Η επίθεση του Ισραήλ σε βομβητές που ανήκαν στη Χεζμπολάχ ήταν μία τακτική επιτυχία, η οποία μπορεί να μην είχε σαφή στρατηγικό αντίκτυπο, έφερε όμως σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη Χεζμπολάχ, επικοινωνιακά και ουσιαστικά, εξουδετερώνοντας αρκετά μέλη της, όπως εξηγούν αναλυτές στη New York Times.

Παρόλα αυτά όμως, η στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, δεν έχει αλλάξει. Στα σύνορα δε, των δύο χωρών πάνω από 100.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από μία μάχη χαμηλής μέχρι στιγμής έντασης.

Κατά αυτόν τον τρόπο, τα δύο «στρατόπεδα» παραμένουν «εγκλωβισμένα» στο ίδιο μοτίβο, ανταλλάσσοντας πυρά μεταξύ τους.

Όσον αφορά βέβαια την πρωτοφανή έκρηξη της Τρίτης, το ερώτημα που εγείρεται αφορά το πώς έφτασαν οι βομβητές με το εκρηκτικό υλικό στο Λίβανο.

Από την Ταϊβάν στην Ουγγαρία και από εκεί στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ

Η λοιπόν έκρηξη των χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ έχει αφήσει πίσω της ένα μυστηριώδες ίχνος από την Ταϊβάν μέχρι την Ουγγαρία. Παράλληλα, έχει προκαλέσει το φόβο για μία μεγαλύτερη κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από μία ανώτερη λιβανέζικη πηγή ασφαλείας, η Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία στην πραγματοποίηση εξελιγμένων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα στους βομβητές, τους οποίους είχε εισάγει η Χεζμπολάχ πριν από έξι μήνες.

Η επιχείρηση ήταν μία άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας της λιβανέζικης οργάνωσης. Από την επίθεση της πρώτης μέρας έχουν τραυματιστεί σχεδόν 3.000 άνθρωποι, και έχουν χάσει τη ζωή τους 12, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Παράλληλα, τουλάχιστον άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα, μετά από νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν σε βομβητές της Χεζμπολάχ. 

Ποιος έφτιαξε τελικά τους βομβητές

Η Χεζμπολάχ έχει κατονομάσει ως προμηθευτή των βομβητών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση την ταϊβανέζικη εταιρεία, Gold Apollo. Παρόλα αυτά, η ίδια αρνείται την εμπλοκή της με το χτύπημα του Ισραήλ. Σημειώνει δε, πως ο κατασκευαστής είναι κάποια άλλη εταιρεία, η οποία κατόπιν συμφωνίας χρησιμοποιεί την επωνυμία της.

Η Gold Apollo διευκρίνισε μάλιστα, ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την εταιρεία BAC, η οποία έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Οι δύο επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει προ διετίας στο να πουλά η BAC τα δικά της προϊόντα με την επωνυμία της Gold Apollo, η οποία έχει καλή φήμη στην εξειδικευμένη αγορά.

«Αυτό το προϊόν δεν είναι δικό μας. Απλώς κολλάνε στο εμπορικό σήμα της εταιρείας μας», εξήγησε ο Hsu Ching-Kuang, ιδρυτής και πρόεδρος της ταϊβανέζικης εταιρείας. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι η εταιρεία του σε αντάλλαγμα έλαβε ένα μερίδιο από τα κέρδη.

«Παρέχουμε μόνο εξουσιοδότηση εμπορικού σήματος επωνυμίας και δεν έχουμε καμία ανάμειξη στο σχεδιασμό ή την κατασκευή του εν λόγω προϊόντος», διευκρίνισε η Gold Apollo σε γραπτή της δήλωση. Αν και η ιστοσελίδα της εταιρείας μέχρι το πρωί της Τετάρτης, όπου καταργήθηκε, παρουσίαζε μία εικόνα μοντέλου βομβητή.

Σε ποιον ανήκει το μοντέλο AR924

Η παραγγελία της Χεζμπολάχ περιλάμβανε πολλούς βομβητές του μοντέλου AR924, αλλά και άλλα μοντέλα της Gold Apollo. Μερικοί από τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση δήλωσαν στους New York Times, πως οι τηλεειδοποιητές είχαν παραβιαστεί πολύ πριν φτάσουν στο Λίβανο.

Η εταιρεία «φάντασμα»

Το Reuters προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την ουγγρική εταιρεία BAC, ωστόσο δεν απάντησε στα μηνύματά του.

Το παράδοξο με αυτή την εταιρεία είναι ότι η δηλωμένη διεύθυνση της BAC Consulting στη Βουδαπέστη είναι ένα κτήριο σε δρόμο προαστίου στο οποίο υπάρχουν κυρίως κατοικίες. Η επωνυμία της εταιρίας αναγράφεται σε μια κόλλα A4 κολλημένη στη γυάλινη πόρτα του κτηρίου.

