Η έκρηξη των ασύρματων σε όλο τον Λίβανο μια ημέρα μετά την έκρηξη δεκάδων βομβητών που χρησιμοποιούνταν από αξιωματούχους της Χεζμπολάχ είναι ένα διπλό χτύπημα που δείχνει την έκταση της διείσδυσης του Ισραήλ στις άμυνες του σιίτη εχθρού του στα βόρεια σύνορά του, εκτιμά αναλυτής του Guardian.

Απόλυτη ταπείνωση της Xεζμπολάχ

Σύμφωνα με τον Julian Borger, τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών αποτελούν απόλυτη ταπείνωση για τη Χεζμπολάχ καθώς αποδεικνύουν ότι η ασφάλειά της μπορεί να παραβιαστεί πολύ εύκολα και πως  είναι ανίκανη να προστατεύσει τον ίδιο της το λαό.

Επιχείρηση Μοσάντ

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί την ευθύνη για τις εκρήξεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία στην ότι επρόκειτο για μια επιχείρηση που φέρει τα χαρακτηριστικά της Μοσάντ. Τα πιο δύσκολα ερωτήματα αφορούν τον σκοπό της: αντιπροσωπεύουν αυτές οι επιθέσεις τακτική αιφνιδιασμού ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής και πού οδηγεί αυτή η στρατηγική; Πρόκειται για το προοίμιο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στο Λίβανο ή για ένα υποκατάστατο αυτού; αναρωτιέται ο αρθογράφος. Και αναλύει:

Οι μικροσκοπικές βόμβες εξερράγησαν στο Λίβανο σε μια περίοδο όλο και πιο πολεμικής γλώσσας από την κυβέρνηση Νετανιάχου. Σε μια συνεδρίαση αργά το βράδυ της Τρίτης, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε να διευρύνει τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους της χώρας από τη Γάζα προς το βορρά, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή περισσότερων από 60.000 Ισραηλινών που έχουν εκτοπιστεί από τις διασυνοριακές ανταλλαγές με τη Χεζμπολάχ από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

Η λογική της ασφάλειας στο Ισραήλ είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις βόρειες πόλεις και χωριά τους, ενώ η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι οχυρωμένη στο νότιο Λίβανο, μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Αυξανόμενη η ένταση στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Η ελπίδα της κυβέρνησης Μπάιντεν και άλλων διαμεσολαβητών στην περιοχή είναι ότι μια διαπραγματευόμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα εκτονώσει επίσης τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση. Ωστόσο, καμία τέτοια κατάπαυση του πυρός δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ η συζήτηση για έναν νέο ισραηλινό πόλεμο στον Λίβανο έχει αποκτήσει δυναμική. Το γραφείο του Νετανιάχου φέρεται να ενημερώνει τις τελευταίες ημέρες ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είναι ότι ο ενθουσιασμός του Γκάλαντ για έναν πόλεμο στον Λίβανο έχει μειωθεί.

Όπως πάντα με τον Νετανιάχου, είναι δύσκολο να πούμε πόσο αυτά που διαρρέουν για τον Νετανιάχου αφορά πραγματικά τις στρατιωτικές του προθέσεις και δεν είναι τροφή προς εσωτερική κατανάλωση ώστε να ικανοποιείται η συνεχής ανάγκη του πρωθυπουργού να φροντίζει τον συνασπισμό του για να τον κρατήσει στην εξουσία. Μιλάει με τον επίδοξο αντικαταστάτη του Γκαλάντ, τον Γκίντεον Σα’αρ, τον ηγέτη του κόμματος «Νέα Ελπίδα», τα μέλη του οποίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Στα όριά του ο στρατός του Ισραήλ

Και ενώ όλα αυτά συζητούνται στους διαδρόμους της Κνεσέτ, ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν ώστε να εκτιμήσει κανες ότι ο Νετανιάχου ετοιμάζεται στρατιωτικά στα σύνορα με τον Λίβανο. Μονάδες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) συνεχίζουν να εναλλάσσονται από τη Γάζα για να πάνε βόρεια, αλλά είναι εξαντλημένες και σε ανεπαρκή αριθμό για να εξαπολύσουν χερσαία επίθεση.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει σημαντικά την αεροπορική του εκστρατεία στο Λίβανο, αλλά λίγοι στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η απειλή που αντιπροσωπεύει η Χεζμπολάχ και το τρομερό οπλοστάσιό της με πυραύλους και ρουκέτες μπορεί να αμβλυνθεί μόνο από τον αέρα. Και μια επίγεια επίθεση στο έδαφος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο θα ήταν δαπανηρή από την άποψη των ισραηλινών απωλειών και επομένως πολιτικά επικίνδυνη.

 Εκατέρωθεν κινήσεις εντυπωσιασμού

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Λίβανο προσφέρουν στον Νετανιάχου τα οφέλη μιας θεαματικής, τολμηρής επιτυχίας, δείχνοντας ότι κερδίζει τη μάχη με τον εχθρό στο βορρά, γνωρίζοντας ότι η Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί υποστηρικτές της, δείχνουν ανήσυχοι και θέλουν να αποφύγουν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προσπάθησε να παραπλανήσει τους οπαδούς του υπερβάλλοντας την επιτυχία μιας μαζικής επίθεσης με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον περασμένο μήνα εναντίον στρατηγικών στόχων, όπως τα κεντρικά γραφεία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, για να μειώσει την εσωτερική πολιτική πίεση να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο Ισραήλ.

Υπό πίεση ο Νασράλα

Ο Νασράλα βρίσκεται τώρα υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να επιτύχει μια δική του θεαματική επιτυχία. Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, Shin Bet, ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι απέτρεψε ένα σχέδιο της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία ενός πρώην ανώτερου μέλους του κατεστημένου ασφαλείας της χώρας. Αν ένα τέτοιο σχέδιο είχε πετύχει, οι απαιτήσεις εντός του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της απειλής της Χεζμπολάχ από τις IDF «μια για πάντα» θα είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Πρόκειται για μια εγγενώς ασταθή κατάσταση. Η Χεζμπολάχ πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της ως η αιχμή του δόρατος της ισλαμικής αντίστασης στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου χρειάζεται να κρατήσει το Ισραήλ σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση για να αναβάλει την απειλή των εκλογών και μαζί με αυτές τον κίνδυνο πτώσης του από το αξίωμα με τις κατηγορίες διαφθοράς που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Και οι δύο επιδιώκουν να παραμείνουν στο χείλος ενός ευρύτερου πολέμου χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα σταματήσουν τα γεγονότα να πάρουν τη δική τους δυναμική και να οδηγήσουν την περιοχή στο χείλος του γκρεμού.