Οι απανωτές εκρήξεις βομβητών μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και χιλιάδες να τραυματιστούν, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ισραήλ. Οι βομβητές που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της Χεζμπολάχ -και ήταν παλιοί- παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά, τα οποία πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως.
Η επίθεση φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό ερώτημα: αν οι βομβητές και τα γουόκι τόκι μπορούν να αλλοιωθούν με τέτοιο καταστροφικό τρόπο, μπορεί να γίνει το ίδιο και με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης; Μπορεί τα smartphones να έχουν την ίδια τύχη;
- Κινδυνεύουν τα smpartphones;
Η απάντηση είναι όχι, αναφέρει το δημοσίευμα του Business Insider. Ή τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο. Η μυστική Μονάδα 8.200 του Ισραήλ, μια μονάδα πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, η οποία σύμφωνα το Reuters συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι βομβητές ήταν παλιάς τεχνολογίας και άρα τρωτοί σε οποιαδήποτε μορφής παραβίαση.
Σε αντίθεση με τους ογκώδεις βομβητές τα σύγχρονα smartphones είναι σχεδιασμένα στη λεπτομέρεια, με εξαιρετικά εξελιγμένα εσωτερικά εξαρτήματα, που δεν αφήνουν καθόλου ελεύθερο χώρο για να τοποθετηθούν επιπλέον υλικά π.χ. εκρηκτικά.
Ανέφικτη φαίνεται ότι είναι και η έκρηξη ενός έξυπνου κινητού επειδή κάποιος το χάκαρε. Μπορεί οι μπαταρίες λιθίου που έχουν τα smartphones να είναι επιρρεπείς στην υπερθέρμανση, αλλά αν προκύψει μια έκρηξη αυτή θα οφείλεται είτε σε κατασκευαστικό ελάττωμα ή σε λάθος φόρτιση, όχι σε χάκινγκ. Οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας τονίζουν ότι για να μπορέσει κάποιος να παγιδεύσει ένα smartphone με εκρηκτικά θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στη γραμμή παραγωγής, κάτι ακατόρθωτο σε μεγάλη κλίμακα.
- Γιατί παραμένει ο φόβος
Οι εκρήξεις στον Λίβανο κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον: καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τις μεθόδους που επιλέγονται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ έχουν σπείρει τον φόβο ότι ακόμα και η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες, να μετατραπεί σε όπλο.
Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Daniel Card είναι καθησυχαστικός: ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να ανησυχεί ότι το κινητό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Ωστόσο, το γεγονός ότι τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απορρίψουμε στο μέλλον το ενδεχόμενο για άλλες μορφές δολιοφθοράς με βάση την τεχνολογία.
Τέτοιας μορφής βία χρησιμεύει σαν υπενθύμιση των τρωτών σημείων των συσκευών στις οποίες βασιζόμαστε. Εταιρείες όπως η Apple και η Google έχουν κάνει βήματα προόδου στην προστασία των χρηστών τους από ψηφιακές απειλές με τακτικές ενημερώσεις και ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ωστόσο, η φυσική παραποίηση – όπως αυτό που συνέβη στον Λίβανο – είναι ένα εντελώς νέο πεδίο μάχης που ο τεχνολογικός κόσμος οφείλει να παρακολουθεί.