Σε μια πρόσφατη έρευνα του Eteron αποκαλύπτονται σημαντικές πτυχές για τις αντιλήψεις γύρω από τα έμφυλα ζητήματα στη χώρα μας. Ανάμεσα στις ερωτήσεις που τέθηκαν είναι «αν οι γυναίκες έχουν ευκολότερη ζωή στην Ελλάδα σε σχέση με τους άνδρες». Σε συντριπτικό ποσοστό 79,8% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι διαφωνούν. Οι γυναίκες δεν έχουν ευκολότερη ζωή. Δεν είναι δύσκολο κανείς να το διαπιστώσει αυτό, ειδικότερα στην πολιτική. Εκεί, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Η κριτική που δέχονται οι γυναίκες μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου είναι συχνότερη και αυστηρότερη σε σχέση με το φύλο τους και όχι με την πολιτική τους στάση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου. Από την αρχή της πολιτικής της καριέρας δέχθηκε κύματα σεξιστικών σχολίων. Η προηγούμενη ιδιότητα της, υπογραμμιζόταν σε κάθε ευκαιρία με υποτιμητικό ύφος «η καθαρίστρια». Άλλοι, άφηναν χυδαία υπονοούμενα ότι προωθήθηκε μέσω ερωτικών σχέσεων. Η ίδια έχει απαντήσει πολλές φορές δημόσια για τα όσα έχει ακούσει κατά καιρούς. Τις τελευταίες ημέρες όμως, βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο.

Αυτή την φορά, η διαφωνία που εξέφρασε, όπως κι άλλοι συνάδελφοί της, στους πολιτικούς χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη την βρήκαν αντιμέτωπη με εκατοντάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτά τα σχόλια υπερτονίζεται με κοροϊδευτικό και απαξιωτικό τρόπο το πρόβλημα υγείας της.

Τα σχόλια για το σοβαρό πρόβλημα υγείας της

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κρύψει ότι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα στην ακοή της και τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της έχει επιδεινωθεί. Η κ. Νοτοπούλου έχασε την ακοή της από σπάνιο αυτοάνοσο, επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ακουστικά βαρηκοΐας και βασίζεται πολύ στη χειλεανάγνωση. Χρειάστηκε να μάθει να επικοινωνεί ξανά από την αρχή και καταβάλλει διαρκώς το μέγιστο της προσοχής ώστε να μπορεί να το κάνει αυτό.

Τα τελευταία 24ωρα η Κατερίνα Νοτοπούλου υποστήριξε ότι έχει δεχτεί bullying από τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Η δήλωση της αυτή, προκάλεσε νέο κύκλο επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ίδια να προχωρά σε ανάρτηση στρέφοντας τα βέλη της στον κ. Κασσελάκη. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ακόμα μια φορά δέχομαι χυδαίες επιθέσεις από επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη με προσβολές εις βάρος της προσωπικότητας και της πολιτικής μου στάσης.

Αυτή τη φορά ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από γενικόλογες και υποκριτικές καταδίκες των επιθέσεων αυτών, όπως έπραξε πριν μερικές ημέρες, όταν ανώνυμοι υποστηρικτές του στον βούρκο του Διαδικτύου, χυδαιολογούσαν με μίσος εις βάρος μου.

Αν είναι ο ίδιος εντολέας των επιθέσεων αυτών, μικρή σημασία έχει, καθώς είναι σίγουρα ο ίδιος που μπορεί, αν θέλει, να τις αποτρέψει. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζει καλά ότι όσα του καταλογίζω για τη συμπεριφορά του απέναντί μου είναι απολύτως αληθή».

Τα μηνύματα του Κασσελάκη στη Νοτοπούλου

Χθες, σε τηλεοπτική της συνέντευξη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και επέμεινε υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και μηνύματα που αποδεικνύουν τα όσα υποστηρίζει. «Το καινούριο είναι ότι υπάρχουν και μηνύματα αυτής της συμπεριφοράς. Ο κύριος Κασσελάκης γνωρίζει ότι, το ότι είπα είναι απολύτως αληθές, διαφορετικά μπορεί να το διαψεύσει. Τον καλώ να δώσει και συναίνεση προς δημοσιοποίηση όλων όσων έχουν ειπωθεί. Αν υπάρχει συναίνεση, προφανώς μπορεί και να δοθεί», είπε.

Πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισαν ότι «το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η κ. Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δε θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό».

Διχασμένα τα στελέχη

Θέση στις «εχθροπραξίες» έλαβαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Ο βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης, σε ανάρτηση του αναφέρει μεταξύ άλλων πως«κάθε έκφραση μίσους και μισογυνισμού, κάθε ψεύτικη είδηση και κάθε υποτιμητικό σχόλιο με γαρνιτούρα απειλών, επιστρέφει ως απαράδεκτη από τον παραλήπτη. Η πολιτική και η δημοκρατία ενώνει τους ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν, να σκεφτούν, να διαφωνήσουν να παλέψουν. Όσοι ψάχνουν αντίπαλο για να πλακωθούν και να εκτονώσουν το μισό τους…φωτό μιας άλλης εποχής, που λείπει».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον κ. Κασσελάκη, σημείωσε σε ανάρτηση του «Τί πάθατε ρε παιδιά ; Τί δεν ξέρατε ;

Δεν ρωτήθηκε ο Στέφανος Κασελάκης αν κάνει bulling σε βουλευτές και δημοσιογράφους στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή και δεν απάντησε τίποτα ως συνήθως. Μείνατε έκπληκτοι; Με δημοσιογράφους δε μιλάτε ; Με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Με μέλη της ΠΓ;».

Από την άλλη πλευρά, υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη τάχθηκε η Έλενα Ακρίτα. Χωρίς να κατονομάζει την Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνέντευξη της τόνισε: «Η λέξη «μπουλινγκ» είναι βαριά. Ας τη χρησιμοποιούμε με φειδώ και ας μην τη μετατρέπουμε σε τσιχλόφουσκα του δημόσιου λόγου. Ο εκφοβισμός έχει οδηγήσει ανθρώπους στην απόγνωση και, κάποιες φορές, στην αυτοκτονία. Ακόμα πιο προσεχτικά πρέπει να είναι τα θύματα μισαναπηρισμού που έχουν υποστεί το αληθινό μπουλινγκ στο πετσί τους».

O Ευάγγελος Αντώναρος κάνοντας μια σκωπτική ανάρτηση αναφέρει:Ας ξεκαθαρίσουν πρώτα στο μυαλό τους για τι πράγμα μιλάνε.

Bowling?

Bullying?

Bulling?

Και μετά, αν έχει κάποιος/α κάτι να καταγγείλει, γραμμή στον εισαγγελέα. Με όσα στοιχεία υποτίθεται ότι έχει. Αν έχει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάτι να φοβηθεί.

Ειδικά όταν πρόκειται για ατεκμηρίωτες εκφοβιστικές απειλές με στόχο τη δημιουργία προσκαιτων εντυπώσεων».

Η κόντρα μετράει καιρό

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, ήταν από τα πρόσωπα που είχαν ασκήσει κριτική δημοσίως στον Στέφανο Κασσελάκη για τον τρόπο ηγεσίας του. Όπως σημείωναν πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον της, η εικόνα προέδρου του κόμματος να στοχοποιεί βουλευτές του στο συνέδριο λέγοντας με σηκωμένο το δάχτυλο ήταν σοκαριστική.

Η κ. Νοτοπούλου είχε επισημάνει ότι υπήρχαν ανακολουθίες στις αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Τον Αύγουστο, ύστερα μετά από μια μακροσκελή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είχε πει πως ο ίδιος «δεν επιμένει στην ενότητα αλλά στον διχασμό». Και είχε διερωτηθεί αν «έχετε ξαναδεί πρόεδρο κόμματος να στοχοποιεί στελέχη και βουλευτές του;».

Η ίδια είχε υπογράψει την επιστολή των λεγόμενων «87», που είχαν ταχθεί κατά του προέδρου ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς του προέδρου.