Τι ρολόι φοράω σήμερα; Απλό αυτόματο ή χρονογράφο; Ή μήπως GMT; Τι ρολόι ταιριάζει με ποιο ντύσιμο; Υπάρχουν κανόνες τη σύγχρονη εποχή ή τα όρια γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα; Πριν από αρκετές δεκαετίες οι κανόνες ήταν σαφείς και αυστηροί όσον αφορά το ανδρικό ντύσιμο και τα αξεσουάρ που το συνοδεύουν. Έτσι με τζιν παντελόνι ή με σπορ ένδυση ταίριαζε αποκλειστικά κάποιο στιβαρό ατσάλινο μοντέλο, κατά προτίμηση με μπρασελέ, χρονογράφος ή καταδυτικό ή έστω με ικανοποιητική αντοχή στο νερό και στη σκληρή χρήση. Ένα ντύσιμο γραφείου όμως, που τότε ήταν οπωσδήποτε το κοστούμι, έπρεπε να παντρεύεται ανεξαιρέτως με ένα ρολόι κομψό και κλασικό, συνήθως με δερμάτινο λουράκι. Όταν επρόκειτο για επίσημο ένδυμα ένας bon viveur έπρεπε να έχει στη συλλογή του και το ανάλογο «βραδινό» ρολόι: ένα μοντέλο με κάσα λεπτή σε πάχος, από λευκό, κίτρινο ή ροζ χρυσό ή και από πλατίνα, το οποίο αγκάλιαζε τον καρπό με ένα φίνο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα οπωσδήποτε μαύρου χρώματος.

Ο Σον Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ ήταν από τους πρώτους που φόρεσαν καταδυτικό ρολόι (το Rolex Submariner) με κοστούμι. (photo: IMDB)

Η νέα νόρμα

Αυτά ίσχυαν πάνω κάτω παλαιότερα. Όσο όμως προσεγγίζαμε τη σύγχρονη εποχή, και ιδίως με το που μπήκαμε στον 21ο αιώνα σαν κάτι να άλλαξε. Οι κανόνες έγιναν πιο ελαστικοί, το κοστούμι έπαψε να είναι η προφανής επιλογή για το γραφείο, εκτός προφανώς από συγκεκριμένα επαγγέλματα, και το ανδρικό στιλ έγινε πιο χαλαρό, με την ένδυση του «Σαββατοκύριακου» να εισβάλει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Η άνεση άρχισε να υπερισχύει του αυστηρού κώδικα ένδυσης και αυτή η τάση έγινε εμφανής και στην ωρολογοποιία. Η αρχή έγινε από τα καταδυτικά ρολόγια που άρχισαν να κοσμούν τον ανδρικό καρπό όλες τις ώρες και περιστάσεις. Το Rolex Submariner και ο Σον Κόνερι ως πράκτορας 007 έπαιξαν σίγουρα σημαντικό ρόλο. Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του σχεδιαστή Gerald Genta τη δεκαετία του ’70, ο οποίος εμπνεύστηκε τα πιο εμβληματικά σήμερα sport-luxury μοντέλα, όπως το Nautilus της Patek Philippe, το Royal Oak της Audemars Piguet, το Pasha της Cartier, το Constellation της Omega, το Ingenieur της IWC και πολλά άλλα. Σήμερα σχεδόν όλα τα στιλ ρολογιών είναι αποδεκτά, αρκεί να τα υποστηρίζει σωστά ο κάτοχός τους. Χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, σας παρουσιάζουμε –με αλφαβητική σειρά– μία επιλογή από ολοκαίνουρια σπορ ρολόγια που θα σας συνοδεύουν κάθε μέρα, όλη μέρα, παντού. Και που θα τα κρατήσετε για πάντα.

BAUME & MERCIER Riviera Automatic 10769

Αυτόματο μοντέλο με δωδεκάγωνη κάσα 42 mm από ατσάλι με αμμοβολημένο μπλε PVD, στεφάνη από τιτάνιο με γκρι PVD, μπλε ημιδιάφανο καντράν με λεπτομέρειες από ροζ χρυσό PVD και manufacture μηχανισμό Baumatic με 5 ημέρες ενεργειακής αυτονομίας. Τιμή: €4.750 (Chronoflam)

BELL & ROSS BR05 Black Steel

Τετράγωνο μοντέλο από ανοξείδωτο ατσάλι, με κάσα διαμέτρου 40 mm, στεγανή μέχρι 100 μ., αυτόματο μηχανισμό και μπρασελέ από σατινέ και γυαλισμένο ατσάλι ή μαύρο καουτσούκ. Τιμή: €5.300 (Kassis)

BREITLING Navitimer Automatic GMT 41

Ατσάλινο μοντέλο με δεύτερη ώρα, κάσα 41 χιλιοστών, αυτόματος μηχανισμός με πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC και μπρασελέ από ατσάλι. Tιμή: €5.950 (Breitling Boutique)

BULGARI Octo Roma Steel DLC

Αυτόματο μοντέλο με οκτάγωνη κάσα διαμέτρου 41 χιλιοστών από ατσάλι με επίστρωση μαύρου DLC και λουράκι από καουτσούκ. Συνοδεύεται και από ένα δεύτερο λουράκι από δέρμα αλιγάτορα. Tιμή: €9.150 (Bulgari Boutique)

