5 το πρωί: Η «επανάσταση» των γαλάζιων βουλευτών – Οι όροι του debate στο ΠαΣοΚ – Οι νέες εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο

Εσωκομματικός «εμφύλιος» φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στη Νέα Δημοκρατία μετά την κριτική έντεκα βουλευτών προς την κυβέρνηση, μέσω ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια και τα funds. Την ίδια ώρα, στο ΠαΣοΚ ανακοινώθηκαν οι όροι του εσωκομματικού debate.

1

Κριτική στην Κυβέρνηση από 11 «γαλάζιους» βουλευτές - Το σχόλιο του Μαξίμου

  • Το ερώτημα: Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις Ευρωεκλογές, έντεκα κυβερνητικοί βουλευτές ασκούν κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου με ερώτημα τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τα funds.
  • Η απάντηση: Η απάντηση ήρθε πολύ σύντομα από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα επτά ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές. Το γεγονός όμως ότι επέλεξε να το κάνει όχι δια της επίσημης οδού αλλά με διαρροή στον Τύπο, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των βουλευτών, με κύκλους του Μάριου Σαλμά να χαρακτηρίζουν στο Βήμα «αδιανόητη απρέπεια» το να διακινεί ο υπουργός πρώτα στα μέσα ενημέρωσης την απάντηση του και όχι μέσω της κοινοβουλευτικής οδού.
  • Η βαρύνουσα σημασία: Νωρίτερα, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ένας από τους βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια «πολιτική πρωτοβουλία με βαρύνουσα πολιτική σημασία» Οι βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση είναι οι: Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Άννα Καραμανλή.
2

Συμφωνία για το debate στο ΠαΣοΚ - Πρώτος ο Ανδρουλάκης στις δημοσκοπήσεις

  • Οι όροι του debate: Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί το debate ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του ΠαΣοΚ. Οι έξι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει δικαίωμα να κάνει κάποιος από τους υποψήφιους ερώτηση σε έναν συνυποψήφιό του, ενώ στο τέλος θα υπάρχει τελική τοποθέτηση διάρκειας 90 δευτερολέπτων.
  • Η δημοσκόπηση: Σύμφωνα με νέα έρευνα της Pulse, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα στις εσωκομματικές εκλογές. Συγκεκριμένα, ο κύριος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 31% της προτίμησης όσων ψήφισαν το ΠαΣοΚ στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μεταξύ εκείνων που σκοπεύουν να ψηφίσουν στην εσωκομματική διαδικασία το ποσοστό του πέφτει στο 26%, ενώ την ίδια ώρα εκείνο του Χάρη Δούκα ανεβαίνει στο 25%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ: Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις ευρύτερες εξελίξεις στην κεντροαριστερά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Επιπλέον, η πλειοψηφία απαντά πως δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στο κόμμα της Κουμουνδούρου και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Δεκατέσσερις νεκροί από νέες εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο

4

Νεκρή 35χρονη από πτώση βράχου στο φαράγγι της Σαμαριάς

  • Πώς συνέβη το δυστύχημα: Τραγωδία σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο φαράγγι της Σαμαριάς όταν ξέσπασε καταιγίδα, με αποτέλεσμα να αποκολληθεί βράχος και να καταπλακώσει μία 32χρονη Ουκρανή πεζοπόρο τραυματίζοντας τη θανάσιμα. Σε ανάρτηση του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σημείωσε πως η μεγάλη ποσότητα νερού κατά τη χθεσινή βροχόπτωση καθώς και οι πρόσφατοι σεισμοί καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη σε κατολισθήσεις.
  • Πέθανε από αιμορραγία: Ο βράχος τραυμάτισε την 35χρονη στη μηριαία αρτηρία και παρά τις προσπάθειες ενός γιατρού τουρίστα που βρισκόταν στο φαράγγι, η γυναίκα δεν τα κατάφερε και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Στο φαράγγι εγκλωβίστηκαν δεκάδες άλλοι επισκέπτες οι οποίοι απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο από τις διασωστικές ομάδες.
  • Από την Αθήνα για ελέγχους: Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Κρήτης Γιώργο Τσαπάκο και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος Κλιματικής Aλλαγής, το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5

Κόλλησαν στο μηδέν Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ

  • Ευκαιρίες χωρίς αποτέλεσμα: Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ είχαν πολλές ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο γκολ στη μεταξύ αναμέτρηση, ωστόσο κόλλησαν στο 0-0. Χωρίς γκολ ολοκληρώθηκε και η αναμέτρηση της Μπολόνια με την Σαχτάρ.
  • Ο Μέντες λύτρωσε την Παρί: Στα υπόλοιπα ματς της βραδιάς ο Νούνο Μέντες στο 90ο λεπτό έδωσε τη νίκη με 1-0 στην Παρί Σεν Ζερμέν κόντρα στην Ζιρόνα. Η Σέλτικ ήταν καταιγιστική στο δεύτερο ημίχρονο και επικράτησε 5-1 της Σλόβαν, ενώ Ντόρτμουντ και Σπάρτα επιβλήθηκαν 3-0 κόντρα σε Ζάλτσμπουργκ και Μπριζ αντίστοιχα.
  • Κλείνει η πρώτη αγωνιστική: Το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής στη League phase του Champions League. Η Ατλέτικο φιλοξενεί την Λειψία στο πιο δυνατό ζευγάρι της βραδιάς, ενώ η Μπαρτσελόνα και η Άρσεναλ δοκιμάζονται εκτός έδρας κόντρα σε Μονακό και Αταλάντα αντίστοιχα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.