Έναν Ισραηλινό επιχειρηματία, που ζούσε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Τουρκία και διατηρούσε σχέσεις (επιχειρηματικές και κοινωνικές) με Τούρκους και Ιρανούς υπηκόους, είχε στρατολογήσει το Ιράν για να σκοτώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας ή τον αρχηγό της Σιν Μπετ (εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ).

Όπως αποκάλυψαν οι Times of Israel ο άνδρας συνελήφθη τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Αστυνομίας και της Σιν Μπετ είχε μπει λαθραία στο Ιράν και είχε πληρωθεί για να ολοκληρώσει τις εκτελέσεις.

Τον Απρίλιο του 2024 ο ύποπτος συμφώνησε, με τη μεσολάβηση δύο Τούρκων, του Andrey Farouk Aslan και του Junayd Aslan, να συναντηθεί με έναν πλούσιο επιχειρηματία που ζούσε στο Ιράν, ονόματι Έντι, για να προωθήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει η Σιν Μπετ.

Οι πρώτες επαφές

Ο ύποπτος ταξίδεψε στην τουρκική πόλη Σαμαντάγ, κοντά στη Συρία και συναντήθηκε με δύο εκπροσώπους που έστειλε ο Ιρανός επιχειρηματίας, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία. Στο Σαμαντάγ ο Ισραηλινός ύποπτος και ο Ιρανός είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς ο τελευταίος δεν μπορούσε να φύγει από το Ιράν. Τον Μάιο του 2024 ο ύποπτος ταξίδεψε στην Τουρκία για να συναντηθεί με τους δύο εκπροσώπους του Andrey, του Junayd και του Έντι .

Αφού ο επιχειρηματίας ήταν προφανώς και πάλι ανίκανος να εγκαταλείψει το Ιράν και να ταξιδέψει στην Τουρκία, ο Ισραηλινός μπήκε λαθραία στο Ιράν μέσω ενός χερσαίου περάσματος κοντά στην ανατολική τουρκική πόλη Βαν, αναφέρει η υπηρεσία ασφαλείας.

Εντός του Ιράν ο Ισραηλινός συναντήθηκε με τον Έντι και ένα άλλο πρόσωπο που ονομάζεται Khwaja, ο οποίος παρουσιάστηκε ως μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν. Ο Ισραηλινός ύποπτος παρουσιάστηκε επίσης ως Ισραηλινός πολίτης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο σπίτι του Έντι στο Ιράν, σύμφωνα με την έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Έντι πρότεινε στον Ισραηλινό να εκτελέσει διάφορες αποστολές στο Ισραήλ για λογαριασμό του ιρανικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής χρημάτων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, της λήψης φωτογραφιών από πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και της απειλής Ισραηλινών πολιτών που επίσης λειτουργούν για λογαριασμό του Ιράν και δεν εκτέλεσαν τις αποστολές τους.

Ο Ισραηλινός ύποπτος δήλωσε ότι θα το εξετάσει και τον Αύγουστο του 2024 επέστρεψε στο Ιράν. Σύμφωνα με την έρευνα, εισήλθε λαθραία στο Ιράν μέσω μιας χερσαίας διάβασης, κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό.

Αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Η υπηρεσία ασφαλείας αναφέρει ότι στο σπίτι του Έντι ο Ισραηλινός συναντήθηκε με αξιωματούχους των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι του ζήτησαν να προχωρήσει στη δολοφονία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ή του επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ ή του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Τα σχέδια δολοφονίας θεωρήθηκαν από τους Ιρανούς αξιωματούχους ως εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός ζήτησε προκαταβολικά 1 εκατομμύριο δολάρια πριν εκτελέσει οποιαδήποτε από τις δολοφονίες.

Την επόμενη ημέρα, ο Ισραηλινός ύποπτος συναντήθηκε και πάλι με τους αξιωματούχους των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, όπου συζήτησαν και πάλι τα σχέδια δολοφονίας ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων, αναφέρει η Σιν Μπετ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με την έρευνα, προτάθηκε επίσης στον Ισραηλινό να εντοπίσει Ρώσους ή Αμερικανούς και να τους αναθέσει τη δολοφονία Ιρανών αντιφρονούντων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως και να στρατολογήσει ένα μέλος της Μοσάντ ως διπλό πράκτορα.

Ο ύποπτος ζήτησε προκαταβολικά ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά οι πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν το αίτημά του και είπαν ότι θα επικοινωνήσουν μαζί του στο μέλλον, λέει η Σιν Μπετ. Σύμφωνα με την έρευνα, πριν φύγει από το Ιράν για δεύτερη φορά, ο Ισραηλινός έλαβε 5.000 ευρώ από έναν από τους πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών για τη συμμετοχή του στις συναντήσεις.