Η γνωστή νομικός και υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Αλαμουντίν –Κλούνεϊ, και ο ηθοποιός και σύζυγός της, Τζορτζ Κλούνεϊ, αποφάσισαν να επαναφέρουν στη διεθνή επικαιρότητα την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα, που παραμένει από το 2021 φυλακισμένος στην Τουρκία παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.
Να θυμίσουμε ότι ο τούρκος επιχειρηματίας, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο, στις 25 Απριλίου 2022, σε ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» λόγω της συμμετοχής του στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο Πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη το 2013 και, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
Ενώ η υπόθεσή του θεωρείται από το πολιτικό και νομικό κατεστημένο της Τουρκίας «χαμένη περίπτωση», κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας του τούρκου προέδρου – έχει αναγάγει την υπόθεση σε προσωπική βεντέτα με τον Καβάλα – και του ελέγχου που ο Ερντογάν ασκεί στη δικαστική εξουσία, η αναπάντεχη εμπλοκή του ζεύγους Κλούνεϊ, μέσω του Ιδρύματος Κλούνεϊ, με στόχο την δικαίωση-απελευθέρωση του επιχειρηματία, «μετατρέπει το θέμα σε παγκόσμιο ζήτημα», επισημαίνει στο Βήμα ο τούρκος αναλυτής, Ντόρα Μεγκούτς.
Το διάσημο ζευγάρι, που προ ημερών έλαμψε στο Φεστιβάλ της Βενετίας, εργάστηκε προκειμένου η υπόθεση να φτάσει στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναμένεται να εξετάσει τον φάκελο και να λάβει νέα απόφαση. Συγχρόνως, το ζεύγος Κλούνεϊ συμμετέχει και στη δεύτερη προσφυγή του Καβάλα (υπεβλήθη φέτος στις 18 Ιανουαρίου) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την αιτιολογία ότι η τελική δικαστική απόφαση εναντίον του παραβιάζει πολλά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το ΕΔΑΔ έχει ήδη καταδικάσει την Τουρκία για την κράτηση του τούρκου επιχειρηματία, καθώς δεν βρήκε να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψη και την καταδίκη του.
Απτόητη μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση, είναι αμφίβολο αν θα υποχωρήσει αυτή τη φορά υπό την πίεση της τεράστιας δημοσιότητας που αναμένεται να λάβει η υπόθεση και την απειλή πιθανής αποβολής της Άγκυρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Πιστεύω ότι ο Καβάλα παραμένει φυλακισμένος λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία. Και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτό, ούτε με ξένες ηχηρές παρεμβάσεις, όπως εν προκειμένω του ζεύγους Κλούνεϊ, ούτε με ανακινήσεις του ζητήματος στον διεθνή Τύπο. Θα αλλάξει μόνο εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Τουρκία», σχολιάζει στο Βήμα ο Αλί Τιραλί, επικεφαλής του αντικυβερνητικού τουρκικού think tank Ideaolitik Institute.
Την ίδια άποψη ασπάζεται και ο τούρκος δημοσιογράφος Ντόρα Μεγκούτς.
«Η μετατόπιση του ζητήματος στη διεθνή πλατφόρμα, χάρη στο Ίδρυμα Κλούνεϊ, θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Καβάλα; Υπάρχουν άνθρωποι που θέτουν αφελώς την ερώτηση. Αναμφίβολα, θα πέσουν τα διεθνή φώτα στην υπόθεση, θα αποκτήσει προβολή και δημοφιλία.
Ωστόσο, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πιθανότητα να δικαιωθεί ο Καβάλα λόγω της παρέμβασης των Κλούνεϊ είναι σχεδόν μηδενική με κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Ο ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα, επισημαίνει ο Μεγκούτς, «βρίσκεται στη φυλακή 2.514 ημέρες. Κατηγορήθηκε αρχικά για κατασκοπεία, αθωώθηκε από αυτή την κατηγορία, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ξεχωριστή υπόθεση με ανάλογες κατηγορίες, επιβεβαιώνοντας την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις δικαστικές αποφάσεις. Αυτή η κατάσταση έφερε επίσης παράλογες και νομικά αβάσιμες έννοιες που αποκλίνουν από τους καθολικούς νομικούς κανόνες».
Η περίπτωση προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, όπως ο νομικός και ακτιβιστής Τζαν Αταλάι, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις στο Πάρκο Γκεζί παρά την εκλογή του ως μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζει, σύμφωνα με τον τούρκο συνομιλητή μας, περαιτέρω «την παρανομία και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας». Όσοι εκδιώχθηκαν για τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί κρατούνται αποκλειστικά λόγω της αντίθεσης που εξέφρασαν προς την κυβέρνηση. Ο Καβάλα έχει αναδειχθεί σε συμβολική φιγούρα που εκπροσωπεί όλους αυτούς τους πολιτικούς κρατούμενους.
«Υπό κανονικές συνθήκες, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας της Τουρκίας επιβάλλει την επανάληψη της δίκης με βάση τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Καβάλα και των υπολοίπων συνιστά την επιτομή της κρίσης στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας», προσθέτει ο τούρκος δημοσιογράφος.