Μάλιστα. Περιφερόμενα πυρομαχικά. Σας πληροφορώ, γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης ότι στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στους αρμόδιους βουλευτές, ορισμένα προγράμματα απαραίτητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Πληροφορούμαι ότι μίλησε για περιφερόμενα πυρομαχικά (τα γνωστά ως «Loitering Munitions» που κυριαρχούν στα πεδία μαχών της Ουκρανίας και της Γάζας).

Ενισχυτική μαχητική ισχύς

Τι είναι τα περιφερόμενα πυρομαχικά; Θα αποτελέσουν, όπως επισημαίνει ο ΒΗΜΑτοδότης έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος των τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδα επιχειρήσεων (κυρίως στο επιχειρησιακό – τακτικό), διότι παρέχουν εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης (near realtime) και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας ή υψηλής αξίας (High ValueTargets) από την κορυφή (top attack), όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κλπ.

Επίσης αναμένεται να εγκριθούν ανταλλακτικά ελικοπτέρων – αεροπλάνων, αναλώσιμα υλικά, καθώς και τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών, τα οποία θέλουν οι Ειδικές Δυνάμεις. Βλέπουμε ότι το Υπουργείο προχωράει τις διαδικασίες, για να στηρίξει τα Γενικά Επιτελεία και να ενισχύσει την εθνική άμυνα μετά από μια δεκαετία (2009 – 2019) ουσιαστικά.