ο παράγοντας Παππάς και οι άλλοι υποψήφιοι
Φυσικά ο ρόλος του Νίκου Παππά σε άλλη μια εσωκομματική διαδικασία θα είναι καταλυτικός. Όπως πέρυσι, όπως στο συνέδριο, όπως στη διάρκεια της προηγούμενης ΚΕ. Κι αν από τη θέση του προέδρου της ΚΟ κουβαλά το βάρος της συνολικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κρίνει πως είναι η σωστή στιγμή, θα φροντίσει να επικοινωνήσει τις προθέσεις του.
Εφόσον προκύψει κι άλλη υποψηφιότητα, πέραν της γνωστής του Απόστολου Γκλέτσου, όπως φερ’ ειπείν του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, η επιρροή της στις μετέπειτα εξελίξεις θα εξαρτηθεί από το συνολικό ποσοστό που θα λάβει στον πρώτο γύρο. Καθείς έκτοτε θα κινηθεί αυτοβούλως κι όπως ορίζει το μέσα του. Όπως εξάλλου επιμένουν να λένε οι θεωρητικοί «στην Αριστερά δεν υπάρχουν αδιέξοδα»…