5 το πρωί: Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Έρχεται η τέταρτη Belh@rra – Ανοιχτός ο δρόμος για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τις φονικές εκρήξεις βομβητών μελών της Χεζμπολάχ, με τον ηγέτη της οργάνωσης να κάνει λόγο για «κήρυξη πολέμου» από το Ισραήλ.

1

Σε καθεστώς τρόμου ο Λίβανος

  • «Κήρυξη πολέμου»: Εκδίκηση με σκληρά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ορκίζεται να πάρει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Σε διάγγελμα, διεμήνυσε πως η οργάνωση στέκει ακλόνητη, μετά τη διπλή επίθεση στον Λίβανο, με χιλιάδες βομβητές και ασύρματους, που μετατράπηκαν σε βόμβες, στα χέρια μελών της. Μάλιστα, έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» από το Ισραήλ.
  • Αυξανόμενη η ένταση: Την ώρα του διαγγέλματος ο στρατός του Ισραήλ έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα». Μάλιστα, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εν ώρα μάχης στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
  • Η υπόσχεση από Ιράν: Από την πλευρά του ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε πως «το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης». Ο άξονας αντίστασης αναφέρεται σε ένοπλες οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, των Χούθι της Υεμένης και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.
2

Την απόκτηση 4ης Belharra ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

  • Έρχεται 4η Belh@rra: Την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας τύπου Belh@rra, καθώς και ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σειράς πλοίων του ΠΝ εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας, κατά την τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας αυτού του τύπου, της «Νέαρχος».
  • Η διαβεβαίωση Μητσοτάκη: Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Δένδια, με ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την προμήθεια του τέταρτου σκάφους τέτοιου τύπου γίνεται πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαιώνοντας ότι «η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια».
  • Η καθέλκυση της «Νέαρχος»: Πρόκειται για την δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, (Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων) του Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο. Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τι αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και υποψήφιους Προέδρους

  • Παραμένουν οι ημερομηνίες: Εγκρίθηκε το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς την Κεντρική Επιτροπή για τον οδικό χάρτη της εκλογής προέδρου και τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων. Οι ημερομηνίες για το χρονοδιάγραμμα μένουν ως έχουν, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση της ΠΓ, ενώ δεν υπήρξε ψηφοφορία για την πρόταση Πολάκη για επίσπευση των διαδικασιών.
  • Οι προϋποθέσεις των υποψήφιων: Δεν επιβλήθηκαν επιπλέον όροι πέραν των όσων ήταν σε ισχύ για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Σ’ αυτήν την περίπτωση απαιτούνται μόνο 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και η δέσμευση των υποψηφίων για εναρμόνιση με τις αρχές, της αξίες και το καταστατικό της παράταξης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό τον δρόμο για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.
  • Το επόμενο βήμα: Κατά την διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο θα συζητηθεί η ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και αποδοχής των υπογραφών.
4

Στη φυλακή έξι κατηγορούμενοι για την απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ

 

 

5

Η πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους

  • Τι προτείνει: Την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των προϊόντων χωρίς νικοτίνη, συνιστά στα κράτη μέλη η Κομισιόν. Η πρόταση παρουσιάστηκε στις 17/09, με στόχο ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από καπνό και αερολύματα.
  • Οι κατευθυντήριες γραμμές: Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι χώροι που συνδέονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, καθώς και οι κόμβοι δημόσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων θα πρέπει να καθίστανται χώροι χωρίς κάπνισμα.
  • Το νομικό πλαίσιο: Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο που μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.