Ε, αφού δεν υπάρχει μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για μείζονα ζητήματα και το δεύτερο και τρίτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ –με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- ήρθε η ώρα των βουλευτών της Ν.Δ.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, καταγράφηκε μια οργανωμένη κίνηση, αυτή τη φορά 11 βουλευτών, που έθεσαν το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των funds και των τραπεζών, αλλά και την ανάγκη προστασίας της ιδιοκτησίας των δανειοληπτών.

Σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πρόταση για το ιδιωτικό χρέος, μέσω του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά αλλά κάηκε από την εσωκομματική σύγκρουση, κάποιος έπρεπε να παίξει το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Και το δυστύχημα για την πολιτική ζωή του τόπου είναι ότι αντί αυτό να το πράξουν κόμματα της αντιπολίτευσης το πράττουν 11 βουλευτές της ΝΔ, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στο τόξο της λαϊκής ή κοινωνικής δεξιάς, πιάνοντας το σφυγμό της κοινωνίας.

Η ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, είναι αναμφίβολα μια πολιτική πρωτοβουλία με βαρύνουσα πολιτική σημασία, όπως είπε ο Ευρ. Στυλιανίδης και δεν έχει άδικο.

Οι βουλευτές λένε αυτό που φωνάζουν μήνες τώρα όσοι έχουν το πρόβλημα με τα δάνεια και τη στάση των τραπεζών και των funds και όσοι φωνάζουν για τον προβληματικό εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά την ερώτηση θα διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και δεν το λένε αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, αλλά συμπολιτευόμενοι.

Αντιγράφω από το κείμενο της ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Άννα Καραμανλή, επτά σημεία:

  1. Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις που ευαγγελίζονταν ότι προσφέρουν προστασία στους δανειολήπτες και εγγυητές, ιδιώτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
  2. Οι οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της κατοικίας τους.
  3. Από τα 90 δις οι υπό διαχείριση οφειλές που βρίσκονται στις εταιρίες διαχείρισης και αντιστοιχούν σε 2.271.548 οφειλέτες μόνο τα 7,2 δις ρυθμίστηκαν εξώδικα.
  4. Καμία απολύτως ουσιαστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» δεν έχει δοθεί.
  5. Τα Funds και οι εταιρίες διαχείρισης κερδοσκοπούν αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη, και μάλιστα τα funds αφορολόγητα εντός της χώρας.
  6. Το 2023, τα κέρδη των τριών μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ανήλθαν περί τα 211 εκατ. ευρώ και είχαν απόδοση κεφαλαίου 28,5%, ανώτερη από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο κλάδο δραστηριότητας.
  7. Είναι αδήριτη ανάγκη να σχεδιαστεί ένα εργαλείο ρύθμισης οφειλών με αποκλειστικό στόχο την άμεση και ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών και εγγυητών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των κατοικιών και της περιουσίας τους.

Η κίνηση αυτή των βουλευτών που δεν θα μείνουν σπίτι τους, κατά τον Ευρ. Στυλιανίδη, λέει πολλά για τα μελλούμενα σε μια χρονική στιγμή που και αντιπολίτευση στιβαρή δεν υπάρχει και στα δεξιά της ΝΔ θα καταγραφούν σύντομα διεργασίες, υπό τη σκιά του 20% του εκλογικού σώματος να κινείται προς τα εκεί.

Και όσο δεν το αντιλαμβάνονται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει, αλλά η ζωή, η φύση, η πολιτική απεχθάνονται το κενό και ο φόβος είναι μήπως αυτό το κενό το καλύψει σχήμα στιβαρό και σοβαρό στα δεξιά της ΝΔ με λαμπερή και ισχυρή προσωπικότητα στο τιμόνι.

Και τότε θα είναι αργά…