CHOPARD Alpine Eagle XL Chrono

Χρονογράφος με κάσα 44 χιλιοστών από τιτάνιο, αυτόματο μηχανισμό και ανάγλυφο καντράν εμπνευσμένο από την ίριδα του ματιού του αετού. Tιμή: €26.800 (Chopard Boutique, Kassis)

GIRARD-PERREGAUX Laureato Chronograph Ti49

Χρονογράφος με 42 χιλιοστών κάσα και μπρασελέ από αποκλειστικό κράμα τιτανίου βαθμού 5, γκρι ανάγλυφο καντράν Clous de Paris και αυτόματο μηχανισμό με 419 εξαρτήματα. Tιμή: €20.500 (Patseas)

GRAND SEIKO Sport Tokyo Lion

Μοντέλο με κάσα 44,5 χιλιοστών από τιτάνιο, στεγανή μέχρι 200 μέτρα, αυτόματο μηχανισμό Spring Drive με ώρα GMT και 3 μέρες αυτονομίας και μπρασελέ από τιτάνιο. Tιμή: €11.700 (Αθήνα: Ora Kessaris, Θεσσαλονίκη: Gofas Jewelry, Μύκονος: Kessaris)

HAMILTON Jazzmaster Performer

Χρονογράφος με κάσα 42mm και μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι και αυτόματο μηχανισμό με 60 ώρες ενεργειακής αυτονομίας. Tιμή: €2.525 (Swatch Group Greece)

HUBLOT Big Bang Integral Time Only Blue Ceramic

Αυτόματο μοντέλο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από μπλε κεραμικό, με κάσα 38 χιλιοστών και ενσωματωμένο μπρασελέ. Tιμή: €15.900 (Gofas Jewelry)

IWC Portugieser Chronograph

Χρονογράφος με ατσάλινη κάσα 41 χιλιοστών, μπεζ σαμπανιζέ καντράν, αυτόματο μηχανισμό και λουράκι από μαύρο δέρμα αλιγάτορα. Tιμή: €9.250 (IWC Boutique)

OMEGA Seamaster Aqua Terra 41mm

Μοντέλο από ανοξείδωτο ατσάλι, με ενσωματωμένο μπρασελέ, αυτόματο μηχανισμό Co-Axial Master Chronometer, στεγανό μέχρι 150 μέτρα βάθος. Τιμή: €7.500 (Omega Boutique, Swatch Group Greece)

PANERAI Submersible GMT Luna Rossa Titanio PAM01507

Καταδυτικό μοντέλο, στεγανό μέχρι 500 μέτρα, με κάσα 42 χιλιοστών από τιτάνιο, αυτόματο μηχανισμό με δεύτερη ώρα και τρεις ημέρες αυτονομίας και λουράκι από καουτσούκ. Tιμή: €12.500 (Panerai Boutique)

RADO Anatom Automatic

Τετράγωνο μοντέλο με κάσα 32,5 χιλιοστών από μαύρο κεραμικό υψηλής τεχνολογίας, αυτόματο μηχανισμό με 72 ώρες αυτονομίας και μπρασελέ από μαύρο καουτσούκ. Tιμή: €3.850 (Swatch Group Greece)

ROLEX GMT-Master II

Aτσάλινη έκδοση από Oystersteel, 24ωρη περιστρεφόμενη δίχρωμη στεφάνη με ένθετο δακτύλιο από μαύρο και γκρι Cerachrom, αυτόματος μηχανισμός Superlative Chronometer και μπρασελέ Oyster. Τιμή: €11.350 (Rolex Boutique)

TAG HEUER Carrera Chronograph 39mm

Αυτόματος χρονογράφος από ατσάλι με καντράν τύπου panda με ανοιχτόχρωμη πλάκα και μαύρους μετρητές, κιβωτιόσχημο κρύσταλλο ζαφειριού, εμπνευσμένος από τους κλασικούς χρονογράφους της Heuer. Tιμή: €6.550 (TAG Heuer Boutique)

TUDOR Black Bay 58 GMT

Ατσάλινο μοντέλο με κάσα διαμέτρου 39 mm, στεγανή μέχρι 200 μέτρα, και αυτόματο μηχανισμό με ώρα GMT, 65 ώρες αυτονομίας και πιστοποίηση Master Chronometer από τη METAS. Tιμή: €4.780 (Rolex Hellas)

VACHERON CONSTANTIN Overseas Automatic

Μοντέλο με κάσα 41mm από ροζ χρυσό 18Κ 5Ν, πράσινο σατινέ καντράν σε μοτίβο ηλιακών ακτίνων και αυτόματο manufacture μηχανισμό με 60 ώρες αυτονομίας. Φοράει μπρασελέ από ροζ χρυσό 18Κ 5Ν και συνοδεύται από δύο πράσινα λουράκια από καουτσούκ και από λείο δέρμα. Τιμή: €68.500 (Imanoglou)

ZENITH DEFY Skyline Chronograph

Χρονογράφος από ανοξείδωτο ατσάλι με οκτάγωνη κάσα 42 χιλιοστών, μπλε καντράν με μοτίβο αστεριών και αυτόματο μηχανισμό El Primero 1/10ου του δευτερολέπτου. Συνοδεύεται από ένα επιπλέον λουράκι από μπλε καουτσούκ. Tιμή: €13.900 (zenithwatches.com και σε εξουσιοδοτημένα καταστήματα)