Μπορεί ο κορωνοϊός να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση, όμως η νέα μετάλλαξη XEC θα επικρατήσει τον χειμώνα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μόλις αρχίσουμε να μπαίνουμε σε εσωτερικούς χώρους θα ξεκινήσει η έξαρση της COVID.

«Μεταλλάξεις θα έχουμε πάρα πολλές. Πλέον η συμπτωματολογία, η κλινική κατάσταση του ασθενούς είναι λίγο καλύτερη συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη. Τώρα είμαστε σε ύφεση, μόλις μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα ξεκινήσει έξαρση», είπε στο MEGA.

Η κ. Παγώνη τόνισε πως θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ώστε να λάβουν αντιική αγωγή καθώς έχουν υποκείμενα νοσήματα. Με τα αντιικά φάρμακα, όπως ανέφερε, «δεν θα νοσηλευτούν, δεν θα διασωληνωθούν». Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει οι πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, καθώς αναμένεται έξαρση των ιώσεων.

Τα συμπτώματα της HEC

Η παραλλαγή HEC, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Ιούνιο, έχει βρεθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.

Επίσης εμφανίζονται συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, απώλεια όρεξης, διάρροια, αίσθημα αδιαθεσίας.

Η XEC έρχεται μετά την παραλλαγή FLiRT που σάρωσε το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι. Μέχρι τις 30 Αυγούστου σημειώθηκαν στην Αγγλία 102 θάνατοι και 1.465 εισαγωγές.