Ελαΐς Unilever Hellas: Τα μειωμένα κέρδη, τα μεγάλα πρόστιμα και οι δεκάδες απολύσεις

Στα 358 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος της Unilever στην Ελλάδα - Οι δικαστικές μάχες με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ΥΠΑΝ

Μόλις ένα τρίμηνο πριν το 2025, η Ελαΐς Unilever Hellas, στην οποία επεβλήθη πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία, δημοσιοποίησε χθες τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 (!) και έτσι ήρθη η αναστολή καταχώρισης που είχε επιβληθεί αυτόματα στην εταιρεία από το ΓΕΜΗ ήδη από τον Μάρτιο εφέτος.

Με βάση λοιπόν τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, η Ελαΐς Unilever Hellas πλήρωσε το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ που της επεβλήθη από το υπουργείο Ανάπτυξης τον Νοέμβριο του 2023 και όπως ενημερώνει έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια χωρίς ωστόσο η υπόθεση να έχει εκδικασθεί ακόμα.

Ούτε και η δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει λήξει. Τον Μάρτιο του 2009, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στη Unilever πρόστιμο 6,946 εκατ. ευρώ, με την κατηγορία ότι είχε απαγορεύσει σε οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές. Η εταιρεία έχει ήδη ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί εντός του 2024.

Η αγωνία των εργαζομένων για τις επικείμενες απολύσεις

Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον των περίπου 450 εργαζομένων στις εν Ελλάδι θυγατρικές του πολυεθνικού κολοσσού Unilever συνεχίζεται, καθώς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο αριθμός των απολύσεων που θα γίνουν στη χώρα μας μετά την κεντρική απόφαση για περικοπή έως και 3.200 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της πώλησης της δραστηριότητας του παγωτού.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Ελαΐς Unilever Hellas «ο Όμιλος Unilever ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου 2024 τα βήματα που αφορούν το παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης «Growth Action Plan (GAP)» και περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό της δραστηριότητας του παγωτού και την έναρξη εφαρμογής ενός μεγάλου προγράμματος παραγωγικότητας «Productivity plan». Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες διαδικασίες και διεργασίες που αφορούν τα προαναφερθέντα σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς ωστόσο στο παρόν στάδιο να μπορεί να προσδιορισθεί η ακριβής επίπτωση που μπορεί να έχουν ως προς την ελληνική εταιρεία.»

Στις τρεις ελληνικές θυγατρικές του ομίλου Unilever, δηλαδή στην Ελαΐς Unilever Hellas, τη Unilever Logistics και τη Unilever Knorr απασχολούνταν στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, 467 άτομα (290, 90 και 87 άτομα αντίστοιχα) από 500 το 2021 (314, 98 και 88 άτομα αντίστοιχα).

Από αυτά τα 467 άτομα, που υπολογίζεται ότι σήμερα είναι περίπου 420, θα επηρεαστούν τουλάχιστον τα 120. Δηλαδή το 30% του συνόλου.

Με βάση τις δηλώσεις της διοίκησης της Unilever Hellas πριν δύο μήνες, «το Πρόγραμμα Παραγωγικότητας δεν αφορά στο σύνολο της εταιρείας αλλά τους ρόλους υπαλλήλων γραφείων, καθώς εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο εργοστάσιο του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου».

Το οικονομικό αποτύπωμα του ομίλου Unilever

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό αποτύπωμα της πολυεθνικής στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας από τη ναυαρχίδα του ομίλου την Ελαΐς Unilever Hellas, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε το 2022 στο ποσό των 342,9 εκατ. ευρώ, έναντι 352,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) καταγράφουν σημαντική μείωση στα 13,3 εκατ. ευρώ, έναντι 38,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, όπως και τα κέρδη προ τόκων και φόρων (στα 12,1 εκατ. ευρώ, έναντι 37,3 εκατ. ευρώ το 2021).

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 11,7 εκατ. ευρώ, έναντι 36,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι στα προ φόρων αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης 2021 περιλαμβάνεται ποσό 21,8 εκατ. ευρώ ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των σημαντικών συναλλαγών που αφορούσαν στην πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο & Πελαργός καθώς και την πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού «Ekaterra», κατά το μέρος και στο βαθμό που αυτή αφορούσε στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την κατ’ αντιστοιχία μείωση της υπεραξίας της εταιρείας ως προς τα προϊόντα των ως άνω κλάδων.

Τέλος τα αποτελέσματα μετά από τους φόρους ανήλθαν στο ποσό των 10,3 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Πάντως η εταιρεία προς αξιοποίηση των διαθεσίμων της προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2023 στην χορήγηση δανείου 30 εκατ. ευρώ προς την συνδεδεμένη εταιρεία Unilever Finance International AG, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 χορηγήθηκε επιπλέον ποσό δανείου 10 εκατ. ευρώ. Το δάνειο έχει διάρκεια ενός έτους ανανεούμενο.

Ας σημειωθεί ότι ο συνολικός τζίρος του ομίλου Unilever στην Ελλάδα για το 2022 έφθασε τα 358 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Unilever εκτός από τη Ελαΐς Unilever Hellas διαθέτει δυο ακόμη εταιρείες στην ελληνική αγορά: την Unilever Knorr και την Unilever Logistics.

Η Unilever Knorr (πρώην Lipoma) είναι η εταιρεία που έχει απορροφήσει τον κλάδο δραστηριοτήτων παραγωγής και εμπορίας απορρυπαντικών, καλλυντικών και τροφίμων της παλαιότερης Unilever Knorr ABEE που αφορά στο εργοστάσιο του Ρέντη, ενώ η Unilever Logistics είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση, διαχείριση και διανομή των προϊόντων της πολυεθνικής στην ελληνική αγορά.

Πιο αναλυτικά, λόγω της αλλαγής στο μοντέλο λειτουργίας του ομίλου, η Unilever Knorr εμφανίζει για το 2022 μειωμένο κύκλο εργασιών μόλις 8,2 εκατ. ευρώ, με σχεδόν το σύνολο των εσόδων να προέρχεται απ’ την Unilever Europe BV, από 35,5 εκατ. ευρώ το 2021 (όταν τα 32,19 εκατ. ευρώ ήταν από πωλήσεις προς την Ελαΐς Unilever Hellas). Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν περίπου 887 χιλ. ευρώ από 1,24 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο τζίρος της Unilever Logistics, ανήλθε το 2022 σε 6,87 εκατ. ευρώ έναντι 7,58 εκατ. ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη διαμοεφώθηκαν μόλις σε 68 χιλ. ευρώ το 2022 έναντι 1,34 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.