Σε τουλάχιστον 9 νεκρούς και 2.750 τραυματίες, εκ των οποίων 400 είναι σε «κρίσιμη κατάσταση», ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των εκρήξεων βομβητών που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπάσεμ Γκάνεμ, σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου.

Οι συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, προπύργια του φιλοϊρανικού κινήματος. Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις Times of Israel, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει το σημερινό μπαράζ εκρήξεων, αλλά η Χεζμπολάχ το κατηγόρησε ως υπεύθυνο και προανήγγειλε αντίποινα.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το χτύπημα

Την ίδια ώρα, στην Χεζμπολάχ ψάχνουν να βρουν απαντήσεις για τον τρόπο που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους βομβητές όποιος κι αν έκανε την επίθεση.

Αυτό που μοιάζει δεδομένο είναι πως οι εκρήξεις οφείλονται στις μπαταρίες λιθίου που υπάρχουν στις συσκευές. Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο τρόπος με τον οποίον τις έκαναν να εκραγούν.

Το πρώτο σενάριο θέλει όποιον πραγματοποίησε την επίθεση να προκάλεσε απομακρυσμένα την υπερθέρμανση των μπαταριών.

Το δεύτερο σενάριο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπήρξε σαμποτάζ κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού με τη συγκεκριμένη παρτίδα βομβητών. Κάποιος δηλαδή να παγίδευσε ολόκληρη την παρτίδα των μπαταριών και να τοποθέτησε μικροποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Οι απαντήσεις και στις δύο περιπτώσεις απαιτούν έρευνες. Το δεύτερο σενάριο θα μπορέσει πιο εύκολα να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, αφού δεδομένα θα υπάρχουν ίχνη πυρίτιδας.