Ένας άνθρωπος στο κτήριο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η BAC Consulting είναι καταχωρισμένη στη διεύθυνση αλλά δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρτσιντιάκονο αναφέρει στο προφίλ της στο LinkedIn πως έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορες οργανώσεις περιλαμβανομένης της UNESCO.

Οι δραστηριότητες της BAC καλύπτουν ευρύ φάσμα, από παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μέχρι παροχή συμβουλών τεχνολογίας πληροφοριών και εξόρυξη πετρελαίου.

Παράλληλα, ο Hsu Ching-Kuang σημείωσε πως είχε μακροχρόνια σχέση με την ουγγρική εταιρεία πριν συνεργαστούν. Βέβαια, μετέπειτα περιέγραψε ένα περίεργο περιστατικό: Ειδικότερα, η τοπική τράπεζα της Ταϊβάν καθυστέρησε μία τραπεζική μεταφορά από την BAC, καθώς θεώρησε ύποπτη τη συναλλαγή. Ο πρόεδρος της Gold Apollo επεσήμανε πως η μεταφορά πιθανόν να προήλθε από χώρα της Μέσης Ανατολής, χωρίς να αναφέρει ποια.

Πώς και πότε έγινε η παραβίαση στου βομβητές της Χεζμπολάχ

Η ανίχνευση του τόπου και του χρόνου που οι τηλεειδοποιητές παραβιάστηκαν και γεμίστηκαν με εκρηκτικό υλικό είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Η εκτεταμένη βιομηχανία της ηλεκτρικών ειδών της ευρείας κατανάλωσης της Ταϊβάν αποτελείται από μία πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού, από εμπορικά σήματα, κατασκευαστές και αντιπροσώπους.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το οποίο επιβλέπει το εμπόριο, ανέφερε πως στα αρχεία του δεν υπάρχει «καμία άμεση εξαγωγή με το Λίβανο» τέτοιων βομβητών από την Gold Apollo. Εξήγησε επίσης πως τέτοια προϊόντα από την εταιρεία εξάγονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ανώτερη λιβανέζικη πηγή είπε στο Reuters, πως οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την κατασκοπευτική υπηρεσία, Μοσάντ, κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις με οποιοδήποτε μέσο», εξήγησε η ίδια πηγή. Συμπληρώνει επίσης, ότι οι βομβητές εξερράγησαν, όταν έλαβαν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Τα «απόνερα» της επίθεσης του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη, δεν έχει προβεί σε σχολιασμούς.

Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακό πόλεμο από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα. Βέβαια, οι περιφερειακές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, έχουν τροφοδοτήσει φόβους για μία κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης.

«Η Χεζμπολάχ θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εξακολουθεί να θέλει να τον αποφύγει. Αλλά δεδομένης της κλίμακας, του αντίκτυπου στις οικογένειες, στους αμάχους, θα υπάρξει πίεση για μια ισχυρότερη αντίδραση», δήλωσε ο Mohanad Hage Ali του Carnegie Middle East Center.

Η Χεζμπολάχ, όμως ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα συνεχίσει την αντίστασή της. «Και σήμερα, όπως και κάθε άλλη μέρα, τις επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας, του λαού της και της αντίστασής της, η οποία αποτελεί ξεχωριστό δρόμο από τη σκληρή τιμωρία που πρέπει να περιμένει ο εγκληματικός εχθρός (Ισραήλ) ως απάντηση στη σφαγή της Τρίτης», σημειώνει.

Το σχέδιο φαίνεται πως είχε ετοιμαστεί πριν από πολλούς μήνες, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Η αντίδραση των Ισραηλινών

Οι Ισραηλινοί αναλυτές διχάζονται σχετικά με το αν η επίθεση χαρακτηρίζεται από βραχυπρόθεσμο οπορτουνισμό ή μακροπρόθεσμη προνοητικότητα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί διοικητές φοβήθηκαν ότι οι ομόλογοί τους της Χεζμπολάχ είχαν πρόσφατα ανακαλύψει την ικανότητα του Ισραήλ να σαμποτάρει τους τηλεειδοποιητές, ωθώντας τους Ισραηλινούς διοικητές να τους ανατινάξουν αμέσως.

Άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι το Ισραήλ είχε συγκεκριμένη στρατηγική πρόθεση. Το Ισραήλ μπορεί να ήλπιζε ότι η θρασύτητα και η πολυπλοκότητα της επίθεσης θα έκανε τελικά τη Χεζμπολάχ πιο επιδεκτική σε κατάπαυση του πυρός τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι αμέσως.

«Ο στόχος της επιχείρησης, εάν το Ισραήλ ήταν πίσω της, όπως ισχυρίζεται η Χεζμπολάχ, μπορεί να ήταν να δείξει στην οργάνωση ότι θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα αν συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ αντί να καταλήξει σε συμφωνία», δήλωσε ο στρατηγός Amos Yadlin, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ.