Τον περασμένο Ιούνιο συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα της κάλπης έφερε πίεση στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία είχε συσσωρευτεί και από νομοσχέδια που είχαν προηγηθεί, όπως για παράδειγμα η ισότητα στον γάμο. Τον λόγο εκείνο το απόγευμα ζήτησαν 40 βουλευτές. Κάποιοι βουλευτές στις τοποθετήσεις τους άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πέρασε η εποχή που έμεναν στο σπίτι οι βουλευτές και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργάζεται για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των Σαλμά, Κακλαμάνη και Στυλιανίδη.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά, 11 βουλευτές, κατέθεσαν ένα ερώτημα προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τα κόκκινα δάνεια και τα funds. Διαβάζοντας το κείμενο, μπορεί κανείς να εκπλαγεί όταν φτάσει στις υπογραφές και διαπιστώσει ότι όλοι οι ερωτώντες ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό γιατί εντός του κειμένου ασκείται κριτική. Η κίνηση αυτή, σήκωσε σκόνη και προκάλεσε ερωτήματα. Πολλοί διερωτήθηκαν μήπως το κενό που υπάρχει από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης το κάλυψαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που προέρχονται από το λεγόμενο λαϊκό κέντρο;
Ο Κωστής Χατζηδακης μόλις ένα 24ωρο μετά απάντησε στα 7 ερωτήματα των βουλευτών ένα προς ένα, καταθέτοντας μάλιστα και στατιστικά στοιχεία. Παρόλα οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την απάντηση από τον Τύπο καθώς έως τις 20:30 δεν είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής.
Μάλιστα, κύκλοι του Μάριου Σαλμά μιλώντας στο Βήμα εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για αυτό, λέγοντας ότι τους φαίνεται αδιανόητη απρέπεια να διακινεί ο υπουργός πρώτα στα μέσα ενημέρωσης την απάντηση του και όχι μέσω της κοινοβουλευτικής οδού.
Άλλος βουλευτής, σχολίασε εξίσου δεκτικά ότι η αμεσότητα της απάντησης δείχνει ότι δεν δόθηκε το βάρος που θα έπρεπε στην ερώτηση που έθεσαν και ενδεχομένως να απαντά, χωρίς όμως να δίνεται λύση.
Τι λένε οι γαλάζιοι αντάρτες στο Βήμα
Μιλώντας στο Βήμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνει πως «οι μέχρι σήμερα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών. Οι βουλευτές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, βρίσκονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τον κόσμο και γίνονται κοινωνοί των προβλημάτων. Κι αυτό, η προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι μείζον για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους».
Ο βουλευτής Λαρίσης, απαντώντας και στα σχόλια όσων λένε ότι οι γαλάζιοι βουλευτές ασκούν αντιπολίτευση απαντά πως: «Προφανώς, αυτό λέγεται επειδή δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και η υπόλοιπη είναι «ασθενής» και κατακερματισμένη. Αν τα προβλήματα που θέτουν οι κυβερνητικοί βουλευτές -που είναι οι καλύτεροι αγωγοί μηνυμάτων της κοινωνίας- αντιμετωπίζονται, τότε και η κυβέρνηση θα έχει καλύτερες επιδόσεις. Αυτό είναι και το ζητούμενο».
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν προτίθενται στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες τέτοιες ερωτήσεις ομαδοποιημένες ή μεμονωμένα υπογραμμίζει ότι «ο ρόλος του βουλευτή είναι διττός. Αφενός το νομοθετικό έργο και αφετέρου ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Ίσως σε κάποιους… ξενίζει οι κυβερνητικοί βουλευτές να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Προσωπικά, από την πρώτη ημέρα που οι πολίτες της Λάρισας μου έκαναν την τιμή να τους εκπροσωπώ στην εθνική αντιπροσωπεία, ασκώ πλήρως και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, συμβάλλοντας πιστεύω στην ανάδειξη και επίλυση τοπικών, αλλά και ευρύτερων ζητημάτων. Από τη στιγμή που μεμονωμένες παρεμβάσεις δεν τυγχάνουν πολλές φορές της δέουσας προσοχής, νομίζω καλό θα είναι για ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο να υπάρχουν και στο μέλλον κοινές πρωτοβουλίες βουλευτών, που μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς».
Άλλος βουλευτής από τους «11» μιλώντας στο Βήμα, ασκεί σκληρότερη κριτική. «Τα πράγματα είναι σοβαρά», εξηγεί και όπως λέει υπάρχουν πολλά προβλήματα που αφορούν τους πολλούς. Το ερώτημα που έθεσαν, επισημαίνει, αφορά πολύ κόσμο. Ο ίδιος βουλευτής, άφησε αιχμές λέγοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει ολιγωρία από πλευράς της κυβέρνησης. Σημειώνει με νόημα, ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη και πως το βασικό είναι να δοθούν λύσεις για τους πολίτες.
«Έχει έναν συμβολισμό η κίνηση μας», προσθέτει, καθώς όπως εξηγεί «αν αθροίσετε την κοινοβουλευτική εμπειρία των περισσοτέρων από εμάς, φτάνουμε τα 200 χρόνια εμπειρίας» υπονοώντας ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν. Υπάρχει αγωνία στους πολίτες σημειώνει ενώ τονίζει ότι στο μέλλον, φυσικά και θα υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες. «Έχω εκλεγεί 11 φορές, έχω υποχρέωση στους πολίτες που με ψηφίζουν», υπογραμμίζει. Όσο για όσους λένε ότι ασκούν αντιπολίτευση από μέσα, απαντά ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση αλλά ιεραρχούμε τα προβλήματα των πολιτών.
Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι δεν κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό «για να μην το τραβήξουμε τόσο». Όμως, αναμένει την απάντηση του υπουργού. Βάση κανονισμού, ο κ. Χατζηδάκης έχει το περιθώριο να απαντήσει εντός 20 ημερών από τη μέρα που κατατέθηκε το σχετικό ερώτημα. Ο υπουργός μάλιστα, μπορεί αν το επιθυμεί να απαντήσει γραπτώς στους βουλευτές.
Ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, σε δήλωση του από το περιστύλιο της Βουλής, υποστήριξε ότι «οι 11 δεν στέλνουν κανένα «σήμα» προς την κυβέρνηση». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μαζί με τους συναδέλφους καταθέσαμε την συγκεκριμένη ερώτηση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα μας ακούσουν. Νομίζω ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει κανένα σήμα στην κυβέρνηση. Το σήμα αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο ρόλος του βουλευτή δεν τελειώνει με την ψήφιση ενός νόμου. Θελουμε περισσότερες περιπτώσεις πολιτών. Θελουμε και συμπολίτες, νοικοκυριά να μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του εξωδικαστικού μηχανισμού».
Υποβαθμίζουν το γεγονός από το Μαξίμου
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μιλώντας στο Βήμα αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία των βουλευτών δεν αιφνιδίασε. Θέλοντας ενδεχομένως να υποβαθμίσουν το γεγονός, υποστήριξαν ότι οι βουλευτές έκαναν απλώς την δουλειά τους θέτοντας ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Ωστόσο, από την άλλη, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος σημειώνει με νόημα ότι είναι διαφορετικό να θέτουν ερωτήματα οι βουλευτές μεμονωμένα και έχει άλλο πολιτικό βάρος να γίνεται ομαδοποιημένα. Άλλωστε, δεν πέρασε από κανέναν απαρατήρητο ότι στην ερώτηση τους οι βουλευτές χρησιμοποίησαν κριτικό λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι βουλευτές πριν καταθέσουν την ερώτηση συμβουλεύτηκαν ειδικούς ώστε να έχουν σωστές όλες τις παραμέτρους.
Για γαλάζια επανάσταση κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Για γαλάζια επανάσταση και αντάρτικο κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης αναφέρθηκε στο θέμα διερωτώντας τι θα απαντήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας όμως πολιτικά δειλούς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διότι έως τώρα ήταν άφωνοι. «Τώρα για αυτά που θέτουν οι 11 τι είναι; Συριζαίοι; Εσωκομματική αντιπολίτευση;
Δεν ικανοποιήθηκαν επειδή δεν υπουργοποιήθηκαν; Όχι. Είναι η πρώτη φορά που τόλμησαν να αναδείξουν το πραγματικό πρόβλημα, ότι έχετε αφήσει στην αρένα της οικονομικής εξαθλίωσης όσους έχουν μπλέξει με τράπεζες που με κάθε τρόπο υποστηρίζετε σε ένα επίπεδο που ίσως αγγίζει τα όρια ενός περίεργου πολιτικού δόλου». Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, είπε ότι η κατάθεση της ερώτησης είναι ξεκάθαρο εσωκομματικό μήνυμα και τους κάλεσε να στηρίξουν την πρόταση Νόμου του κόμματός του.
Τη σκυτάλη πήρε πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος θεωρώντας ότι οι 11 βουλευτές της ΝΔ έκαναν το πρώτο βήμα, ώστε η κυβερνητική πλειοψηφία να ακούσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος. «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της ευαισθησίας, αλλά έχουμε καταθέσει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για ρύθμιση χρεών. Αν και τώρα δεν εισακουστούμε που το ζητούν και 11 βουλευτές της ΝΔ, διεκδικείτε το μονοπώλιο της αναισθησίας» είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, χαρακτήρισε υποκριτική τόσο την κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και το ενδιαφέρον των βουλευτών της ΝΔ που υπογράφουν μια ερώτηση με αιχμές προς την κυβέρνηση. «Με αφορμή την ερώτηση των 11 βουλευτών σηκώνεται μια σκόνη. Υποκριτικό λέμε εμείς το ενδιαφέρον τους, γιατί ουσιαστικά αποδέχονται το πλαίσιο που στραγγαλίζει τα λαϊκά νοικοκυριά. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες της υπερχρέωσης των νοικοκυριών» δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Η απάντηση σε αυτήν την άσκηση αντιπολιτευτικών πυρών ήρθε από τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Δήμα. «Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Γνωριζόμαστε πολύ καλά σε αυτή την αίθουσα για να πούμε ποιοι είναι πολιτικά δειλοί» απάντησε ο κ. Δήμας, ενώ σημείωσε πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει τις διατάξεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για να δούμε, όπως είπε, ποια κοινοβουλευτικά κόμματα θα τη στηρίξουν και ποια όχι.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωση της στο περιστύλιο της Βουλής είπε μεταξύ άλλων: «Καθημερινά οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τις παράνομες πρακτικές των funds. Ήδη βλέπουμε βουλευτές της ΝΔ να βγάζουν την ουρά τους απέξω και να θέλουν να αποστασιοποιηθούν από αυτήν την πρακτική αρπαγής της περιουσίας των ανθρώπων. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας. Η πλεύση το έχει προτείνει και περιμένουμε οι θαρραλέοι 11 να κάνουν δήλωση για αλλαγή νομοθετικού πλαισίου».