Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την ανάρτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, «για τον γιο της πλύστρας» η ίδια όπως γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέβαλε την παραίτηση της.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Παρά το γεγονός ότι ζήτησα συγγνώμη για το λάθος μου, έκρινα ότι έχω ηθικό χρέος να παραιτηθώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Έστειλα σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΟ θέτοντας την έδρα μου στη διάθεση του κόμματος. Ο Νίκος Παππας δεν αποδέχτηκε την παραίτηση μου, εκτιμώντας πως, στην προκειμένη περίπτωση, η δημόσια παραδοχή, αναγνώριση και η ανασκευή είναι αρκετή. Ετσι προχωρώ στη ζωή. Με σωστά, με λάθη πάντα με γνώμονα το αξιακό μου σύστημα και τη συνείδησή μου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση της δεν έγινε δεκτή καθώς όπως είπαν συνεργάτες του Νίκου Παππά στο Βήμα η συγνώμη της ήταν επαρκής.
Η ανάρτηση της Ακρίτα
Το χρονικό της υπόθεσης
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν και μοιάζει μάλλον δύσκολο να συνδεθεί με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έγινε και αυτό. Μια φράση που συχνά του αποδίδεται λανθασμένα, ήταν αρκετή για να προκαλέσει νέο κύκλο εσωτερικών αντιπαραθέσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, έκανε χθες το βράδυ μια σκωπτική ανάρτηση για τις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 5ο κόμμα. «Καλά το πάμε, ο κόσμος μας αποθεώνει συνεχίζουμε με μπρίο το ίδιο βιολί. Προσφυγή στις κάλπες χθες», γράφει μεταξύ άλλων στην ανάρτηση στην οποία έχει ανεβάσει φωτογραφία από το υπνοδωμάτιο της. Στο βάθος φαίνεται και μια πισίνα.
Η εικόνα αυτή προκάλεσε κύμα σχολίων με την ίδια να απαντάει «και για να τους προλάβω, ναι το σπίτι έχει πισίνα σχεδόν 40 χρόνια, από το 1985 που χτίστηκε. Αν είχα κάτι να κρύψω δεν θα τη φωτογράφιζα. Τον χορτασμένο μην φοβάσαι, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι. Που μπήκε στην πολιτική με τρύπιο σώβρακο βρέθηκε με κολοσσιαία περιουσία».
Η τελευταία φράση, για τον γιο της πλύστρας, ήταν αρκετή για να προκαλέσει έκρηξη και σφοδρή αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του πρώην εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων «τι ντροπή».
Η Έλενα Ακρίτα, βέβαια, έκανε νέα ανάρτηση υποστηρίζοντας ότι «θα ήθελα να διορθώσω κάτι που έγραψα χθες. Η φράση «μη φοβάσαι τον χορτασμένο, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι» αποδίδεται εσφαλμένα στον Λένιν. Λάθος. Λάθος που έχουμε κάνει πολλοί, κι εγώ ανάμεσα τους παραπάνω από μια φορά. Ο Λένιν δεν θα είχε γράψει ποτέ κάτι τόσο απαξιωτικό κι εγώ όφειλα να το έχω αξιολογήσει και διασταυρώσει. Ειλικρινά λυπάμαι».
Ακόμη και η απολογητική της ανάρτηση δεν έριξε τους τόνους. Σε νεότερη, μάλιστα, η κ. Ακρίτα ανοίγει νέα αντιπαράθεση με την αδερφή του Αλέξη Τσίπρα, Ζανέτ, η οποία σχολίασε σε άλλη ανάρτηση που αφορούσε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σχόλιο της κ. Τσίπρα αναφέρει ότι «η πισίνα ήταν δηλωμένη από το 1985 ως βόθρος όμως (σηπτική δεξαμενή) για να ξέρουμε τι λέμε… και όχι ως κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα). Γιατί θα μας τρελάνει στο τέλος».
Η κ. Ακρίτα απάντησε ιδιαίτερα αιχμηρά λέγοντας μεταξύ άλλων, «σκέψου σε όλη σου την διαδρομή σε αυτή την ζωή να συνοψίζεται σε μια ιδιότητα “αδελφή Τσίπρα”. Πιο αναλυτικά αναφέρει η βουλευτής Επικρατείας: «Η Ζανετ Τσίπρα – η κυρία που αποκαλεί «μόρφωμα» τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη – μού επιτέθηκε με …περισσό ενθουσιασμό. Τη γνώρισα πέρσι στο Σύνταγμα όταν ήρθε και μου συστήθηκε:
– Είμαι η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, μου είπε.
Σκέψου όλη η διαδρομή σου σε αυτή τη ζωή να συνοψίζεται σε μία ιδιότητα: “Αδελφή Τσίπρα”. Την κατανοώ».
Τι λέει ο κανονισμός της Βουλής για τις παραιτήσεις
Η κ. Ακρίτα ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι είναι στην διάθεση του κόμματος η έδρα της. Ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό.
Πάντως, ο κανονισμός της Βουλής (άρθρο 5) και του Συντάγματος (άρθρο 60), ορίζει ότι για να παραιτηθεί ένας βουλευτής από το αξίωμα του πρέπει να στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Η παραίτηση του δεν ανακαλείται.
Για την πλήρωση της θέσης γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας.