Οι ανατροπές και τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» των επιτρόπων

Το νέο «Κολλέγιο των Επιτρόπων» απαρτίζεται από 26 Επιτρόπους εκ των οποίων, 6 πανίσχυροι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι (4 γυναίκες και 2 άντρες) που προέρχονται από 3 μεγάλες χώρες, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και 3 «μικρότερους παίχτες» την Εσθονία, την Φινλανδία και τη Ρουμανία.

Η ανακοίνωση των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων της Κομισιόν είχε πολύ παρασκήνιο, στρατηγικές, «πισώπλατα μαχαιρώματα» και κυρίως ανατροπές. Σας τις μεταφέρω λοιπόν για να είστε πλήρως ενημερωμένοι γιατί πως λειτουργεί η επιλογή των Επιτρόπων.

Η αγωνία, λοιπόν, είχε χτυπήσει κόκκινο στο Στρασβούργο από το βράδυ της Δευτέρας εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν της δομής και σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις τελευταίες ημέρες βγήκαν τα «χασαπομάχαιρα» με αποτέλεσμα ο Γάλλος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, γνωστός επικριτής της Ούρσουλα, να παραιτηθεί αναρτώντας ένα κενό κάδρο στα κοινωνικά δίκτυα με σχόλιο «το επίσημο πορτραίτο μου για την επόμενη θητεία της Επιτροπής.» Ο Μακρόν ανακοίνωσε αμέσως τον αντικαταστάτη του, τον νυν Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, πρώην σύντροφο του πρώην Πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Αττάλ (o οποίος όταν ανακοινώθηκε το όνομά του ήδη βρισκόταν στην Αθήνα για συνάντηση με τον Γεραπετρίτη). Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία πήρε το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανικής Πολιτικής.

Το νέο «Κολλέγιο των Επιτρόπων» απαρτίζεται από 26 Επιτρόπους εκ των οποίων, 6 πανίσχυροι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι (4 γυναίκες και 2 άντρες) που προέρχονται από 3 μεγάλες χώρες, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και 3 «μικρότερους παίχτες» την Εσθονία, την Φινλανδία και τη Ρουμανία (που την τελευταία στιγμή είχε αποσύρει τον υποψήφιό της προτείνοντας τελικά γυναίκα.) Η Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, αυτό των βιώσιμων μεταφορών, που εκτός από σημαντικό αντικείμενο από Ευρωπαϊκής απόψεως, έχει και ιδιαίτερη σημασία για τα καθ’ ημών, αφού περιλαμβάνει τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Και τώρα το έργο συνεχίζεται με τις ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων από το Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται «σκληρό ροκ» με φήμες να αναφέρουν ότι ο Ιταλός Ραφαέλ Φίττο, εκλεκτός της Μελόνι, θα περάσει δύσκολα… Πάντως ο ημέτερος Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να περάσει με άνεση από την ακρόαση της αρμόδιας επιτροπής, καθότι ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών με διαπαραταξιακή στήριξη και σημαντικό έργο. Οψόμεθα…

***

Μαζί σε τραπέζι Παυλόπουλος- Καραμανλής και Αναστασιάδης

Ήταν ένα τραπέζι, τη Δευτέρα το βράδυ, σε εστιατόριο (πίσω από το Χίλτον – «Ilisia») γεμάτο Προέδρους. Ήταν μαζί (με τις συζύγους τους) ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Συζητούσαν χαμηλόφωνα, αλλά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα προσπάθεια του γγ του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση και ότι στην Κύπρο γίνεται πλέον μεγάλη κουβέντα για τα χρυσά διαβατήρια, καθώς και το θέμα του καλωδίου θα είχε ενδιαφέρον τι έλεγαν. Να σημειώσω ότι στο εστιατόριο βρέθηκε τυχαίως με άλλη παρέα και ο πρώην υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος σε κάποια στιγμή πήγε και τους χαιρέτησε.

***

Τι κάνει ένας δήμαρχος αφού χάσει τις εκλογές

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει ένας πολιτικός που πέρασε πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχασε τις εκλογές; Πώς περνά τον χρόνο του; Ας πούμε ο Κώστας Μπακογιάννης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων και παλαιότερα δήμαρχος στο Καρπενήσι και περιφερειάρχης.

Μου το αποκάλυψε ο ίδιος: Αφού δίδαξε στην Αμερική, στο πανεπιστήμιο Harvard, την περασμένη άνοιξη, αυτό το χειμώνα θα διδάσκει σε πανεπιστήμιο στο Βερολίνο το οποίο θα επισκέπτεται τακτικά. Παράλληλα δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων ενώ ασκεί, όπως λέει «μαχητική και δημιουργική αντιπολίτευση» στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να χάσει λεπτό συνεδριάσεων. Αλήθεια πως τα καταφέρνει να κάνει τόσα πολλά ταυτόχρονα;

***

Η «λίστα Δούκα» και τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για την μαζική αποστολή sms από τον υποψήφιο για πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Χάρη Δούκα. Όχι επειδή έστειλε sms ακόμη και στον Άδωνι Γεωργιάδη (ο οποίος δεν έκανε καταγγελία εναντίον του), αλλά γιατί μαθαίνω ότι φτάνουν βροχή οι καταγγελίες.

Σε αντίθεσή με την περίπτωση της πρώην ευρωβουλευτή, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, δεν γίνεται μεγάλος ντόρος ενώ, εάν ενθυμείστε, για τη Μισέλ η αντιπολίτευση απαιτούσε πολιτικό «αίμα» με την ίδια να αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δηλώνοντας ότι η συνείδησή της δεν της επέτρεπε να συμμετέχει «στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας.» Φαίνεται, μου λέει η Μισέλ, πως αυτοί οι «κάποιοι» εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

***

Μετά το Spitfire έρχεται και το θρυλικό Harvard στην Πολεμική Αεροπορία

Σας έχω ένα νέο που αφορά τα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον ουρανό της Θεσσαλονίκης δεν θα εμφανιστεί μόνον το ιστορικό Spitfire, αλλά και ένα δεύτερο αεροσκάφος- κειμήλιο το Harvard (γράφεται το ίδιο όπως το αμερικανικό πανεπιστήμιο).

Σας πληροφορώ ότι η ανακατασκευή του έχει ολοκληρωθεί (γίνονται τώρα δοκιμές) και επανήλθε πλήρως σε πτητική ικανότητα. Είναι ένα αεροσκάφος που υπηρέτησε σε δύσκολους καιρούς στην Πολεμική Αεροπορία και ανασκευάστηκε στην Αγγλία, στο Biggin Hill, (όπως και το Spitfire) από το κοινωφελές Ίδρυμα «Ίκαρος”. Το επόμενο αεροπλάνο που επιδιώκεται να βρεθεί ξανά στον αέρα μετά το Harvard είναι η Ντακότα 49-2622 «Ποσειδώνας» που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Τα αεροσκάφη- κειμήλια «είναι διαφήμιση για μια χώρα και συνηθίζεται να πραγματοποιούν ανά τον κόσμο πτήσεις που ονομάζονται Heritage Flights (σ.σ Πτήσεις Κληρονομιάς) ώστε να τιμούν την Πολεμική Αεροπορία από την οποία προέρχονται», όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος. Έτσι σιγά- σιγά και με πολλή προσπάθεια ετοιμάζεται μια μοίρα από ιστορικά αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία, που θα το πετούν Έλληνες πιλότοι, όχι μόνον σε παρελάσεις και σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά και σε επιδείξεις σε όλον τον κόσμο.

