Μικρές ποσότητες εκρηκτικών εμφυτεύτηκαν σε μπιμπέρ που είχε παραγγείλει η Χεζμπολάχ από εταιρεία της Ταϊβάν, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών κι άλλων αξιωματούχων, στις New York Times.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε την επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, κρύβοντας εκρηκτικό υλικό μέσα σε μία νέα παρτίδα βομβητών – τηλεειδοποιητών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι οι συσκευές από την εταιρεία «Gold Apollo» είχαν παραποιηθεί πριν φτάσουν στο Λίβανο.
Οι περισσότεροι τηλεειδοποιητές ήταν το μοντέλο AR924 της εταιρείας, αν και στην παραγγελία είχαν συμπεριληφθεί επίσης τρία μοντέλα Gold Apollo.
Πώς έγινε η επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους που μίλησαν στις New York Times, το εκρηκτικό ήταν μόλις μία με δύο ουγγιές, και εμφυτεύθηκαν δίπλα στην μπαταρία κάθε συσκευής. Ενσωματώθηκε επίσης ένας διακόπτης, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.
Στις 15:30, οι τηλεειδοποιητές στο Λίβανο έλαβαν ένα μήνυμα, Firass Abiad, το οποίο φαινόταν σαν να προέρχεται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι. Αντ’ αυτού, το σήμα ενεργοποίησε τα εκρηκτικά. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 2.700 τραυματίστηκαν. Ανέφερε δε, πως ανάμεσα στα θύματα ήταν κι ένα 8χρονο κορίτσι, ενώ οι περισσότεροι έχουν ακρωτηριασμένα χέρια και τραυματισμένα μάτια.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας έθεσε τα νοσοκομεία σε «μέγιστη επιφυλακή» και ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τους βομβητές.
Τρεις αξιωματούχοι επεσήμαναν πως οι συσκευές ήταν προγραμματισμένες να ηχούν για αρκετά δευτερόλεπτα πριν εκραγούν.
Οι αντιδράσεις
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση. Ωστόσο, έδωσε περιορισμένες λεπτομέρειες ως προς την κατανόηση της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «τιμωρία για αυτή την κατάφωρη επίθεση».
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου με τη σειρά του, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε την επίθεση. Ταυτόχρονα, τη χαρακτήρισε «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα», αλλά και «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου».
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη του «χτυπήματος», ούτε έχει σχολιάσει την κατάσταση. Ενώ και το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιοδήποτε αίτημα.
Τα πρώτα συμπεράσματα των αναλυτών για τις εκρήξεις
Παράλληλα, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι μελέτησαν το υλικό από τις επιθέσεις, τόνισαν πως ήταν σαφές ότι η ισχύς και η ταχύτητα των εκρήξεων υποδηλώνουν έναν τύπο εκρηκτικής ύλης.
«Οι βομβητές αυτοί ήταν πιθανότατα τροποποιημένοι με κάποιο τρόπο, ώστε να προκαλούν τέτοιου είδους εκρήξεις. Το μέγεθος και η ισχύς τους υποδεικνύει ότι δεν ήταν μόνο η μπαταρία», εξήγησε ο Mikko Hypponen, ειδικός έρευνας στην εταιρεία λογισμικού WithSecure και σύμβουλος της Europol στα θέματα κυβερνοεγκλήματος.
Η Keren Elazari, ισραηλινή αναλύτρια και ερευνήτρια κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις στόχευσαν τη Χεζμπολάχ εκεί που ήταν πιο ευάλωτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα μέσα στο έτος, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, περιόρισε αυστηρά τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Ο λόγος ήταν ότι τα θεωρούσε όλο και πιο ευάλωτα στην ισραηλινή παρακολούθηση, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, καθώς και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.
«Αυτή η επίθεση τους χτύπησε στην αχίλλειο πτέρνα τους, επειδή τους αφαίρεσαν ένα κεντρικό μέσο επικοινωνίας», δήλωσε η Keren Elazari. «Έχουμε ξαναδεί τέτοιου είδους συσκευές, βομβητές, να γίνονται στόχος στο παρελθόν. Αλλά όχι σε μία τόσο εξελιγμένη επίθεση», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται, ότι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους, δεδομένης της ευαίσθητης φύσης της επιχείρησης.
Ο εξοπλισμός που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ
Πάνω από 3.000 βομβητές παραγγέλθηκαν από την εταιρεία Gold Apollo στην Ταϊβάν, όπως αναφέρουν αρκετοί αξιωματούχοι. Η Χεζμπολάχ είχε διανείμει τους βομβητές στα μέλη της σε ολόκληρο τον Λίβανο. Ενώ κάποιοι είχαν φτάσει σε συμμάχους της στο Ιράν και τη Συρία.
Η επίθεση του Ισραήλ επηρέασε μόνο τους βομβητές που ήταν ενεργοποιημένοι και λάμβαναν μηνύματα. Στη Συρία, οι εκρήξεις τηλεειδοποίησης τραυμάτισαν τουλάχιστον 14 άτομα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα βρετανικό παρατηρητήριο.
Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο πρεσβευτής του Ιράν στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμίνι, του οποίου ο τηλεειδοποιητής εξερράγη. Ο ίδιος τραυματίστηκε στο χέρι και στο πρόσωπο, σύμφωνα με αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης του Ιράν. Μάλιστα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βηρυτού για θεραπεία και αναμενόταν να αναρρώσει, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ωστόσο, έχει παραμείνει ακόμα ασαφές πότε ακριβώς έγινε η παραγγελία, αλλά και πότε έφτασαν στο Λίβανο.
Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν έτοιμοι να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν.