Ίσως να είναι η πρώτη χρονιά που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ελλείψεις στα σχολεία, ο διορισμός καθηγητών και αναπληρωτών, πέρασε σε δεύτερη μοίρα και σε πρώτο πλάνο βγήκε η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Μια απαγόρευση η οποία ανακοινώθηκε από πέρυσι, αλλά από εφέτος μπήκε σε εφαρμογή και είχαμε μάλιστα και την πρώτη αποβολή μαθητή.

Να σκεφτείτε ότι αναδείχθηκε ξαφνικά σε μείζον θέμα, τόσο που απασχόλησε και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει την βούληση της κυβέρνηση να τοποθετηθούν πιλοτικά lockers στα σχολεία για να κλειδώνουν μέσα σε αυτά τα κινητά τους οι μαθητές (αλλά όχι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι- για αυτούς δεν αναφέρει τίποτα το μέτρο).

Εν πάσει περιπτώσει αυτά τα lockers υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και καιρό στην Ελλάδα, στο υπουργείο Εξωτερικών (για παράδειγμα). Μόλις περάσεις τον έλεγχο του υπουργείου σου δίνουν ένα κλειδάκι, σου υποδεικνύουν ένα ντουλαπάκι και σου λένε «κλείδωσε μέσα το κινητό του και κράτα το κλειδί».

Τώρα θα πείτε είναι ελληνική πατέντα τα lockers για τα κινητά; Όχι, είναι καθαρά ευρωπαϊκή, από εκεί σίγουρα θα το εμπνεύστηκαν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στα άτυπα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών οι ηγέτες δεν συνεδριάζουν έχοντας τα κινητά κοντά τους, μέσα στην αίθουσα, αλλά τα κλειδώνουν σε κάποιο locker έξω από τη αίθουσα. Λένε ότι το κάνουν αυτό από τον φόβο των… Ρώσων χάκερς. Στην ουσία όμως αυτή η υποψία ότι μπορεί να υποκλαπούν συζητήσεις, άρχισε, εάν δεν κάνω λάθος, όταν ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, μαγνητοφώνησε συνεδριάσεις του… Ecofin και το δήλωσε κιόλας, όταν τις δημοσιοποίησε.

Αλλά και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (καθώς και του ΚΥΣΕΑ) οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τα κινητά τους έξω από την αίθουσα πάλι για τον φόβο των υποκλοπών. Ένας φόβος που μεγάλωσε μετά τις αποκαλύψεις για υποκλοπές με το Predator.

Συνεπώς να μπουν lockers στα σχολεία για τα κινητά δεν θα είναι κάτι το επαναστατικό. Επαναστατικό θα ήταν (όπως έγινε σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες) η πλήρης απαγόρευση κινητών, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, αφού στις χώρες αυτές η αναγόρευση είχε πολιτικό κόστος σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τότε γιατί στην Ελλάδα αποφάσισαν τη «μη χρήση» (καλύτερα να το πούμε έτσι) των κινητών στα σχολεία; Πρώτα απ΄όλα, όπως λένε από την κυβέρνηση βοηθάει την μαθητική διαδικασία, αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ότι με την απαγόρευση μπορούν κάλλιστα να αποφευχθούν μαγνητοσκοπήσεις μπούλινγκ για εκβιασμό ή ακόμα μαθητικής βίας.

Ωστόσο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένουν ότι το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό. Έτσι λοιπόν έως ότου τοποθετηθούν πιλοτικά τα lockers, τα κινητά θα πρέπει να παραμένουν στις τσάντες. «Για το καλό των μαθητών», όπως θα έλεγε και ένα τραγούδι.

***

Γιατί θα είναι κρίσιμη η συνάντηση Μητσοτάκη- Χριστοδουλίδη

Κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου. Η συνάντηση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Αθήνα κρατά ακόμη μικρό «καλάθι» καθώς, στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου δεν δόθηκε «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ, με τη σχετική απόφαση να παραπέμπεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν τα τεχνικο-οικονομικά δεδομένα της μελέτης κόστους – οφέλους του ΑΔΜΗΕ (project promoter του έργου) αναμένεται ότι θα έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Το μόνο σαφές, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Παπαναστασίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου είναι πως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενέκριναν την ανάκτηση του κόστους του έργου που αναλογεί στην κυπριακή πλευρά, με την καταβολή 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήτοι από 1η/1/2025 έως 31/12/2029, ως επιδότηση μιας πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών κατά την κατασκευαστική περίοδο της διασύνδεσης.

***

Οι 6 θεματικές ενότητες του ντιμπέιτ του ΠαΣοΚ

Σημειώστε μια ημερομηνία: 24 Σεπτεμβρίου. Τότε θα διεξαχθεί το εσωκομματικό ντιμπέιτ του ΠαΣοΚ από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Το συμφώνησαν και οι έξι υποψήφιοι. Εάν ρωτάτε σε ποιες θεματικές ενότητες θα συζητήσουν σας πληροφορώ ότι είναι έξι. Συγκεκριμένα:
* Οικονομία – ανάπτυξη
* Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό
* Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ
* Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση
* Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση
* ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Σε κάθε θεματική ενότητα οι δημοσιογράφοι ρωτούν εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α απαντά εντός 90 δευτερολέπτων. Κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα 5 φορές στη διάρκεια του ντιμπέιτ να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο-α του και σε διαφορετική θεματική ενότητα.

***

Τον Οκτώβριο η τριμερής για το Κυπριακό

Όπως φαίνεται Ελλάδα και Κύπρος κατάφεραν να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την επανέναρξη των ενδοκυπριακών συνομιλιών.

Τι μεσολάβησε όμως για την τριμερή; Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να σας πω ότι κλείδωσαν οι ξεχωριστές συναντήσεις του Γκουτέρες, πρώτα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και εν συνεχεία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Μετά από τις συναντήσεις αυτές έρχεται η τριμερής. Πού αυτή θα πραγματοποιηθεί ακόμα συζητείται, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (όπως έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές).

Έτσι ο Ερσίν Τατάρ θα διαπιστώσει ότι ένα «βουνό» από χώρες αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών και θέλει λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και βεβαίως αντιτίθεται στο (τουρκικό) δόγμα ότι η «μη λύση αποτελεί λύση».

Και κάτι ακόμα: Στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνολικά 45 επαφές με ομολόγους του, όπως της Ινδίας, της Αιγύπτου, με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου (πόλεμος στη Γάζα) και με πολλούς άλλους.

***

Κλειδώνει και η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Κλειδώνει (για όσους ρωτούν) η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην τελευταία συνομιλία που είχε με βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως θα κάνει τα πάντα να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του κόσμου.

***

Ο Κρανιδιώτης και η ζηλευτή κατηγορία πολιτικών που σπανίζει

Η μέγιστη τιμή για τον Γιάννο Κρανιδιώτη θα ήταν «η μετεξέλιξη της Κύπρου σε ένα κράτος απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του σε εκδήλωση μνήμης στον Γιάννο Κρανιδιώτη και τους δημοσιογράφους Νίνα Ασημακοπούλου, Δημήτρη Πανταζόπουλο και Παναγιώτη Πούλο που σκοτώθηκαν κατά την πτήση του πρωθυπουργικού FALCON τον Σεπτέμβριο του 1999 στη Ρουμανία, όταν το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος.

Την συγκινητική εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ο Γ. Κρανιδιώτης ανήκει «σε μια ζηλευτή κατηγορία πολιτικών που σπανίζουν, ειδικά στη σημερινή εποχή», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση του με την Κύπρο, την ιδιαίτερή του πατρίδα.

***

Η «ανταρσία» των 11 βουλευτών

Αυτή η «ανταρσία» (ας την ονομάσουμε έτσι) των 11 γαλάζιων βουλευτών που υπέγραψαν ερώτηση για τα funds, συνεχίζει να προβληματίζει το Μαξίμου. Όχι γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να το… χοντρύνουν, αλλά γιατί πρόκειται για ένα μήνυμα που ήθελαν να στείλουν. Αλλωστε, οι 10 από τους 11 που υπέγραψαν την ερώτηση δεν είχαν ψηφίσει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οπότε καταλαβαίνετε για τι «μπλοκ» μιλάμε.

Μάλιστα, κάποιος έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός μου έλεγε και το άλλο. Οι 11 βουλευτές αντιδρούν και φωνάζουν για να… ακουστούν. Τι φωνάζουν; «Τρεις βουλευτές της ΝΔ, από τους μεγαλύτερους αμφισβητίες του νόμου για τα ομόφυλα έγιναν υφυπουργοί. Γιατί δηλαδή να μη φωνάξουν και οι υπόλοιποι βλέποντας συναδέλφους τους να επιβραβεύονται;» Ποιους εννοούν, όλοι γνωρίζουν κυρίως στην ΚΟ της ΝΔ. Οι 11 όμως τόνιζαν και κάτι άλλο: Μήπως ήρθε η ώρα στο Μαξίμου να ακούσουν κι άλλους βουλευτές που βρίσκονται καθημερινώς και δίνουν μάχες στις εκλογικές τους περιφέρειες; Έτσι για αλλαγή;

***

Η ναυπήγηση της φρεγάτας Belh@arra «Νέαρχος»

Στα ναυπηγεία του Λοριάν όπου ναυπηγούνται οι ελληνικές φρεγάτες Belh@rra θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Πρόκειται για τη δεύτερη φρεγάτα που ναυπηγείται, η πρώτη είναι ο «Κίμων», η οποία και θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025.

Δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει εξαγγελία και για τέταρτη φρεγάτα, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται ήδη στο Λοριάν και εκπαιδεύεται στις Belh@rra. Αυτό το κλιμάκιο θα επισκεφθεί και ο υπουργός, ο οποίος να σημειώσω ότι πετά με τον «Ηρακλή», το C-130. Γιατί όμως με αυτό, τη στιγμή που υπάρχουν τρία VIP κυβερνητικά αεροσκάφη; Ε, δεν είπαμε ότι θα πουλήσουμε τα δύο;