Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας μετά την επίθεση του Ισραήλ στην Χεζμπολάχ.

Η μαζική επίθεση στους βομβητές έφερε στην επιφάνεια τη μυστική Μονάδα 8200 του Ισραήλ. Αυτή είναι μία μονάδα πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, η οποία σύμφωνα με δυτική πηγή του Reuters συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Οι Ισραηλινοί, ακόμα δεν έχουν προβεί σε κάποια δήλωση για την τολμηρή συντονισμένη επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, αλλά και άφησε πίσω της χιλιάδες τραυματίες.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, αλλά και άλλη μία πηγή, εξήγησαν στο Reuters, ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, η Μοσάντ, ήταν υπεύθυνη για μία εξελιγμένη επιχείρηση εγκατάστασης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που είχε παραγγείλει η Χεζμπολάχ.

Παράλληλη, πηγή από τη Δύση επισημάνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι η Μονάδα 8200, είναι επί της ουσίας μία στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε όμως, στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της λιβανέζικης οργάνωσης, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη πάνω από ένα χρόνο.

Τι λένε οι ειδικοί για τη Μονάδα 8200

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής. Δηλαδή, πώς θα μπορούσαν να εισάγουν εκρηκτικό υλικό στη διαδικασία κατασκευής.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός αρνείται να σχολιάσει. Ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει την επίβλεψη της Μοσάντ, δε θέλησε να απαντήσει αμέσως στο Reuters.

Από την πλευρά του, ο Yossi Kuperwasse, πρώην αξιωματούχος των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και σήμερα διευθυντής ερευνών στο Ισραηλινό Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η Μονάδα 8200  εμπλέκεται στην επίθεση.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τα μέλη της Μονάδας 8200 ήταν από τα καλύτερα και λαμπρότερα στελέχη του ισραηλινού στρατού. Οι ίδιοι υπηρετούσαν δε, σε μία μονάδα στο επίκεντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να εμπλακούν σε αυτό», συμπλήρωσε ο Yossi Kuperwasse.

Τι είναι η Μονάδα 8200

Η Μονάδα 8200 είναι λεγεώνα νεαρών και επιλεγμένων στρατιωτών. Αναπτύσσει και χειρίζεται εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση σχετικά με τις δραστηριότητες της Μονάδας 8200, οι IDF ανακοίνωσαν το 2018 ότι βοήθησε στην αποτροπή αεροπορικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους σε δυτική χώρα. Εκείνη την εποχή, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι επιχειρήσεις της μονάδας εκτείνονταν από τη συλλογή πληροφοριών και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως «τεχνολογικές επιθέσεις και χτυπήματα».

Η Μονάδα 8200 είναι ουσιαστικά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του Ισραήλ. Ωστόσο, όπως και το υπόλοιπο κατεστημένο άμυνας και ασφάλειας, επωμίστηκε μέρος της ευθύνης για την αποτυχία εντοπισμού της  επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο διοικητής του την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε ότι παραιτείται. Στην επιστολή παραίτησής του που μεταδόθηκε από ισραηλινά ΜΜΕ, υπογράμμισε δε, ότι δεν είχε εκπληρώσει την αποστολή του.

Ποια είναι η δομή της

Η Μονάδα 8200 φημίζεται για εργατική κουλτούρα, η οποία δίνει έμφαση στην διευρυμένη σκέψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων, που δεν είχαν εμφανιστεί νωρίτερα, ή δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Αυτό βοήθησε ορισμένους αποφοίτους να δημιουργήσουν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ και ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του.

«Είτε πρόκειται για ένα πρόβλημα κάποιας αδυναμίας λογισμικού, μαθηματικών, κρυπτογράφησης, είτε για ένα πρόβλημα παραβίασης κάποιου συστήματος, πρέπει να είστε σε θέση να το λύσετε μόνοι σας», δήλωσε ο Avi Shua, απόφοιτος της Μονάδας 8200, ο οποίος συνέχισε να είναι συνιδρυτής της Orca Security, ενός συστήματος για την ασφάλεια του cloud.

Η Μονάδα 8200 έχει υψηλό ποσοστό εναλλαγής νεαρών ηλικιακά, νεοσύλλεκτων που αντικαθιστούν τους βετεράνους, όπως εξήγησε ο Kobi Samboursky, ένα άλλο πρώην μέλος της, και διευθύνων εταίρος στην Glilot Capital Partners, ένα ταμείο πρώιμου σταδίου που επενδύει στην κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η κουλτούρα του «μπορώ να το κάνω», όπου όλα είναι δυνατά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γιατί δεν είναι ικανοποιημένο το Ισραήλ από την επίθεση κατά της Χεζμπολάχ

Παρά το γεγονός, ότι η επίθεση της Τρίτης ήταν μια εντυπωσιακή επίδειξη της τεχνολογικής υπεροχής του Ισραήλ, η χώρα δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από τη σύγχυση που έσπειρε. Κατά τη διάρκεια της οποίας, θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ και να εισβάλλει στο Λίβανο.

Και αν η επίθεση εντυπωσίασε πολλούς Ισραηλινούς, ορισμένοι από τους οποίους είχαν επικρίνει την κυβέρνησή τους για την αποτυχία της να σταματήσει τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ, η βασική τους απογοήτευση παραμένει: «Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι οχυρωμένη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Ενώ παράλληλα, εμποδίζει χιλιάδες κατοίκους του βόρειου μέρους της χώρας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό τακτικό γεγονός», δήλωσε η Miri Eisin, συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Αντιτρομοκρατίας, ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα το Ισραήλ.

«Αλλά ούτε ένας μαχητής της Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να μετακινηθεί εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε. Κατέληξε, επίσης πως «το να έχεις εκπληκτικές δυνατότητες δεν κάνει μια στρατηγική».