***

Όταν ο Καραμανλής συναντηθεί και πάλι με τον Σαμαρά

Είναι πολύ πιθανόν μου λένε ότι οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς να συναντηθούν και πάλι σε μια μεγάλη εκδήλωση και να είναι μάλιστα και ομιλητές. Και για να σας το κάνω ακόμα πιο ενδιαφέρον σας πληροφορώ ότι στην εκδήλωση αυτή έχει προσκληθεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που ετοιμάζει να την οργανώσει (εκτός απροόπτου) το Ίδρυμα Καραμανλή. Αν ρωτάτε πότε θα γίνει αυτή η εκδήλωση, σας πληροφορώ ότι ημερομηνία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί…

Να σας πάω όμως λίγους μήνες πίσω και να σας θυμίσω την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο όπου ο Καραμανλής, όπως ενθυμείστε, εμφανίστηκε θετικά, μπορώ να πω, απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ ο Σαμαράς έκανε μια ομιλία με κριτική (κυρίως στα εξωτερικά θέματα). Παραλίγο να το ξεχάσω. Μια παράλληλη εκδήλωση μου φαίνεται ότι ετοιμάζει και η ΝΔ (κόμμα) σε συνεργασία όμως με το Μαξίμου.

Τώρα για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω εάν σε αυτή την εκδήλωση θα κληθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πολύ περισσότεροι ουδείς γνωρίζει εάν θα μιλήσουν κιόλας. Μεταξύ όμως δύο εκδηλώσεις όμως για τη συνεισφορά της ΝΔ στη Μεταπολίτευση δεν είναι… τoo much (όπως θα έλεγαν και οι αγγλομαθείς;). Και αυτός πιθανόν να είναι ο λόγος που το Ίδρυμα Καραμανλή μπορεί στο τέλος να κάνει πίσω. Αυτός επίσης να είναι και ο λόγος που δεν ανακοινώνει ημερομηνία.

***

Γιατί τα νέα πυρομαχικά λέγονται «περιφερόμενα»;

Σας πληροφορώ ότι στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στους αρμόδιους βουλευτές, ορισμένα προγράμματα απαραίτητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Πληροφορούμαι ότι μίλησε για περιφερόμενα πυρομαχικά (τα γνωστά ως «Loitering Munitions» που κυριαρχούν στα πεδία μαχών της Ουκρανίας και της Γάζας).

Τι είναι τα περιφερόμενα πυρομαχικά; Θα αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος των τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδα επιχειρήσεων (κυρίως στο επιχειρησιακό – τακτικό), διότι παρέχουν εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης (near realtime) και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας ή υψηλής αξίας (High ValueTargets) από την κορυφή (top attack), όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κλπ.

Επίσης αναμένεται να εγκριθούν ανταλλακτικά ελικοπτέρων – αεροπλάνων, αναλώσιμα υλικά, καθώς και τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών, τα οποία θέλουν οι Ειδικές Δυνάμεις. Βλέπουμε ότι το Υπουργείο προχωράει τις διαδικασίες, για να στηρίξει τα Γενικά Επιτελεία και να ενισχύσει την εθνική άμυνα μετά από μια δεκαετία (2009 – 2019) ουσιαστικά.

***

Ριάλιτι και πειθαρχικός έλεγχος

Δεν ξέρω εάν είχε συμβεί αυτό στο παρελθόν, δηλαδή ο στρατός να ασχοληθεί με παίκτρια ενός ριάλιτι. Κι όμως έγινε, γιατί όπως με πληροφορούν εγκύρως εντοπίστηκε σε ριάλιτι τηλεοπτικό παιχνίδι υπαξιωματικός και μάλιστα εκπαιδεύτρια των Ειδικών Δυνάμεων να συμμετέχει. Έτσι δόθηκε εντολή για πειθαρχικό έλεγχο, γιατί, όπως πάλι με πληροφορούν, ουδείς από το στράτευμα έδωσε άδεια για συμμετοχή στο ριάλιτι, ούτε βεβαίως άδεια για να μεταβεί στο εξωτερικό.

Μπορεί να έκανε αίτηση για άδεια, πλην όμως η εν λόγω υπαξιωματικός αποφάσισε να μετάσχει, μου λένε επιτελείς  από το Πεντάγωνο, προτού εγκριθεί ή απορριφθεί η αίτηση. Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν στρατιωτικοί κανονισμοί  που πρέπει να τηρούνται και ένας στρατιωτικός δεν μπορεί ούτε  να μεταβαίνει στο εξωτερικό με το έτσι θέλω, ούτε βεβαίως να κάνει δηλώσεις (επί παντός επιστητού) ή να μετάσχει σε ριάλιτι, χωρίς άδεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.