Ο Στέφανος Κασσελάκης αρχίζει ν’ ανοίγει σιγά σιγά τα χαρτιά του. Ύστερα από το «είμαι εδώ» της προηγούμενης εβδομάδας ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και σε επικοινωνία που είχε με βουλευτές που τον στηρίζουν άφησε να εννοηθεί πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

«Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δικής σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος» είπε μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τις επόμενες κινήσεις του.

Φαίνεται πως ο κ. Κασσελάκης αναμένει την οριστική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας κι ακολούθως τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής προτού ενεργήσει αναλόγως. Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προς το τέλος της εβδομάδας.

Προς το παρόν αυτό που έχει πλειοψηφήσει εντός ΠΓ είναι η διεξαγωγή έκτακτου κι όχι καταστατικού ή διαρκούς συνεδρίου, όπως και ορισμένες από τις προϋποθέσεις κατάθεσης υποψηφιοτήτων (πόθεν έσχες, λευκό ποινικό μητρώο, δέσμευση μη αμφισβήτησης καταστατικού/οργάνων). Μένει να αποσαφηνιστεί αν θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο επιπλέον κριτήρια που τόσο η μία (διευρυμένο μπλοκ των 87) όσο και η άλλη πλευρά θα ήθελαν να περάσουν.

Τι λένε οι βουλευτές που τον στηρίζουν

Ρεύμα εντός ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί να έχει κι αυτό δεν αμφισβητείται, όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις βουλευτών και τις ανακοινώσεις των νομαρχιακών με τελευταία αυτή από τις Κυκλάδες. Πάνω εκεί, άλλωστε, χτίζει την «επόμενη ημέρα» του.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν διαρκώς, όσοι τον στηρίζουν εξακολουθούν να πιστεύουν πως παρατύπως καθαιρέθηκε και γι’ αυτό οφείλει να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος. Έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής στο Βήμα πως «η μάχη πρέπει να δοθεί εντός των τειχών, κυρίως για την υπεράσπιση της δημοκρατικής διαδικασίας και της νωπής εντολής των μελών απέναντι στις μεθοδεύσεις της γραφειοκρατίας».

Ακούγοντας δε πως οργανώνονται προσπάθειες αποκλεισμού του Στ. Κασσελάκη από την κούρσα με θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων αντανακλάται, κατά την ίδια πηγή, «η αγωνία όσων έχουν αποδυθεί σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις ακύρωσης της βούλησης των μελών για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κόμματος».

Παπαγεωργίου για Κασσελάκη: «Υποψήφιος αν το επιθυμεί κι εφόσον εγκριθεί η υποψηφιότητά του»

Βέβαια όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης «θα μπορέσει σε κάθε περίπτωση, εφόσον το επιθυμεί, να καταθέσει την υποψηφιότητά του και αυτή, εφόσον δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από το αρμόδιο όργανο, να εγκριθεί και να προχωρήσει στη διαδικασία».

Ήταν μια πιθανότητα, άλλωστε, που δεν είχε αποκλείσει ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς σε όλες τις ως τώρα παρεμβάσεις του, είτε στη ΔΕΘ είτε σε συνεντεύξεις.

Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε επίσης για τον οδικό χάρτη ότι η Πολιτική Γραμματεία «θα κάνει μία εισήγηση η οποία μέχρι στιγμής τείνει να είναι σχεδόν η ίδια -εάν δεν υπάρξει κάτι, το οποίο δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή- με τα κριτήρια τα οποία υπήρχαν και στην τελευταία ίδια διαδικασία εκλογής προέδρου».

«Δεν διαφαίνεται κάτι ότι προστίθεται, ούτε ότι αλλάζει είτε προς το αυστηρότερο είτε προς το ελαφρότερο» συμπλήρωσε.