«Έχω βάλει σκοπό της θητείας μου να κλείσω τις τρύπες του συστήματος» είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο της μεγάλης απάτης στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μία μέρα μετά τη δήλωσή του ότι θα υπάρχει σύστημα μέσω SMS, όπου ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει επιβεβαίωση για την συνταγράφηση φαρμάκων από τον γιατρό, στο πρότυπο των συναλλαγών μέσω web banking, ο υπουργός έκανε λόγο για πλήρη και εις βάθος έλεγχο και σε άλλους γιατρούς για παρατυπίες σχετικά με την συνταγογράφηση φαρμάκων.

«Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και το σύστημα αυτομάτως εντοπίζει γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα και αυτοί ελέγχονται διευκρίνισε.

Και συνέχισε: «Μέχρι τέλος του έτους, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, θα έχουν συνδεθεί όλα τα διαγωνστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον για να γράψει ο γιατρός στον ασθενή ένα συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει να ανεβάσει στο σύστημα εξετάσεις που να δικαιολογούν το νόσημα και επομένως την συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Όχημα» το Ozempic στην απάτη στον ΕΟΠΥΥ

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε σχετικά με το Ozempic, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά «οχήματα» στην δράση του κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ. Το φάρμακο για τον διαβήτη είναι σε έλλειψη, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται παράτυπα από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

«Για το Ozempic, ζητάω να κάνει αντιστοίχιση των ποσοτήτων που παραδόθηκαν από τις φαρμακοποθήκες με τις πωλήσεις των φαρμακείων και με τα αποθέματα που υπάρχουν, για να δούμε αν υπάρχει παράνομη εξαγωγή του σκευάσματος, το οποίο έχει συγκεκριμένο όριο παραγωγής παγκοσμίως» είπε.

«Εχουμε τις λιγότερες ποτέ ελλείψεις φαρμάκων, λόγω σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση των τιμών στα χαμηλού κόστους φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξαγωγή φαρμάκων, που ευθύνεται για την έλλειψη πολλών φαρμάκων. Η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, έγινε με βάση τον νόμο Ξανθού. Ο νόμος είναι σωστός, δεν ειναι ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.