Ως ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα χαρακτήρισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, με αφορμή την επιστολή που έλαβε προ ημερών στην Κομισιόν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε καλέσει τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως την «παρατεταμένη κρίση» δυναμικότητας που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα, ζητώντας μάλιστα επείγουσα «πολιτική απάντηση».

Η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διάβασε το περιεχόμενο της επιστολής και την Πέμπτη (19/9), μετά από σχετική ερώτηση που δέχθηκε, τοποθετήθηκε επί του φλέγοντος αυτού ζητήματος που απασχολεί όλη την Ένωση.

«Στόχος να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας»

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, η κα. Φον ντερ Λάιεν αποκρίθηκε συνολικά πως «σχετικά με την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς εμάς, υπάρχουν, όπως κι ο ίδιος ανέφερε, πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας.

Για παράδειγμα, είναι μια πραγματικότητα η η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματά μας και το ζήτημα της καλύτερης διασύνδεσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους γείτονές μας.

Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία παίζουν ρόλο, αλλά περισσότερο δευτερεύοντα. Επομένως, είναι μια πληθώρα παραγόντων που επιδρούν στο θέμα των τιμών της ενέργειας.

Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. Και ένας πολύ ξεκάθαρος στόχος της νέας Επιτροπής, αλλά κι αυτός που περιγράφεται στην έκθεση Ντράγκι, είναι να μειωθούν δομικά οι τιμές της ενέργειας.

«Ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση»

Και αυτό είναι ένα μείγμα μέτρων που μπορείτε να λάβετε. Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, η διαφοροποίηση, στην οποία έχουμε επιτύχει πολύ καλά, από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σε άλλους φίλους, οι μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι η ενεργειακή απόδοση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Ομολογουμένως το ερώτημα είναι επίσης «πώς θα εξοπλιστεί η αγορά με προσφορά ενέργειας;» Εξαιτίας της ενέργειας, και κυρίως των ορυκτών καύσιμων που εισάγουμε, είμαστε πολύ εξαρτημένοι από την παγκόσμια αγορά.

Όσο περισσότερη εγχώρια ενέργεια έχουμε, ανανεώσιμη ενέργεια, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο πιο χαμηλές είναι οι τιμές, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο στόχος γι’ αυτόν τον χειμώνα που θέσατε το πρώτο μέρος της ερώτησής σας».