Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφετηρία τη ΔΕΘ, έχει πάρει στις πλάτες του το «κυβερνητικό παιχνίδι». Πυκνώνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του και ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων που έχουν να κάνουν με το μεγάλο του πρόβλημα, την καθημερινότητα των πολιτών. Με αυτή θα αναμετρηθεί το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου και από το αν καταφέρει ή όχι να περάσει τον πήχη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία των πολιτικών εξελίξεων.

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε δύο αριθμούς των δημοσκοπήσεων. Ο πρώτος αφορά τη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ο δεύτερος αφορά τη δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπισή τους. Τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η δυσαρέσκεια στην κοινωνία για τις ακριβές τιμές βασικών αγαθών, την πανάκριβη στέγη, τα προβλήματα στο ΕΣΥ και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας είναι μεγάλη.

Το Μαξίμου βλέπει ότι οι δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης κινούνται πάνω-κάτω στα επίπεδα των μακριά από τα επίπεδα των ευρωεκλογών και σε κάθε περίπτωση μακριά από τα ποσοστά που μπορούν να δικαιώσου την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για να μπορέσει το κυβερνών κόμμα να επανέλθει σε τροχιά αυτοδυναμίας μένει μόνο ο δρόμος της προσέγγισης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που έχουν επιλέξει τη γκρίζα ζώνη αλλά και αυτών που «φουσκώνουν» τα ποσοστά των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει στην ανάδειξη της «κοινωνικής ατζέντας» που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Χθες ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά lockers σε σχολεία, ο σύλλογος γονέων των οποίων το επιθυμεί, προκειμένου να αφήνουν εκεί τα παιδιά τα κινητά τους πριν το μάθημα. Και στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε τις προτεραιότητες του, το επόμενο διάστημα. Υγεία, Παιδεία, φθηνή στέγη, στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Θα αναδειχθούν αυτά τα ζητήματα σε σειρά στοχευμένων επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων πρώτης γραμμής. Επόμενο στη λίστα των επισκέψεων του Πρωθυπουργού θα είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχεδιάσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και μια σειρά στοχευμένων επισκέψεων στην Περιφέρεια. Είναι εμφανές ότι έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Να δώσει, όπως λέγεται, το στίγμα του προσωπικού ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν. Όχι μόνο με την καθημερινότητα και τους αγρότες αλλά και τους ένστολους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αστυνομικούς. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι παρόντες οι Μάκης Βορίδης και Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η προγραμματισμένη παρέμβαση του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση για την παρουσίαση της τεχνικής βοήθειας που παρασχέθηκε μέσω της DG Reform της Ε.Ε που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο επιτελικό κράτος που αποτελεί τη σημαία της διακυβέρνησης του αλλά δέχεται ισχυρά πυρά για την αποτελεσματικότητά του.

Το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση, παρά την απουσία πίεσης από την αντιπολίτευση, κρύβει μεγάλες δυσκολίες. Η επανάσταση των γαλάζιων βουλευτών δεν είναι τυχαία Οι πιέσεις που δέχονται και η γκρίνια που ακούν από τους ψηφοφόρους τους είναι μεγάλες. «Οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν και το συνολικό κοινό της περιοχής τους και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τους συμπολίτες τους. Αυτό δεν μπορούμε να το ποινικοποιήσουμε», είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Λογική η δήλωση όταν όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η πρωτοβουλία των 11 ήταν μόνο η αρχή.