Το φόρουμ Bio3 που διοργανώθηκε από την BioInnovation Greece στις 1-5 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, σηματοδοτώντας μια σημαντική πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ επιστήμης, βιομηχανίας και καινοτομίας. Κύριος παράγοντας της επιτυχίας του ήταν η μοναδική γέφυρα που δημιούργησε με τη διασπορά, προσελκύοντας έναν σημαντικό αριθμό ερευνητών, επενδυτών και διευθυντικών στελεχών από την ομογένεια, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες παγκοσμίως. Στο φόρουμ συμμετείχαν 350 σύνεδροι από 19 χώρες, με 104 ομιλητές αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από 50 εταιρείες βιοτεχνολογίας από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, αναλύθηκαν σύγχρονες εφαρμογές του μικροβιώματος, καινοτόμες θεραπείες και στρατηγικές ανάπτυξης της βιοτεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης. Οι στρογγυλές τράπεζες ανέδειξαν τις προκλήσεις της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές. Τονίστηκε η σημασία της στρατηγικής «One Health» για την παγκόσμια υγεία, με ομιλίες, εκπαιδευτικές συνεδρίες και συζητήσεις που ανέδειξαν στρατηγικές για καινοτομία και δημιουργικότητα. Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και διεθνών φορέων.
Τα συνολικά συμπεράσματα του διεθνούς φόρουμ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Προώθηση Συνεργασιών: Ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα του Βιο3 φόρουμ είναι η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων, νεοφυών επιχειρήσεων και βιομηχανίας. Η ενίσχυση αυτών των συνεργασιών θα επιταχύνει την εφαρμογή ερευνητικών ευρημάτων στην πράξη. Τα τεχνολογικά πάρκα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό παράγοντα στην κατεύθυνση αυτή.
- Υποστήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων: Η σύνδεση των ελληνικών και διεθνών επενδυτών με καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Αναγκαίες είναι πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές που διευκολύνουν την πρόσβαση κεφαλαίων για νεοφυείς επιχειρήσεις στη βιοτεχνολογία.
- Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Η παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε επιστήμονες και επιχειρηματίες σχετικά με την καινοτομία, την επιχειρηματική ανάπτυξη και την εξασφάλιση χρηματοδότησης είναι κρίσιμη. Το συνέδριο έδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης στη διαχείριση τεχνολογιών αιχμής. Οι θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, όπως το egg της Eurobank, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες σε startups και νέες επιχειρήσεις για κατάλληλη χρηματοδότηση, καθοδήγηση (mentoring), εμπορική δραστηριότητα, δικτύωση και ενισχυση της εξωστρεφειας τους.
- Δημιουργία Δικτύων Υποστήριξης: Η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων (ερευνητών, επιχειρηματιών, επενδυτών) θα πρέπει να εντατικοποιηθεί μέσω οργανωμένων πλατφορμών που διευκολύνουν τη συνεχή ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.
- Στρατηγική Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας: Ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα της βιοτεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Χρειάζεται ενίσχυση των πολιτικών που ευνοούν την καινοτομία και προσελκύουν ξένες επενδύσεις αλλά και την επιστροφή στην Ελλάδα μιας μερίδας της ομογένειας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Η ενίσχυση αυτών των στρατηγικών βημάτων μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο καινοτομίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με την κατάλληλη υποστήριξη, η χώρα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και να προωθήσει πρωτοποριακές και καινοτόμες λύσεις που θα συμβάλλουν στην υγεία, την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε παγκόσμια κλίμακα.
Τί είναι η BioInnovation Greece (BiG)?
Η BioInnovation Greece (BiG) είναι μία μη-κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2024 από τους Νίκο Κυρπίδη (Διευθυντής Ερευνών στο Lawrence Berkeley National Lab, ΗΠΑ), Γεωργία Κοκαράκη (Διαχειρίστρια Καινοτομων Επιστημονικών Έργων στο Center for Disease Neurogenomics, Mount Sinai New York,ΗΠΑ), Μιχάλη Χατζηθωμά (Σύμβουλος Βιοτεχνολογίας, Ελλάδα/ΗΠΑ) και Γιώργο Παυλόπουλο (Διευθυντή Ερευνών στο Ε.ΚΕ.ΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Ελλάδα).
Η BiG ιδρύθηκε ως μια «δεξαμενή σκέψης» με στόχο την ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας, ακαδημίας και επενδυτικών εταιρειών. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της επιτυχίας της είναι η σύνδεσή της με την εξαιρετική δυναμική της ελληνικής διασποράς, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα, ειδικά στις επιστήμες υγείας. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει την Ελλάδα με την ομογένεια, αντλώντας καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, νέα τεχνογνωσία και επενδύσεις. Το ετήσιο Βιο3 φόρουμ που ξεκίνησε το 2023, είναι μία από τις βασικές της δράσεις.
*Ο Νίκος Κυρπίδης είναι ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο του Μπέρκλεϊ, επικεφαλής του Υπερπρογράμματος Προκαρυωτικών Οργανισμών και ηγείται του προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων Μικροβιώματος στο Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.